× Пошук публікацій на Veжa
× Пошук публікацій на Veжa

Омлети, сендвічі та вівсянка: де поснідати в центрі Вінниці. ОГЛЯД

20:36
Автор: Катерина Дядюк

У Вінниці небагато закладів харчування, де у меню є розділ “Сніданки”. Але більшість із них відчиняються о 9:00 чи навіть о 10:00 ранку і подають страви до 12:00.

Ми вирішили пошукати, де можна поснідати в центрі Вінниці до початку робочого дня і навіть знайшли кілька закладів, які відкриваються о 6:00-7:00 ранку. Решта – о 8:00, 9:00 і пізніше.

Ми не брали до уваги піцерії та кав’ярні, де продають випічку і круасани, які також відчиняються з 8:00 чи 9:00 ранку. В цьому огляді – лише ті заклади, де у меню зазначені “Сніданки”. І таких у центрі Вінниці нарахувалося 10: починаючи від “МакДональдзу” і закінчуючи ресторанами при готелях.

У матеріалі заклади розміщені за часом, коли вони відчиняються: з 6:00 до 9:30.

“МакДональдз”

Адреса: вул. Соборна, 51-а.
Телефон: (0432) 520 450.
Сніданки подають з 06:00 до 10:00
(в меню є 18 позицій).

О 7:30-8:00 ранку в центрі Вінниці вже досить людно. Усі поспішають на роботу чи навчання і багато хто по дорозі забігає за кавою у “МакДональдз”. Ми прийшли на сніданок близько 8:00 і в цей час там вже сиділо 7-8 відвідувачів, не рахуючи людей, які брали замовлення із собою.

Цей заклад має досить вигідне розташування (між трамвайною і тролейбусною зупинкою в самому центрі міста) і відкривається найраніше з усіх – о 6:00 ранку.

 

Заклад спеціалізується на швидкому обслуговуванні, черг зранку немає, тож замовлення ми отримали десь за хвилину – омлет із беконом, чай і круасан, який запропонували до нього.

“Ніжна гаряча булочка та омлет із соковитим беконом”, – йдеться в описі страви.

М’яка і злегка засмажена булочка та ніжний омлет справді були смачні та відповідали опису. Натомість два шматочки бекону соковитими назвати складно: їх, очевидно, смажили у фритюрі, тож “соковитий бекон” тримав форму. Тим паче, нам було з чим порівнювати, але про це – згодом.

 

Тим, хто полюбляє більш ситні сніданки, у “МакДональдзі” можна взяти, наприклад, “Великий сніданок” (точно такий, але замість бекону – котлета зі свинини та картопляник), або ж мак-мафін з котлетою зі свинини та яйцем. Також у меню сніданків є вівсяна каша з джемом або медом до неї та круасани.

До речі, круасани теж смачні: свіжі, з тонкого листкового тіста, з хрусткою скоринкою і ніжним какао-кремом (ще є мигдалеві).

Вартість замовлення – 93 гривні: омлет з беконом – 40 гривень, круасан з крем-какао – 24 гривні, чай чорний (в пакетику) – 24 гривні.

Ресторан сніданків та бранчів “7АМ”

Адреса: вул. Соборна, 38.
Телефон: (073) 777 37 33.
Сніданки подають з 07:00 до 23:00
(в меню є 13+8 позицій).

Цей заклад відкрився в самому центрі Вінниці наприкінці минулого року. Цікаво те, що він спеціалізується саме на сніданках, які тут подають протягом усього дня, а офіціанти весь день ходять у смугастих піжамах. Як вони самі кажуть, “в 7AM час зупинився – у нас тут завжди ранок”.

Приміщення закладу хоч невелике, але двоповерхове і дуже світле. Затишним його навряд чи можна назвати, адже білі меблі, огородження, стіни, яскраве освітлення і навіть посуд надають йому скоріше ефекту “інстаграмності”. Проте багатьом напевно сподобається.

Також у закладі є багато зелених вазонів, які освіжають інтер’єр, величезне вікно з видом на центральну вулицю міста і безліч розеток (по дві біля кожного зі столиків).

 

О 7:10 ранку в закладі не було відвідувачів, тому своє замовлення ми отримали за 10 хвилин. Меню “7АМ” налічує 13 “традиційних сніданків” різних країн світу, тож ми обрали один з найпопулярніших у закладі, як запевнила офіціантка, – “Французьку крок-мадам”.

Ще однією цікавинкою закладу є опис страв: “Уяви, як на підігрітій сковорідці ломтики сиру граційно чергуються зі шматками свіжої шинки в обіймах рум’яних тостів, які ми попередньо намастили тим самим “особливим” соусом з вершкового сиру та французької гірчиці. А тепер доповни смак яєчнею…”.

 

Зазначимо, що на смак це так само апетитно: м’які зі скоринкою тости, багато свіжої начинки, добре приготована яєчня – все це декороване листям базиліку та збризнуте оливковою олією. Такий сніданок водночас є дуже легким та ситним.

До нього ми замовили ще капучино у гарному скляному стакані. Але на смак воно виявилося менш яскравим, сказати б навіть – посереднім.

Також зі слів офіціантки, в них часто замовляють “Американський сніданок” (бургер з телятиною і картоплею фрі) та “Guten morgen у німців” (кілька видів сосисок, смажені яйця, картопля фрі, маринована капуста і квасоля з кількома шматочками хліба). Але “ті, хто не їсть м’яса, беруть саме французький сніданок”.

Вартість замовлення – 160 гривень: 110 гривень – сніданок “Французька крок-мадам” і 50 гривень – велике капучино.

Ресторан “Mont Blanc”

Адреса: вул. Соборна, 34.
Телефон: (068) 055 88 87.
Сніданки подають з 7:00 до 10:30
(в меню є дві позиції).

Третій заклад, який відкривається раніше за інших, це “Mont Blanc”. Ресторан має велике приміщення, що розташоване на цокольному поверсі готелю “Франція” і поділене на зони, що створює ефект “камерності”. В інтер’єрі – масивні меблі, м’які крісла з високими спинками та приглушене світло.

Для клієнтів готелю сніданок входить у вартість номеру і має вигляд “шведської лінії”: бульйон, варені яйця, різні види пластівців і сухофруктів, йогурт, свіжі овочі, сирна і м’ясна нарізки, випічка, десерти, різноманітні напої тощо, – асортимент дуже великий.

 

Натомість для гостей ресторану на вибір пропонується два сніданки:
1) “Італійський” – дві грінки з томатами та три омлети: з томатами, сиром і ковбасою;
2) “Англійський” – яєчня, сосиски, квасоля, смажений бекон, нарізані свіжі огірок, помідор і листя салату, а також чотири підсмажені тости.

До страви можна обрати ще напій – чай, каву, або сік (на вибір), який входить у вартість сніданку.

 

Своє замовлення – класичний “Англійський сніданок” і чай (в пакетику) – ми отримали менше ніж за 10 хвилин. На великій овальній тарілці нам принесли добре просмажену яєчню, смачні сосиски, свіжі овочі та квасолю (остання – на любителя). Але найяскравішими з усього виявилися хрумкі, теплі, в міру солоні та по-справжньому соковиті шматочки бекону.

Цей сніданок є смачним і дуже ситним, тому велику порцію, за бажання, можна розділити навіть на двох.

Вартість замовлення – 100 гривень: “Англійський сніданок” і напій (чай) на вибір.

Ресторан “Поділля”

Адреса: вулиця Пушкіна, 4.
Телефон: (0432) 592 234.
Сніданки подають з 8:00 до 10:00
(в меню є одна позиція).

Цей заклад розташований біля Майдану Незалежності по сусідству з міською радою, але переступаючи поріг потрапляєш ніби в минуле століття. Довгий коридор, гардероб з металевими ґратами, жалюзі до самої підлоги, які слугують відгородженням цього коридору від ресторану, а за ними – величезне приміщення самого ресторану з двома десятками абсолютно порожніх столів.

Здається, час там застиг, як і повітря. Душно, тепло і тихо. Втім, якусь естетику в цьому теж можна пошукати.

 

Крім нас о 8:30 ранку в ресторані була лише офіціантка, яка розмовляла телефоном, і декоративний Дід Мороз з оленем біля сцени. Дізнавшись, що ми не проживаємо у готелі, а просто зайшли поснідати, дівчина заглянула на кухню і сказала, що нам можуть запропонувати яєчню з сосискою та нарізку (балик-сир-ковбаса).

З її слів, більше страв вони не готують, бо немає сенсу: приходить мало відвідувачів. Але страви відрізняються: в інший день, наприклад, це може бути гречка з відбивною, або рис з овочами.

 

Нарізку нам принесли одразу, як тільки сіли за стіл (біля панорамного вікна на всю стіну). На тарілках всього було по два шматочки: ковбаси, балика, сиру, помідорів та хліба: білий і чорний.

Ще за кілька хвилин нам подали три смажені яйця з маленькою відвареною сосискою. Також ми замовили каву, яка була відверто несмачною.

З усього ми скуштували по шматочку яєчні, сосиски та сиру. На смак – як і на вигляд.

Вартість замовлення: 60 гривень. Оплатити замовлення карткою у закладі немає можливості, а чек ми не отримали (розрахувались на барі).

Ресторан “Fenix Town”

Адреса: вул. Хлібна, 15.
Телефон: (097) 000 2601
Сніданки подають з 8:00 до 10:00
(в меню є п’ять позицій)

Цей заклад також відкрився минулого року – при новому однойменному готелі “Fenix Town”. Планування ресторану виконане таким чином, що сидячи за столиком, ви швидше почуєте, аніж побачите своїх сусідів (через високі стінки м’яких велюрових диванів і нешироке приміщення). В інтер’єрі закладу переважають кремові та бірюзові кольори, “кришталь” на люстрах і настільних лампах та гіпсові розетки на стелі.

З усіх оглянутих нами закладів тут нам трапився чи не найуважніший з усіх офіціант. Він швидко приніс меню і забрав речі в гардероб, попередив, скільки часу готуватиметься їжа, а коли сервірував стіл, одразу приніс дві пари приборів та ще дві тарілки (нас було двоє, а сніданок замовили один – авт).

 

Крім нас о 8:40 в закладі був ще іноземець, якого офіціант обслуговував англійською. Меню у ресторані також двомовне.

Своє замовлення ми отримали трохи більше як за 10 хвилин. Забігаючи наперед, зазначимо, що це був один з найсмачніших сніданків, які ми куштували. Шпинатний омлет – дуже повітряний (бо добре збитий) і соковитий (завдяки додаванню молока). Подавався він зі свіжими шматочками помідору чері та ніжним солоним сиром фета у спеціях з листком салату (для декору). Натомість тости з білого хліба були пересушені до стану сухарів.

На іншій тарілці – ніжний паштет із курячої печінки та вершкове масло з цибулевими крекерами – безпрограшне смакове поєднання.

 

Для гостей готелю та відвідувачів ресторану меню сніданків тут спільне. Щоправда, для тих, хто проживає в готелі, вартість сніданку входить у вартість номеру.

Крім того сніданку, що замовили ми, там пропонують ще “Англійський сніданок”, панкейки з фруктовим салатом, вівсяну або гречану кашу з молоком і тостами, а також круасан з сиром та шинкою і сирники зі сметаною або медом. Вартість кожного – 100 гривень. Також до страв пропонується напій на вибір: чай, кава, або сік.

Вартість замовлення – 100 гривень: шпинатний омлет і паштет з курячої печінки плюс напій (сік) на вибір.

“Papa’n”

Адреса: вул. Театральна, 14.
Телефон: (093) 996 53 11.
Сніданки подають з 08:30 до 12:00
(в меню є 11 позицій).

Попри те що у закладі є дитяча кімната, це одне з популярних місць для бізнес-ланчу в центрі Вінниці. Невелике підвальне приміщення із неяскравим світлом, масивними дерев’яними столами і м’якими диванами. Але до 12:00 у закладі подають ще сніданки.

В цей час відвідувачів там небагато. Принаймні о 9:30 крім нас був зайнятий лише один столик.

Офіціантка одразу подала нам меню сніданків, надруковане на двох кольорових ламінованих листках А4. З-поміж тостів, млинчиків і вівсяної каші, найдорожча страва тут – сирники фруктами (52 гривні).

 

Ми замовили тост із шинкою, млинчик з фруктами та капучино. Щодо капучино, то офіціантка запитала, коли краще його подати (в багатьох закладах цього, на жаль, не роблять).

За 10 хвилин нам подали два тости, у начинці яких, крім шинки, було ще кільце помідору, листок пекінської капусти і соус. Також тарілку декорували шматочками помідору чері й листками руколи.

Загалом страва смачна, але тоненькі підсмажені шматочки хліба дещо розм’якли від соку і соусу та розломалися. Також враження зіпсував не дуже приємний запах горілого (як від сковорідки), хоча самі тости пересмаженими не були.

 

Млинець видався набагато смачнішим. Подача також вразила, адже головними там виявилися фрукти. Їх викладають гіркою на двох млинцях різної величини, посипаних цукровою пудрою, декорують листочками м’яти і щедро поливають шоколадним топінгом.

Самі фрукти – яблуко, ківі та апельсин – також змішують із малиновим топінгом. Виглядає це трохи дивно, але на смак – просто чудово: млинці стають ніби доповненням до фруктів, а шоколадний топінг взагалі не потрібен.

Щодо капучино, то подача була кращою за смак: напій трохи гірчив.

Вартість замовлення – 88 гривень: млинчик з фруктами – 30 гривень, тост із шинкою – 28 гривень, капучино – 30 гривень.

“Happy Monkey Café”

Адреса: вул. Оводова, 24-а.
Телефон: (068) 090 88 88.
Сніданки подають з 9:00 до 12:00
(в меню є шість позицій).

Це сімейний заклад, який відкрився минулого року неподалік міського суду, що на Європейській площі. Здебільшого туди ходять з дітьми, адже на цокольному поверсі є суцільно дитяча зона з комп’ютерними іграми, лабіринтами, іграшками та різноманітними розвагами. А ще – смачні десерти в меню. Втім, у “Happy Monkey” можна й поснідати.

Атмосфера закладу приємна, а інтер’єр – в пастельній кольоровій гамі: світлі дерев’яні меблі, оливкового кольору дивани, шпалери з рослинним принтом та багато живих зелених вазонів по периметру.

 

Ми були першими відвідувачами, тож офіціантка підійшла одразу. У цьому закладі ми взяли кілька позицій з меню: вівсяну кашу з фруктами (на молоці) і сирники з джемом. Також замовили нейтральний трав’яний чай. На все це чекали менше 15 хвилин.

Подача страв у “Happy Monkey Café” – одна з кращих в рамках цього огляду. Чотири великі сирники подали на великій овальній тарілці, поряд поставили джем у маленькій баночці, а декорували все дольками мандарину, виноградинкою і листками м’яти. На смак сирники досить солодкі, оскільки посипані додатково цукровою пудрою. Але джем і мандарин додають певну кислинку, тож страва не “приторна”. Сир також приємної консистенції і його там багато.

 

Що ж до каші, то її тут варять не з пластівців, а із зерна, тому вона в’язка, не розварена і з добре відчутним смаком вівсянки. Крім того ми замовили її на молоці,  тож смак був ніжнішим, ніж зазвичай. Фрукти лише додали яскравості відчуттів, але яскраво було й по кольору: оранжеві мандарини, зелене ківі, синя виноградинка і рожева квітка.

Вартість замовлення – 170 гривень: вівсяна каша з фруктами – 60 гривень, сирники – 60 гривень, джем – 10 гривень, чай – 40 гривень.

 

Львівська цукерня

Адреса: вул. Грушевського, 28.
Телефон: (0432) 50 82 50.
Сніданки подають з 9:00 до 12:00
(в меню є 14 позицій).

Це один з тих закладів, що розташований біля головного символу міста – Вежі Артинова. І відкривається він о 9:00, коли на вежі лунає Гімн України.

Загалом в “Цукерні” затишно і з самого ранку вже є відвідувачі. Смугасті жовті шпалери, кольорова плитка, дерев’яні стільчики та старі фотографії під склом на столиках створюють майже домашню атмосферу.

Втім офіціанти тут не завжди уважні й часом їх доводиться кликати, навіть коли відвідувачів небагато.

 

Вибір сніданків у меню досить великий: круасани, тости, брускети, вівсяна та манна каші, йогурт і кілька видів страв з омлетами.

По часу наше замовлення принесли як і в решті закладів – приблизно за 10 хвилин. Воно складалося з омлету з овочами та сиром і смачного насиченого капучино з пінкою. Досить легкий сніданок.

 

Омлет тут готують не всуміш з овочами, адже спаржеву квасолю, броколі, перець, зелений горошок і моркву тушкують окремо. Подають все у вигляді відкритого конверту, а зверху посипають натертим твердим сиром, який додає апетитного аромату.

Смак виходить збалансованим, адже ніжний омлет, яскравий смак овочів та солоний сир добре доповнюють одне одного.

Вартість замовлення – 93 гривні: омлет з овочами та сиром – 63 гривні, капучино – 29 гривень.

 

Кафе-бар “Арнем”

Адреса: вул. Соборна, 53-а.
Телефон: (097) 431 49 30; (0432) 531 553.
Сніданки подають з 09:00 до 11:00
(в меню є чотири позиції).

Цей заклад також розташований в самому центрі Вінниці. Тут подають і бізнес-ланчі, і накривають бенкети, а готують, як зазначено в меню, страви за домашніми рецептами.

На сніданок ми завітали в “Арнем” доволі пізно – о 10:00. В цей час там було зайнято декілька столів і ще стільки ж зарезервовано. Заклад має кілька невеликих залів, тож ми розмістилися в середньому, де шпалери, штори і навіть світильники виконані у бордових відтінках. Також у закладі є живі вазони і акваріум з рибками.

Вибір сніданків тут не великий: сирники, омлет і два види яєчні. Ми обрали яєчню випускну, яка подається з маленькими сосисками, салатним міксом і тостами з сиром, а з напоїв замовили фруктовий чай.

 

Чай, варто зазначити, тут і справді смачний. Він подається у скляному чайнику з фільтром і на скляній підставці зі свічкою. На смак – кисло-солодкий з приємним ароматом. Чашки і блюдця також з прозорого скла.

Основну страву нам подали за 10 хвилин. Яєчня виглядала симпатично і було видно, що її готували у спеціальних круглих формах. Сосиски були не обрізані по краях (з хвостиками), але теж добре смакували. До тостів з двох шматочків білого хліба з сиром посередині – жодних претензій. А от салатний мікс був трохи дивним. Не тільки через нарізку (морква і огірок – у вигляді довгої тоненької соломки), а й тому, що салат був заправлений лише олією. Солити-перчити і доводити цей мікс до смаку довелося самостійно.

 

Також незвично у закладі подають прибори – в картонних кишеньках.

Крім того все меню у закладі – російською. Крім переліку страв воно містить ще сторінки із зазначеними цінами за розбитий посуд та правилами поведінки у закладі. З них ми дізналися, що там, наприклад, заборонена “несанкціанована” фото- та відеозйомка. Що таке “несанкціонована” залишилося загадкою, бо як і передбачено по Конституції України, жодних зауважень за зйомку ми не отримали.

Вартість замовлення – 98 гривень: яєчня (випускна) з відвареною сосискою – 68 гривень, чай фруктовий – 30 гривень.

 

Кафе “Бібліотека”

Адреса: вул. Оводова, 34.
Телефон: (096) 550 99 00.
Сніданки подають з 9:30 (у неділю – з 10:00) до 12:00
(в меню є вісім позицій).

Зима цього року без снігу, свята закінчилися, але у “Бібліотеці, здається, ще панує різдвяна атмосфера. Темні меблі, м’які дивани, книги, різдвяні віночки та декоративні сніжинки на стелі створюють особливий затишок.

Нещодавно для “Бібліотеки стався неприємний випадок (там отруїлися кілька відвідувачів). Але заклад виплатив компенсації, пройшов перевірку, і зараз там так само багато відвідувачів і так само смачно готують, а у вбиральні, наприклад, з’явився плакат зі схемою “правильного миття рук”.

 

Сніданки у “Бібліотеці” подають порівняно пізно, адже заклад відкривається лише о 9:30.

На вибір відвідувачам пропонують сирники з родзинками та сметаною, вівсяну кашу з горішками, різноманітні млинці (з солоними та солодкими начинками), “Яйця Бенедикт” і “Сніданок по-берлінськи” (яйця, бекон, помідор, картопля, цибуля і зелень).

 

Ми замовили класичну американську страву “Яйця Бенедикт” – у формі відкритого бутерброду з двох половинок булочки. У “Бібліотеці” їх подають на двох шматочках чіабати, поверх якої шарами викладають свіже листя салату, кільця помідору, тоненькі шматки бекону (не засмаженого) і яйця-пашот. А зверху все це поливають соусом із французькою гірчицею. Коли розрізаєш страву, соус змішується з рідким жовтком і просочує усі інгредієнти. Порція велика і досить смачна.

Капучино, яке замовили до страви, було одним з кращих – з ніжним кавовим смаком і без зайвої гіркуватості.

Вартість замовлення – 74 гривні: “Яйця Бенедикт” – 59 гривень, капучино – 15 гривень.

 

Варто зазначити, що у всіх закладах офіціанти були досить привітними та охоче відповідали на запитання. В “Happy Monkey” нас обслуговували російською, в “Mont Blanc” офіціантка переходила з української на російську (залежно від того, якою мовою до неї зверталися), а у “Поділлі” обслуговували подільським суржиком.

Також у більшості закладів звучала приємна англомовна музика на фоні, проте у “Fenix Town” – музика з кліпів “М1”, а в “Papa’n” – російськомовний поп. Тиша – лише у “Поділлі”.

Фото Ольги Мірошниченко та з архіву Vежі

Читайте також: Мавпа на лампі, кінь в протигазі, в’єтнамський Шевченко та газований гарбуз: нові ресторани Вінниці. ОГЛЯД

Читайте також: Де у Вінниці найсмачніший глінтвейн. ОГЛЯД

Читайте також: Карасі, вареники та 50 відтінків вінницького сала: як ми шукали подільську кухню у Вінниці. ОГЛЯД

Читайте також: “Ей, ти, сюди підійди”: вінницькі офіціанти про клієнтів, чайові, запари та “вінницький сервіс”

Читайте також: У Вінниці створили інтерактивну мапу літніх терас усього міста. ГРАФІКА

Читайте також: Де пообідати у центрі Вінниці? Огляд бізнес-ланчів

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Вгору

Дякуємо!

Тепер редактори знають.