СБУ викрила настоятеля храму УПЦ (МП) на Вінниччині, який вихваляв окупантів та чекав їх приходу в нашу область

13:32
Автор: Юлія Плахтій
Become a Patron!

Служба безпеки України викрила настоятеля храму УПЦ (МП), який вихваляв окупантів та очікував їх приходу на Вінниччину.

Як повідомляє Управління СБ України у Вінницькій області, йдеться про ще одного клірика Вінницької єпархії УПЦ (МП), настоятеля храму Калинівського благочиння. Фігурант публічно виправдовував збройну агресію рф проти України та очікував на прихід окупантів на Вінниччину.

За повідомленням Вінницької обласної прокуратури – це священнослужитель УПЦ (МП) з Хмільницького району.

Зокрема протоієрей вихваляв путіна та закликав до підтримки рашистів у спілкуванні з вірянами, поширював прокремлівські наративи серед прихожан релігійної громади через Телеграм.

– Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила факти злочинних дій, спрямованих на розхитування суспільно-політичної обстановки в регіоні. Під час обшуків у помешканні фігуранта вилучено мобільний телефон та комп’ютерну техніку, яку він використовував для поширення ворожої пропаганди, – вказано у повідомленні СБУ.

У прокуратурі додають, що в телеграмі він надсилав своїм співрозмовникам текстові та відеоматеріали з проросійськими ідеологічними поглядами. В якості джерел використовував російські телеграм-канали, які розповідають про «справжні причини сво» та подають російську збройну агресію як внутрішній громадянський конфлікт українців.

Серед іншого, з так званих «православних» каналів чоловік поширював пропаганду кремля про «священную войну против Запада впавшего в сатанизм», мета якої – потрапляння всієї території України «в зону исключительного влияния россии».

Також серед дописів є історії про «ополченця з лнр», який нібито побував в українському «концтаборі», та про вигаданий касетний удар української армії по дитячому пляжі на Донеччині з багатьма жертвами.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили клірику про підозру за ч. 1, 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Фігурант перебуває під цілодобовим домашнім арештом. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ у Вінницькій області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Фото з фейсбук-сторінки УСБУ у Вінницькій області

Читайте також: Засуджений митрополит МП з Вінниччини Іонафан наразі вже перебуває в Москві

Читайте також: На Вінниччині священника УПЦ (мп) засудили на два роки тюрми за розповсюдження проросійської пропаганди

Настоятель храму УПЦ (МП) на Вінниччині, який виправдовував окупантів, отримав два роки позбавлення волі

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.