Яким був 2020 для Вінниці. Частина друга – весна: “привіт, ковід”

21:23
Автор: admin
Become a Patron!

2020 рік багато багато вважають одним з найскладніших у сучасній історії всього світу. Для нашої держави він був ще складнішим: вперше за часи незалежності Україна потрапила в глобальну пандемію ще й в умовах зміни влади, невмирущої корупції, інформаційних маніпуляцій, політичної турбулентності та війни.

Проте водночас він подарував нам і масу визначних подій, людей та явищ. І попри все, ми продовжували радіти, творити, жити, боротися і перемагати. А все пережите вочевидь допоможе нам зорієнтуватися у році наступному і дасть багато корисних уроків.

Саме тому ми вирішили пригадати головні віхи життя Вінниці 2020 разом з вами. Що нас турбувало, що вражало, що нас вчило і що засмучувало, що лякало, а що – дарувало радість і нові знання.

Сьогодні на Vежі – спогади про вінницьку весну-2020, якою ми її запам’ятали завдяки рейтингу ТОП-50 найпопулярніших текстів на Vежі протягом березня-травня 2020 року.

Березень

Вже наприкінці зими ми розуміли, що рано чи пізно Україну, і разом з нею і Вінницю, накриє епідемія коронавірусної хвороби і це лише питання часу.

Ми вже почали – здебільшого морально – до цього готуватися, проте початок весни 2020 все ж ознаменувався традиційною подією, яку щорічно чекає маса наших читачів.

Оголошення переможниці у конкурсі “Міс Вінниця-2020” цьогоріч припало на друге березня. З 16 фіналісток конкурсу переможницею цього разу обрали Оксану Коломієць.

 

 

Проте потім все змінилося і увесь інформаційний простір захопила головна і ледь не єдина тема: коронавірусна пандемія і протидія ній.

Щоправда, почалася така “боротьба” досить незвично: з масової релігійної ходи, влаштованої російською церквою. 

Ця подія потім ще довго відгукувалася в Україні та поза її межами, а фото Vежі з цієї “антикоронавірусної ходи” з’явилися на перших шпальтах польських видань.

Зайве казати, що в багатотисячній колоні ніхто не переймався захистом від інфекції, якщо не брати до уваги ікони та колективне цілування рук священиків. Проте і офіційного карантину тоді в країні ще не було.

Проте ще до першого випадку захворювання на Вінниччині, місто почало запроваджувати обмежувальні заходи. Вже 13 березня у місті встановили перші, поки що досить лояльні, заборони. Вони стосувалися передусім масових заходів та санітарної обробки приміщень і транспорту.

 

Того ж дня перед вінничанами зі спеціальним зверненням виступив міський голова Сергій Моргунов, в якому закликав підприємців організувати дистанційну роботу працівників, а також повідомив, що місто вже починає формувати медичні резерви самостійно, не чекаючи уряду.

 

Ще за три дні у Вінниці посилили карантин і постановили закрити ТРЦ, ресторани, ринки та готелі. 

Тоді ж вінничанам повідомили, які штрафи очікують тих, хто надумає порушити карантинні правила – до 85 тисяч гривень. Така новина досить швидко остудила окремі “гарячі голови”.

І це при тому, що ще жодного випадку COVID-19 на той момент на Вінниччині зареєстровано не було. Проте життя міста швидко змінилося, а на вулицях ставало все менше людей.

 

Читайте також: Люди, маски, “блок-пости”: як живе Вінниця під час карантину. ФОТОРЕПОРТАЖ

А саме місто почали оточувати блокпостами. Чомусь їх вирішити посилити “противірусною” бронетехнікою.

 

Найбільш дефіцитними товарами стали захисні маски і дезінфекційні засоби. Ми почали досліджувати, де у Вінниці можна купити такий товар першої необхідності. 

А водночас – радити, як виготовити антисептик і захисну маску в домашніх умовах.

Пізніше з’ясувалося, що цей матеріал став в нагоді десяткам тисяч людей по всій країні. 

Проте водночас до справи взялися волонтери, які почали шити маски і безкоштовно їх роздавати. 

Ще за кілька днів поліції доручили обмежити пересування людей навіть пішки та в автомобілях. А заразом – оголосили полювання на “коронавірусні фейки”, які в місті вже почали з’являтися. 

Все це, звісно, грало на нервах вінничан, а тому реагувати на різноманітні провокації з цього приводу люди почали досить гостро.

Наприклад, як у випадку з Євгеном Томчуком – вінничанином, який повернувся з Польщі й заявив, що не буде дотримуватися карантинних обмежень.

Проте пізніше Євген отримав сотні коментарів із засудженням таких дій і навіть з погрозами. З його слів, справа дійшла аж до СБУ, проте хлопець все ж був змушений самоізолюватися.

А вже за чотири дні після цього випадку на Вінниччині підтвердили перший випадок інфікування коронавірусом. 

Наступного дня в області зафіксували вже чотири випадки хвороби, зокрема у 5-річного хлопчика.

А ще за три дні таких випадків було вже 23. Хвороба почала стрімко поширюватися по всій області. 

Тож майже відразу влада вдалася до жорсткіших обмежень, і в місті припинили повноцінну роботу громадського транспорту. Це, безсумнівно, був удар по звичному способу життя містян і ми почали все більше звикати до нових реалій.

Ми почали розуміти, що все це призведе до величезних втрат для економіки. А найперше вдарить по сфері обслуговування, для якої вже тоді почався “локдаун”.

Тому ми поговорили з вінницькими рестораторами, які вже в ті дні давали досить точні прогнози подальшого розвитку подій. 

Читайте також: “Ми будемо на межі банкрутства”: як виживають вінницькі ресторатори в умовах карантину

 

Проте водночас ми почали вчитися, як продуктивно працювати з дому. 

Читайте також: #Язалишаюсявдома: як працювати продуктивно та комфортно в домашніх умовах

Значні зміни карантин привніс у життя школярів та їхніх батьків і з цим ми теж намагалися розібратися.

Читайте також: «Це великий виклик для батьків»: як карантин змінив навчання школярів

Намагалися зрозуміти, чим зайняти на карантині малечу. 

Читайте також: Чим зайняти дітей вдома на карантині: поради від Vежі

І звісно, як самим розважитися, вчитися та прикрасити своє дозвілля у незвичних умовах. В результаті в нас вийшла прекрасна підбірка, яка буде актуальною і сьогодні. 

Читайте також: Що робити на карантині: поради від Vежі, як провести час вдома цікаво та з користю

Квітень

Квітень також минув переважно під темою коронавірусу: вже в перший день цього місяця ми дізналися, що хвороба все більше поширюється територією області.

Тоді “коронавірусна мапа” області виглядала так і це нас вражало: 

Зараз вона виглядає так і до подібного ми вже давно звикли:

А в квітні 2020 інформація про одного-двох інфікованих змушувала владу повністю закривати окремі села! 

Тоді ж ми почали дізнаватися про неймовірні історії боротьби за крихкі життя тих, кого вразила нова хвороба. 

Читайте також: “Воїни світла”: на Вінниччині медики рятують життя дитини, хворої на Covid-19

В наше життя прийшли нові герої – лікарі, які щодня приймали небезпечні виклики і просто рятували наші життя.

Читайте також: Супергерої за протоколом: як працює вінницька “швидка” під час пандемії COVID-19

Центром нашої уваги стали лікарні, куди почали надходити пацієнти з “ковідом”. Ніколи раніше вінничани так не цікавилися життям медичних установ.

Читайте також: Перша міська: що відбувається у вінницькій лікарні, де лікують хворих на коронавірус. ФОТО

Але водночас ми не забували й про інших героїв: тих, які врятували нас від “руского міра”. З року в рік ця історія про звільнення вінничанами Харківської ОДА від російських терористів у ці дні викликає небачену увагу читачів.

Читайте також: Ті, що врятували український Харків: «Ягуар» розкриває таємниці спецоперації

Не полишали нас й інші історії минулого: гучна справа ймовірного масштабного розкрадання на калинівському арсеналі викликала не лише значний резонанс, а й погрози в бік наших журналістів.

Читайте також: Після пожежі на Калинівських складах не виявили боєприпасів майже на півмільярда

В якийсь момент ми всі зрозуміли, що “ковід” – це не іграшки, особливо, коли на Вінниччині померла перша пацієнтка від наслідків коронавірусної хвороби. 


 

Тоді ж влада йшла на максимально жорсткі заходи, деякі з яких викликали гарячі суперечки в мережі, як то рішення “кропити” вулиці отруйними речовинами.

 

Хоч це і жодним чином не завадило сотням вірян пішли на великодні богослужіння до храмів попри неодноразові заклики церкви цього не робити.

Ми почали більше цікавитися власними правами в нових умовах, зокрема аби не дозволити репресивній машині відчути повну свободу дій.

Читайте також: Права людини на карантині: що треба знати при спілкуванні з поліцією під час карантину

Проте чимдалі поширювалася хвороба, тим більше цікаво нам ставало знати, як виявити коронавірус в себе. Тож дві статті – перша і друга – про те, як здати у Вінниці аналіз на COVID-19 і скільки це коштує стали справжніми хітами на Vежі у квітні.

Читайте також: Одна крапля крові: де і як у Вінниці роблять аналіз на COVID-19 та скільки це коштує

Читайте також: “Процедура досить неприємна”: як у Вінниці роблять ПЛР-тест на COVID-19 та скільки це коштує

І тим не менше ми не могли позбавити себе прекрасного: попри те, що людям заборонили гуляти навіть в парках, саме в той час там розцвіли тисячі різнобарвних тюльпанів.

Читайте також: У Центральному парку Вінниці розквітли 40 тисяч тюльпанів. ФОТОРЕПОРТАЖ

А ось в лісі, на відміну від парків, життя тривало і все без коректур. Буяло і народжувалося нове, милувало нам око, надихало жити самих і змушувало усміхатися та вкотре згадати, що світ – прекрасний.

Читайте також: “Симпатяги-смугастики з мамами-льошками”: вінницькі лісівники зафільмували два виводки диких кабанів. ВІДЕО

 

Травень

Крім коронавірусу й карантину, весна випробовувала Вінниччину ще й стихійними лихами.

На самому початку місяця негода призвела до сильного граду та підтоплення відразу в кількох районах області. Внаслідок погодних умов навіть загинула людина.

Саме у травні у Вінниці прозвучав вирок, який вразив всю країну: мало не вперше за вбивство собаки вінничанин отримав п’ять років реального тюремного терміну. 

Тим часом коронавірус не здавався і чиновники почали говорити про “другу хвилю” захворюваності. 

Водночас саме цього місяця містян почали знову пускати в громадський транспорт без спеціальних перепусток. 

А щоб певним чином розвантажити транспорт і не допускати надмірне скупчення пасажирів одномоментно, особисто тодішній голова ОДА запропонував починати робочий день державних інституцій з сьомої ранку.

Проте ідея, здається, не особливо прижилася.

Однак найцікавіше сталося вже наприкінці місяця, майже на зламі весни та літа.

29 травня відбулася подія, яка сколихнула всю країну: масова перестрілка у Броварах за переділ ринку перевезень і за участі як броварських, так і вінницьких “бойовиків”. Масові затримання, купа зброї, справжнє Чикаго під Києвом з подільським акцентом.

Того ж дня від посади відсторонили очільника поліції Вінниччини Юрія Педоса загалом за те, що допустив участь місцевого кримінального елементу в “дорослих” броварських “розбірках”.

Читайте також: Керівника вінницької поліції Юрія Педоса відсторонено від виконання обов’язків

Відголоски цієї справи чутно і досі, адже справжніх диригентів цієї “маленької війни” досі не названо і не знайдено.

А ще наприкінці травня ми дізналися про початок нових знакових будівництв у Вінниці. Так, 28 травня стало відомо, як виглядатиме ЖК “Лісопарковий”, який мають збудувати поруч з, як не дивно, Лісопарком.

Читайте також: Поруч з вінницьким Лісопарком збудують багатоповерховий житловий комплекс. ГРАФІКА

Нове масштабне будівництво запланували і в самому центрі міста на вулиці Оводова: тут мають намір спорудити ТЦ “Menthol”, який дотепні вінничани відразу нарекли ТЦ “МентХол”.

До речі навесні місце будівництва виглядало так:

А сьогодні – вже так:

 

Цієї весни ми “познайомили” Вінницю ще з одним мікрорайоном міста:

Читайте також: Київська, Можайка, ДПЗ, Хутір Шевченка та Десна: історія та сучасність вінницьких мікрорайонів

І попри карантин, який, здавалося б, триватиме вічно, ми не втратили своє бажання завжди бути красивими за будь-яких умов.

А в травні це було особливо помітно, зокрема у нашому травневому фоторепортажі

Читайте також: Травневий карантин: як Вінниця зустрічає останній місяць весни. ФОТОРЕПОРТАЖ

І попереду нас і Вінницю цього року ще чекало дуже багато цікавого. Далі буде!..) 

Читайте також: Яким був 2020 для Вінниці. Частина перша – зима: життя до карантину

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.