Література про місто і його видатних постатей: у Вінниці планують запустити програму підтримки книговидання

15:00
Автор: Vежа
Become a Patron!

У Вінниці планують запустити програму підтримки книговидання про місто і його видатних постатей.

Як повідомляє Вінницька міська рада, виконком схвалив проєкт рішення про затвердження Програми підтримки книговидання про Вінницю на 2025-2027 роки.

Її розробили для стимулювання видання якісної й різноманітної книжкової продукції, спрямованої на поширення знань про Вінницю, її історико-культурну спадщину, туристичний потенціал, унікальну атмосферу. Також – про роль вінничан у національних і світових процесах та явищах.

Розробку координував департамент маркетингу міста та туризму спільно з іншими департаментами міської ради в рамках реалізації заходів Стратегії розвитку туризму міста Вінниці до 2030 року.

За словами директора департаменту маркетингу міста та туризму Олександра Вешелені, наразі асортимент видань про Вінницю досить невеликий. Частину з цих книжок раніше випускали в рамках Бюджету громадських ініціатив або обласної програми книговидання. Проте, вони не могли потрапити в роздрібну реалізацію:

– Враховуючи потужну історичну та культурну базу Вінниці, цього явно недостатньо для того, щоб ознайомитися з містом та регіоном у повній мірі, особливо у питаннях, які стосуються промоції міста на зовнішні аудиторії в рамках культурних, туристичних чи освітніх заходів. Видання іноземними мовами про місто практично відсутні на ринку.

Так, у програмі йдеться про підтримку видання одномовної чи багатомовної книжкової продукції для дорослої та дитячої аудиторії. Це науково-популярні, популярні, довідкові, літературно-художні і образотворчі видання різного формату.

Фінансова підтримка може надаватися на конкурсній основі виключно суб’єктам видавничої справи, зареєстрованим на території Вінницької МТГ, за принципом співфінансування (до 70% від собівартості видання). Наклад видань повинен буде складати не менше 100 примірників.

Положення про Конкурс підтримки книговидання про Вінницю, принципи відбору через експертні ради планують розробити до кінця поточного року. Мета – на початку 2025-го оголосити перший прийом заявок.

Крім фінансової підтримки програма передбачає:

– проведення тренінгів, семінарів та інших заходів для творців книжкового вмісту (авторів текстів, фотографів, ілюстраторів), редакторів, критиків, перекладачів та дизайнерів;

– створення платформи для комунікації суб’єктів поліграфічної та видавничої справи, авторів, дослідників, науковців, їх взаємодії між собою, обміну досвідом (нетворкінгові заходи, круглі столи, форуми, панельні дискусії, тощо);

– створення буктрейлерів, проведення спеціальних подій, авторських читань та онлайн-активностей;

– презентацію книжкової продукції, яка видається в межах Конкурсу;

– представлення книжкової продукції про Вінницю та видатних вінничан на всеукраїнських заходах, присвячених книговидавництву та популяризації читання, а також на міжнародних подіях.

Зазначено, що проєкт рішення мають винести на голосування під час сесії ВМР у жовтні. Перша публічна презентація проєкту вінницької Програми підтримки книговидання відбудеться завтра, на День міста, в рамках VinBookFest-у.

Ілюстрація – www.lrt.lt, фото – ВМР

 

 

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.