“The Best Cook”: у Вінниці обрали найкращого кухаря міста. ФОТОРЕПОРТАЖ

10:41
Автор: Богдан Будай
Become a Patron!

Вчора, 15 грудня, у Вінниці обрали переможця міського конкурсу “The Best Cook” (“Найкращий Кухар” – прим. авт.). За результатами фінального етапу, ним став один з наймолодших учасників конкурсу, 21-річний кухар ресторану “Нова Провінція” Назар Вітюк.

Тож як усе відбувалося – в репортажі Veжі.

Про конкурс

Конкурс триває з початку листопада, а проводили його з метою підтримки та розвитку гастрокультури та гастротуризму Вінниці. Організатори конкурсу департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради та ГО “Вінницька асоціація гостинності “ХлібСіль”.

За словами директора департаменту маркетингу і туризму Олександра Вешелені, ідея провести конкурс серед кухарів належить міському голові Сергію Моргунову. А прикладом такого конкурсу став формат аналогічних конкурсів у французькому місті Діжон.

З 2019 року ми активно вивчаємо досвід міста Діжон. Побачивши там на гастрономічному ярмарку формат і популярність змагання кухарів, ми зрозуміли, що це одна із ключових запорук розвитку гастрокультури в цілому і створення туристичного гастрономічного продукту. Без талановитих і оригінальних шеф-кухарів неможливо створити концептуальний заклад зі смачною їжею й оригінальною подачею. Була зустріч міського голови зі спільнотою гостинності наприкінці літа, і тоді обговорювалось питання престижності професії в сфері гостинності, і йшлося про те, що багато кухарів і офіціантів, які вже здобули певний рівень знань, виїжджають з міста і шукають можливості розвиватися за межами Вінниці. А цей конкурс і подібні заходи гастрофестивалів мають показати, що у Вінниці це є на слуху і це є важливо. І це підтримується не лише фінансово, а й іміджево, – каже Олександр Вешелені.

За його словами, призовий фонд конкурсу становить понад 100 тисяч гривень з бюджету громади з урахуванням податків.

Відповідно, 1 місце, з вирахуванням податків, отримує 50 тисяч, 2 місце – 30 тисяч, 3 місце – 15 тисяч. Крім того, є відзнаки та призи від партнерів. Також ті, хто займуть з 4 по 6 місце, отримають від зіркового члена журі Алекса Якутова можливість безкоштовного стажування в ресторані “Публіцист” у Києві. Тобто, переможцями стануть всі й відзнаки отримають всі, – додає Вешелені.

Загалом, подано було 20 заявок, а в другий тур пройшли 11 конкурсантів. У другому турі конкурсанти готували три страви на власний вибір. Обов’язковим було використання традиційних продуктів Подільського регіону та додавання в одну зі страв вінницького гастросимволу – вишні. На цьому етапі учасники готували “на своїй території” – в закладах, де вони працюють або навчаються.

В результаті, за рішенням журі, до фіналу вийшли 6 учасників:
Олександр Авдєєв, шеф ресторану “Clover”,
Назар Вітюк, кухар ресторації “Нова Провінція”,
Олег Зінько, кухар ресторану “Gagarin burgers & meat”,
Сергій Марковський, шеф-кухар “Люди Fusion Place”,
Дмитро Палевський, старший піцайоло ресторану “Батискаф 2.0”,
Борис Сиченко, шеф-кухар ресторанного комплексу “Ренесанс”.

За умовами третього етапу, учасники працюватимуть одночасно, з визначеними продуктами та обладнанням. Кращого кухаря у фіналі визначають професійні шефи Алекс Якутов та Олексій Повторейко, а також заступниця міського голови Галина Якубович.

 

Алекс Якутов – співзасновник і шеф-кухар київського ресторану “Публицист”. Випускник і представник італійської кулінарної школи IFSE (Italian Food Style Education) в Україні. Стажувався в Італії, Іспанії та Америці. Також закінчував кулінарну школу “Ragout” в Росії. “Пекельний Шеф” у проєкті “Пекельна кухня” на “Новому каналі”, був ведучим на телеканалі “Україна”. У 2017 році давав звану вечерю сучасної української кухні, приурочену до Дня Незалежності України, в Раді Європи, Страсбург, Франція.

Олексій Повторейко – Співзасновник та шеф-кухар київського ресторану “Наживо”, віце-президент Асоціації шеф-кухарів України, стажувався в ресторанах Англії, навчався на заводі “Convotherm” (Німеччина), підвищував кваліфікацію в кулінарній школі “Ферранді” (Париж), в Баскському Кулінарному Центрі (Іспанія). З командою шеф-експертів представляв Україну в Королівському Клубі Брюсселя (Бельгія), а також у Постійному представництві України при ООН у Женеві.

 

Фінальний етап та презентації

Задля фінального етапу для конкурсантів організатори заздалегідь обрали інгредієнти, які мали лягти в основу страв учасників. Їх кухарям презентували в такому собі “чорному ящику”.

 В основному, це українські локальні продукти. П’ять продуктів, основних, з яких учасники мають зробити страву, це: нутрія, амарант, гарбуз, обліпиха та білий шоколад. І це має виглядати ідеально та бути дуже смачним. Ми очікуємо від учасників гарний результат, поєднання смакових якостей. Тому чекаємо, сподіваємось і віримо, що такі професіонали зроблять дуже цікаві страви, – зазначив перед початком презентації головний журі конкурсу Алекс Якутов.

 

Загалом, у фіналістів конкурсу була година на приготування страв, відтак, на кухні з 15-ї до 16-ї години “кипіла” робота. Більшість страв, будучи націленими на естетику та швидкість приготування, вийшли на вигляд доволі мінімалістичними. До того ж самі журі не знали, хто з кухарів яку страву готує. Конкурс відбувався методом “сліпої” дегустації, відтак журі оцінювало саме страву.

 

 

 

 

 

 

 

Врешті, коли було обрано страву-переможця, Якутов зазначив:

Я можу сказати одне, ми судили більшою мірою смак. Презентації були десь слабуваті. Але смак переміг саме в цій страві. Не було надмірної кислоти чи солодкості. Нам з Олексієм, як професіоналам, було трохи легше судити. Галина більше судила за смаком. І вона зразу зайшла і каже, що “я б заради цієї страви, можливо, повернулася б”. Та вкотре скажу – ви тут всі переможці, всі молодці. Ви робите велику справу та зараз входите в історію.

 

Поки тривала презентація, гості фінального етапу також могли частуватися закусками та напоями, приготованими заздалегідь.

 

 

 

 

 

 

 

 

І переможець конкурсу, й інші конкурсанти відзначали, за результатами фінального етапу, що складність завдання була в інгредієнтах страви, а саме в поєднанні нутрії, амаранту та білого шоколаду. Переможець каже – отримані за перемогу гроші витратити є куди, адже невдовзі хлопець планує весілля.

Загалом, перші три місця розподілилися наступним чином: 

1 місце – Назар Вітюк, кухар ресторації “Нова Провінція”;

 

 

2 місце – Дмитро Палевський, старший піцайоло ресторану “Батискаф 2.0”;

3 місце – Олег Зінько, кухар ресторану “Gagarin burgers & meat”.

Фото – Зорини Гаджук