Де у Вінниці найсмачніший глінтвейн. ОГЛЯД

18:01
Автор: Катерина Дядюк

Оновлено: 26 Грудня 2018, в 11:19

Глінтвейн є традиційним зимовим напоєм у багатьох країнах, зокрема й у нашій. І особливо посмакувати ним хочеться у холодні вечори різдвяно-новорічних свят.

Два роки тому Vежа шукала у Вінниці найкраще місце, аби разом з коханими чи в колі друзів насолодитися цим теплим винним напоєм. Цьогоріч ми вирішили продовжити пошуки і завітали у 12 кав’ярень та барів-ресторанів у центрі та кількох районах Вінниці, щоб знайти смачний глінтвейн.

Оцінювали за кількома критеріями: ціна, якість напою, робота обслуговуючого персоналу, мовна політика, музика та атмосфера закладу. Зокрема відвідали й декілька закладів із нашого попереднього огляду «гарячого вина»

Читайте також огляд глінтвейнів у Вінниці 2016 року “Гаряче вино в холодну погоду: де найкращий глінтвейн у Вінниці?”

Як і минулого разу, почнемо із тих барів-ресторанів, які на нашу думку, підходять для насолоди глінтвейном не в першу чергу.

НЕ ДОТЯГНУЛИ:

Єнот cafe
вулиця Зодчих, 6/4.

Це досить просторий заклад у молодіжному стилі, куди можна прийти невеликою компанією поїсти пасту, бургери чи замовити якийсь сет: тут представлені страви відразу кількох національних кухонь. У «Єнот cafe» багато дерев’яних елементів в оформленні, приглушене світло і живі вазони. Загалом досить затишно.

 

У меню глінтвейн прописаний англійською (mulled wine), а в дужках зазначений склад: вино, бадьян, кориця, гвоздика, апельсин, лимон. Втім, коли нам принесли напої, у склянках були ще кардамон, порізаний імбир і, як нам спершу здалося, мед. 

 

Офіціантка розповіла, що глінтвейн вони готують на основі білого та червоного напівсолодкого вина «Алазанська долина», а щодо прянощів трохи плуталася.

 

Замовлення ми отримали за хвилин 10. Обидва глінтвейни подали у високих склянках з ручкою і з пластиковими трубочками всередині. На вигляд напої були дуже гарними: знизу шар меду, трохи кориці зверху, а за тим – вино зі спеціями і шматочки лимону та апельсину.

 

Та на смак глінтвейн виявився далеким від очікувань. Щодо меду, який займав п’яту частину склянки, ми навіть уточнили в офіціантки, чи це він, бо медового смаку та запаху напої не мали. Розколотити його теж задача не з легких: «мед» розчиняється лише до половини, а решта осідає. На смак це не надто впливає.

Якщо порівнювати, то глінтвейн з червоного вина трішки солодший і міцніший.  

З гарячих коктейлів у меню закладу є ще «Toddi coctail» з віскі «Jameson» і лимонним фрешем. 

 

Адреса: Єнот cafe, вулиця Зодчих, 6/4.
Години роботи: 10:00-22:00 (пн-ср), 10:00-23:00 (чт-сб).
Телефон: (068) 371 23 25, (063) 660 25 27.
Глінтвейни: класичні на основі білого та червоного вина.
Вартість: 75 гривень.

 

Львівська Цукерня
вулиця Грушевського, 28.

У меню закладу є глінтвейн з білого та червоного вина, у який додають мед та спеції (паличку кориці, духмяний перець, гвоздику та бадьян).

 

Ми замовили обидва напої, але один попросили приготувати без меду. У закладі було мало відвідувачів, тож замовлення принесли швидко (за сім хвилин), у класичних склянках із ручкою, з соломинкою та довгою ложечкою у серветці. До речі, це один з небагатьох закладів з усіх оглянутих, в якому подають ложечку для розмішування напою, що дуже зручно.

 

Білий глінтвейн був дуже прозорим, червоний натомість – дуже темним. В обох склянках плавали шматочки апельсину, палички кориці, зірочки бадьяну та решта спецій. Привітний офіціант розповів, що глінтвейн у них готують із вина «Болград», напівсолодкого столового. Це, з його слів, класична рецептура.

 

Щодо смаку напоїв, то до кінця не зрозуміло, що з ним не так. У червоному глінтвейні відчувався мед, але він лише забрав кислинку самого вина. Але в обох напоях смак вина ніби не розкрився, за рахунок чого післясмак видався якимось штучним, ніби “пластиковим”. Велика кількість спецій дала гарний аромат, натомість про смак такого не скажеш.

 

Загалом у закладі затишно. Ледь чутна ненав’язлива музика на фоні також не заважатиме спілкуванню.

Варто зазначити, що напої ми лиш дегустували, а не випивали повністю, тому в деяких закладах, дивлячись на полишені майже повні склянки, офіціанти запитували, чи все сподобалося. А в «Цукерні», припускаючи що ми поспішаємо (фотограф вийшов першим), офіціант запропонував взяти напої з собою – у паперовому стаканчику з кришечкою.

Вартість: по 44 гривні (150 мл). Цікаво, що в чекові спеції прописані окремо – по 10 гривень.

 

Адреса: Львівська Цукерня, вулиця Грушевського, 28.
Години роботи: 10:00-22:00 (пн-нд).
Телефон: 0432 508 250.
Глінтвейни: класичні на основі білого та червоного вина.
Вартість: 44 гривні.

 

Кав’ярня Меделін
вулиця Кропивницького, 1а.

У закладі готують лише один вид глінтвейну – з червоного напівсолодкого вина «Villa Krim». Зі слів дівчини бармена, спеції у ньому класичні: кориця і гвоздика. У напій додають ще трохи цукру, апельсин, лимон і яблуко.

 

Напій нам принесли за чотири хвилини, адже відвідувачів у закладі майже не було. Глінтвейн подали у склянці з ручкою, двома соломинками (як ми й просили) всередині, а також двома маленькими бізе на блюдечку.

 

Варто зазначити, що фруктів у напій насипали щедро: кубиками і до половини склянки. Глінтвейн був гарячим і з яскраво вираженим смаком лимону, який після солодкого бізе стає більш виразним. Водночас трохи згодом глінтвейн дає приємний фруктовий післясмак. Спеції при цьому не відчуваються. Для тих, хто любить кисле, може бути.

 

Щодо інтер’єру, у закладі дуже затишно і просторо. Є декілька залів. Підвісні текстильні світильники і новорічний декор у вигляді хвойних гілочок з червоними ягодами створюють теплу святкову атмосферу. Щодо музики, тут вона різна: різдвяні мотиви, поп, східні тощо.

Обслуговували нас українською, але чек видали російською мовою. Вартість глінтвейну 60 гривень (200 мл).

 

Адреса: Кав’ярня Меделін, вулиця Кропивницького, 1а.
Години роботи: 9:00-22:00 (пн-пт), 10:00-22:00 (сб-нд).
Телефон: 0432 656 888.
Глінтвейн: фруктовий на основі червоного вина.
Вартість: 60 гривень.

 

ДОСТОЙНІ:

Ресторан Аристократ
вулиця І. Бевза, 17.

Це доволі пафосний ресторан, у якому офіціанти працюють в білих рукавичках і візуально можуть виявитися краще вдягнутими за вас. Не найкращий варіант, щоб просто випити глінтвейну, але тут його готують і досить непогано. Очевидно, що це сезонний напій, адже в меню він не зазначений.

 

Наше замовлення, капучіно та глінтвейн, прийняли швидко, але чекати довелося трохи більше 10 хвилин. Примітно, що обидва напої принесли разом. Офіціант розповів, що глінтвейн вони готують з червоного напівсолодкого вина, з додаванням апельсину, яблука, лимону, спецій (кориці, бадьяну, гвоздики) та меду.

 

Подають напій тут у традиційній склянці з ручкою, на блюдці та з пластиковою трубочкою. Як елемент декору на саму склянку нанизане кружальце апельсину, а на зав’язаній у декоративний вузол соломинці прикріплена паличка кориці.

За смаком це хороший класичний глінтвейн, в міру солодкий, не перенасичений спеціями та не надто міцний. Добре відчувається смак кориці та цитрусові нотки.

 

Попри те, що глінтвейн тут смачний, атмосфера закладу не сприяє тому, щоб посмакувати ним у компанії друзів. Дизайн закладу доволі пафосний: з важкими світлими меблями, м’якими диванами пудрового відтінку з високими спинками, кришталевими люстрами, великим електронним каміном, масивними колонами і стінами золотаво-пісочного відтінку. Навіть новорічні елементи декору (ікебани, декоровані подарункові коробки, фотозона з картонними елементами тощо) не надто змінюють атмосферу. Хоча для любителів закладів типу “Велюр”, “Шоколад” або подібних – інтер’єр може бути звичним та зрозумілим. 

 

З музики тут грає англомовний поп та французький шансон, а по телевізору можна подивитися кліпи без звуку одного з музичних телеканалів.

Офіціант та адміністратор закладу розмовляли з нами українською, однак чек видали російською мовою. Вартість глінтвейну 80 гривень (200 мл).

 

Адреса: Ресторан “Аристократ”, вулиця І. Бевза, 17.
Години роботи: 11:00-24:00 (пн-нд).
Телефон: (068)‎ 257 00 05.
Глінтвейн: класичний на основі червоного вина.
Вартість: 80 гривень.

Tamero паста-бар
вулиця Театральна, 24.

У меню закладу є глінтвейн білий та червоний, який готують із закарпатського вина фірми «Чизай», як і два роки тому. Проте ціна відтоді зросла майже вдвічі.

У закладі світло, просторо і затишно. Поки ми сиділи, тихо звучав англомовний поп.

 

Офіціантка розповіла, що до глінтвейнів додають апельсин, корицю та кардамон, а коли принесла замовлення, уточнила, що замість меду (який вочевидь закінчився) у напої додали трішки цукрового сиропу для смаку.

Майте на увазі, що у Вінниці в більшості закладів офіціанти не попереджають про наявність у складі глінтвейну меду, якщо не запитати про це особисто. Тож для тих у кого алергія, чи просто не подобається його смак, варто заздалегідь на цьому наголошувати. В такому разі його не додаватимуть.

 

Тут що глінтвейни принесли швидко – за хвилин п’ять. Подали у склянці з ручкою, соломинками та ложечками для розмішування. Обидва напої були гарячими і в кожному плавало трохи гвоздики, паличка кориці та цілі кружальця апельсину.  

 

На вигляд білий глінтвейн був дещо рожевим. У ньому відчувався смак вина і апельсинового соку, який дещо приглушив спеції. Червоний натомість був більш пряним і з кислинкою. Порівняно з білим, смак цього глінтвейну був цікавіший, але в напої дуже відчувалася гвоздика.

 

Обслуговували нас українською, але чек видали російською мовою. З нього ми ще дізналися, що пили «глентвейн». Його вартість 75 гривень (200 мл).

Адреса: Tamero паста-бар, вулиця Театральна, 24.
Години роботи: 11:00-24:00 (пн-нд).
Телефон: (068) 043 47 47.
Глінтвейни: класичні на основі білого та червоного вина.
Вартість: 75 гривень.

Бібліотека Cafe
вулиця М. Оводова, 34.

У цьому закладі асортимент «гарячого вина» помітно збільшився з часу нашого попереднього огляду. А вартість напоїв, що цікаво, знизилася на 6-10 гривень.

 

Окрім класичного глінтвейну з червоного сухого, у закладі є ще чотири позиції з незвичними смаками: чорниця-лаванда (на червоному сухому вині), полуниця-гострий манго (біле сухе), грейпфрут-гібіскус (біле сухе) і мандарин-бузина (біле сухе).

 

Ми замовили класичний глінтвейн із червоного вина та білий мандарин-бузина. У закладі не було дуже людно, тож замовлення принесли швидко: за сім хвилин. Подали в гранованих склянках з двома тонкими соломинками у кожному.

В меню цього не прописано, але офіціантка розповіла, що класичний глінтвейн вони готують із червоного українського «Каберне» з додаванням кардамону, кориці та гвоздики. При подачі у склянку кидають ще лимон, а зі спецій – паличку кориці. Загалом глінтвейн солодкий і смачний, однак для тих, хто полюбляє експериментувати, все ж радимо спробувати незвичні смаки.

 

Ми взяли мандариново-бузиновий і на наш смак він виявився дещо кислуватим: при замовленні все ж потрібно враховувати, що крім апельсинового соку в напій додають кружальце свіжого апельсину. Також до складу входить мандариновий та бузиновий сиропи, ранчо, апельсиновий сік і кориця. У цьому випадку, за рахунок яскраво вираженого цитрусового смаку, спеції майже не відчувалися, як і бузинові чи мандаринові нотки напою. Але загалом обидва напої смачні.

 

Варто зазначити, що у закладі можна не тільки зігрітися, а й проникнутися святковою атмосферою: сприяють цьому прикраси у вигляді хвойних гілочок з червоними бантиками, гірлянди з маленьких лампочок і навіть «новорічна» музика.

Адреса: Бібліотека Cafe, вулиця М. Оводова, 34.
Години роботи: 9:30-23:00 (пн-нд).
Телефон: (096) 550 99 00.
Глінтвейни: класичний та «чорниця-лаванда» на основі червоного вина, а також «полуниця-гострий манго», «грейпфрут-гібіскус» і «мандарин-бузина» на основі білого вина.
Вартість: 55 і 59 гривень.

 

Canape
вулиця Зодчих, 18.

Зазначимо, що в попередньому огляді глінтвейнів бездоганний смак напоїв та їхня приваблива ціна (44 гривні на той момент) вивели цей заклад на перший щабель. За два роки інтер’єр, музика та обслуговування в кафе «Canape» не змінилися і залишилися на такому ж високому рівні.

 

Зараз у меню закладу є широкий асортимент гарячих сезонних напоїв, з яких ми вирішили спробувати червоні класичний та шоколадно-кавовий глінтвейни. Замовлення нам принесли за 10 хвилин, а трубочки – на прохання.

 

Подача, варто зазначити, дуже красива. Класичний глінтвейн із червоного сухого вина  налили у склянку з ручкою, всередину кинули паличку кориці, шматочок апельсину та закручену цедру у формі троянди. Офіціантка розповіла, що глінтвейн готували ще з бадьяном, корицею, анісом та гвоздикою і додали трішки меду. Мед, до речі, не прописаний у складі напою в меню: лише вино, спеції та апельсин.

На смак глінтвейн досить смачний і зігріваючий, хоча декому він здався не надто солодким. Водночас мед не робить напій солодким, він навпаки – з кислинкою.

 

Шоколадно-кавовий глінтвейн подали у гранованій склянці, бортики прикрасили шоколадним топінгом і коктейльною вишнею, а всередину кинули паличку кориці «для запаху». Запах і справді був дуже апетитним, але про смак такого не скажеш. В меню прописано, що до складу цього глінтвейну входить кава і сироп (шоколадний). Виявилося, що кава – це порція еспресо.

На колір глінтвейн і справді був як кава, але поєднання еспресо з сухим вином, на наш смак, не дуже вдале, оскільки напій від цього досить гірчив. Тож шоколадно-кавовий глінтвейн, на думку автора – для специфічного гурмана.  

У меню закладу є ще глінтвейн барбарисовий з перцем, білий глінтвейн, грог медовий, грог «Південний» з ананасовим соком, і пунш яблучно-грушевий. Тож  можна вибрати і знайти щось на свій смак.

Вартість класичного глінтвейну – 90 гривень (200 мл), шоколадно-кавового – 95 гривень (200 мл).

 

Адреса: Сімейний ресторан Canape, вулиця Зодчих, 18.
Години роботи: 10:00-23:00 (пн-пт), 9:00-23:00 (сб-нд).
Телефон: (096) 693 4363.
Глінтвейни: класичний, барбарисовий з перцем і шоколадно-кавовий на основі червоного вина, а також класичний на основі білого вина.
Вартість: 90-95 гривень.

 

The Brothers Cafe
вулиця Соборна, 52.

Це невеличкий заклад, розташований в одному з двориків у центрі міста. Туди можна ненадовго прийти з кількома друзями і випити кави-чаю за одним із шести столиків, або взяли напій із собою. У «The Brothers Cafe» затишно і дуже тепло. Негучно грає музика з телевізора (хіп-хоп).

Крім цього зараз там готують глінтвейн: на червоному та білому вині.

Наше замовлення було єдиним на той момент і дівчина бармен зробила напої дуже швидко – менш, ніж за 5 хвилин.

Дуже люб’язно, щоправда, російською мовою, вона розповіла, що у глінтвейн з червоного вина вони додають вишневий сироп, а з білого – сироп «імбирне печиво». Бармен навіть показала пляшки з вином, яке використовують: червоне напівсолодке «Amorino amore rosso» і таке ж біле «Amorino Chardonnay». Зі спецій у глінтвейн тут додають бадьян, гвоздику, корицю розсипну, паличку кориці, а також кидають шматок апельсина.

 

Подають напої у великих склянках, його тут також можна взяти з собою в паперовому горнятку. Окремо можна попросити й пластикову трубочку.

Щодо смаку, то глінтвейн тут, напевно, один з найсмачніших. Червоний в міру солодкий, з нотками апельсину і менш помітними вишневими. Спеції відчуваються ледь-ледь, даючи напою потрібну пряність і не перебиваючи решту смаків.

 

Білий глінтвейн теж дуже смачний і, можна сказати, більш цікавий. В чеку, який ми отримали відразу, було зазначено «Глінтвейн Білий Мандарин». Тож навіть не знаючи, що це помилка, адже мандариновий сироп давно замінили на інший, смак імбирного печива, ніби з дитинства, відчувається дуже.

 

Варто зазначити, що хороша база з вина не дає сиропам зробити смак глінтвейнів штучними, і вони лише доповнюють, роблячи його цікавішим.

Приємними бонусами до всього є велика порція глінтвейнів і порівняно низька вартість – 320 мл за 40 гривень.

Обслуговування у закладі російською мовою, чек – також. 

 

Адреса: The Brothers Cafe, вулиця Соборна, 52.
Години роботи: 9:00-22:00 (пн-нд)
Телефон: (093) 623 04 86.
Глінтвейни: на основі білого вина з сиропом «імбирне печиво» та червоного вина з вишневим сиропом.
Вартість: 40 гривень.

ТОП-4:

The Kitchen
вулиця М. Ващука, 1б.

Це новий заклад, який відкрили цієї весни. Він має два поверхи, і на першому, як виявилося, готують лише безалкогольний глінтвейн: білий та червоний.

 

За алкогольним глінтвейном потрібно масивними дерев’яними сходами підніматися на другий поверх. Таким чином потрапляєш у великий просторий зал з високою стелею, приглушеним світлом, масивними дерев’яними меблями, темними текстильними  шторами і живими вазонами у великих дерев’яних підставках. Заклад стримано вишуканий і водночас затишний. Музика – англомовний поп.

 

У закладі пропонують лише один вид глінтвейну з сухого червоного вина «Мерло» місцевого виробництва. Офіціантка цього не сказала, але «The Kitchen» мають офіційне та ексклюзивне представництво ТМ «Винний Дім Гігінеішвілі», тож вино, очевидно, звідти. Зі спецій до складу глінтвейну входить бадьян, гвоздика, кориця, а вариться напій з яблуком, апельсином і чорносливом. Також додається розмарин.

 

З усіх оглянутих нами глінтвейнів, декорування цього було найбагатшим: дольку апельсину злегка обсмажили з обох боків на грилі та прикріпили до склянки за шкірку, в сам напій вставили кілька великих гілочок розмарину, а на паличку від кориці нанизали чорнослив. Виглядало ефектно. На смак глінтвейн також досить цікавий за рахунок чорносливу, однак післясмак має цитрусовий. Поєднання з червоним вином безпрограшне, і закушувати такий напій сухофруктами – одне задоволення.

 

Адреса: The Kitchen, вулиця М. Ващука, 1б.
Години роботи: 10:00-22:00 (пн-нд).
Телефон: (093) 467 77 17.
Глінтвейн: на основі червоного вина з додаванням чорносливу.
Вартість: 86 гривень.

Van Beeren
вулиця Блока, 26.

Бар у закладі знаходиться в підвальному приміщенні, тож за глінтвейном потрібно спускатися крутими дерев’яними сходами.

 

«Van Beeren» позиціонує себе як таверна, і спустившись вниз, справді потрапляєш ніби в таверну, але XVII століття, десь на узбережжі Карибського моря, де якраз процвітало піратство. Принаймні, таке враження справляє інтер’єр закладу, в якому усе: від підлоги до стелі, від меблів до елементів декору – оформлене у кольорах морської хвилі та лакованого дерева. А пейзаж порту на стіні ніби змальований з комп’ютерної гри про піратів. Втім, музика сучасна – англомовний поп і рок.

 

У закладі готують два види глінтвейну: класичний червоний та білий з коньяком. Обидва – на основі напівсолодких вин «Villa Krim». Бармен запевнив, що коньяк в останньому не дарма (в чому ми згодом переконалися), і розповів,  що за бажання гостей, він може приготувати глінтвейн на основі сухого вина, або без якогось з інгредієнтів. При нас, наприклад, замовили червоний глінтвейн без кориці.


Напої бармен приготував за дві-три хвилини кожен. Червоний – за класичним рецептом, з додаванням кориці, гвоздики та бадьяну, а також лимону з апельсином та меду. Глінтвейн був зігріваючим і в міру солодким. Ближче до кінця смак стає терпкішим і більше відчуваються спеції та й цитрусові.

Білий глінтвейн, який готують у закладі з невеликою кількістю коньяку, більш міцніший і зігріваючий. До його складу також входить цитрусовий лікер, гвоздика, лимон, і зі слів бармена, «трішки душі, щоб було смачніше».

 

За рахунок того, що напій гарячий, алкоголь у ньому швидко розчиняється, трохи випаровується і смак глінтвейну стає м’якшим. Післясмак теж відносно легкий. І якщо у червоному спеції відчувалися й плавали у склянці, в цьому вони майже непомітні.

Варто зазначити, що бармен розмовляв то українською, то російською мовою, офіціантка – українською. А чек нам видали іноземною.  

 

Адреса: Таверна Van Beeren, вулиця Блока, 26.
Години роботи: 12:00-24:00 (пн-нд).
Телефон: (063) 828 38 28.
Глінтвейни: класичний на основі червоного вина, білий з коньяком.
Вартість: 60 і 70 гривень.

 

Гастро-бар Батискаф
проспект Коцюбинського, 43.

Дизайн закладу відповідає назві та має морську тематику: світлі стіни, на одній з яких портрет Хемінгуея, світлі дерев’яні столи з темними ніжками, насичено-блакитні дивани, корабельний штурвал і панорамні вікна.

 

Попри значну кількість відвідувачів, офіціантка до нас підійшла одразу і запропонувала кращі місця, ніж ми обрали. Також вона розповіла, що окрім червоного полуничного та білого грушевого глінтвейну в меню закладу є ще яблучний грог, тож ми замовили усі три напої. Їх усі принесли швидко, але по черзі, з інтервалом у три-чотири хвилини, що не дуже зручно.

 

Забігаючи наперед зазначимо, що смак кожного з напоїв відповідає їхній високій ціні. Подача усіх стандартна: у гранованих склянках, на темному блюдці з серветкою, ложечкою та пластиковою трубочкою.

Спершу нам принесли яблучний грог, приготований на основі кальвадосу (зі слів офіціантки – з Франції, регіон Нормандія), з додаванням яблучного соку і трохи лимонного фрешу. Останні додали напою свіжості й потрібну кислинку. А сам напій мав насичений трохи помаранчевий колір. У склянці плавали ще тоненькі яблучні слайси і зірочка бадяну зверху як декор.

 

За тим принесли глінтвейн з білого напівсолодкого «немарочного домашнього» вина. Зі спецій до його складу увійшли кардамон, аніс, бадьян, кориця, а також лимон і натуральний грушевий сироп. Попри таке різноманіття прянощів, вони були збалансованими і не затьмарили смак вина. У склянці також плавала паличка кориці, яка додала більшої пряності, два слайси зеленого яблука та один – лимону. Як не дивно, та за смаком цей глінтвейн виявився навіть солодшим та м’якшим за червоний.

 

Третім ми спробували червоний полуничний глінтвейн. Офіціантка розповіла, що його готують з вина сорту винограду сапераві, напівсолодкого. Зі спецій додають корицю, гвоздику, кардамон, паличку кориці, натуральний полуничний сироп, свіжозаморожені плоди полуниці та слайси лимону.

Смак глінтвейну виявився дуже насиченим, збалансованим і в міру солодким. Цікаво, що крім полуниці, певної свіжості напою додав й кардамон.

 

З-поміж усіх трьох яблучний грог був найміцнішим, але не надто. Усі напої виявилися дуже легкими, а вміст алкоголю і його ефект відчувається лише трохи згодом. Попри високу ціну, тутешні глінтвейни, мабуть, одні з найкращих, які ми куштували у Вінниці. 

 

Адреса: Гастро-бар Батискаф, проспект Коцюбинського, 43.
Години роботи: 12:00-23:45 (пн), 10:00-23:45 (вт-нд).
Телефон: (096) 570 50 13.
Глінтвейни: на основі білого вина з грушевим сиропом, на основі червоного вина з полуничним сиропом, яблучний грог.
Вартість: 95 гривень.

Monterey
вулиця Зодчих, 13.

У закладі готують два глінтвейни на основі червоного сухого вина (альпійський та гранатовий) та один на основі білого (обліпиховий). З гарячих алкогольних коктейлів тут можна спробувати ще чеський чай (з “Бехеровкою”) та пунш «Pineapple».

 

Наше замовлення з трьох глінтвейнів записала дівчина, але за 10 хвилин його виніс хлопець офіціант. Варто зазначити, що він був чи не єдиним, хто без уточнень на барі розповів про склад кожного з глінтвейнів і те, як і з чого їх готують.

 

На вигляд альпійський та гранатовий були абсолютно однаковими: у гранованих склянках, з паличкою кориці, декоровані спіраллю апельсинової цедри, зірочкою бадяну та листочками м’яти. Різниця полягала лише у рожевій пінці в келисі з гранатовим.

 

Офіціант розповів, що гранатовий вони готують з сухого вина, в яке додають гранатовий сік та спеції (бадьян, корицю, духмяний перець і трішки гвоздики), а також трішки апельсинового соку для смаку. На наш смак поєднання близьке до ідеального. В напої відчуваються усі інгредієнти, а сам він кисло-солодкий.

 

Альпійський ще більш цікавий. Глінтвейн готують на основі такого ж вина, але замість апельсина додають лимон, а замість гранатового соку – лікер «Jägermeister» і малиновий сироп, щоб, зі слів офіціанта, «він був не настільки міцним, а все ж смачним». Варто зазначити, що напій солодкий, а смак кожного з інгредієнтів розкривається поступово: від ніжного малинового до міцного алкогольного. Це один з небагатьох глінтвейнів, який ми випили до дна, і який хотілося замовити ще. За співвідношенням “ціна/якість”, тутешні глінтвейни, напевно, найкращі серед тих, що потрапили до огляду. 

 

Втім ми спробували ще білий глінтвейн на основі ягід обліпихи та сухого вина шардоне «Camden Park». За смаком він дуже відрізняється від попередніх двох, менш яскравий, м’якший, але теж дуже достойний. Спеції: паличка кориці, бадян, гвоздика та духмяний перець – лише підкреслюють неординарний смак глінтвейну.

Однією з переваг «Monterey» є лаунж-атмосфера. Попри те, що ми сиділи біля панорамного вікна, затемнене скло, легкий білий тюль і довгі нитки гірлянд з маленькими лампочками не давали відчути себе ніби в акваріумі, як це часто буває в одноповерхових будівлях. Атмосферу затишку створюють світлі меблі та м’які дивани в пастельних тонах, подушки і живі вазони на підвіконнях.  Музика також приємно вразила, можна почути навіть електронну.

Вартість напоїв: альпійський – 70 гривень (220 мл), гранатовий – 65 гривень (220 мл), обліпиховий – 70 гривень (350 мл).

Адреса: Гастро-бар Monterey, вулиця Зодчих, 13.
Години роботи: 10:00-23:00 (пн-нд).
Телефон: (097) 752 70 44.
Глінтвейни: альпійський з «Jägermeister» та гранатовий на основі червоного вина, обліпиховий на основі білого вина.
Вартість: 65 і 70 гривень.

Читайте також: Пора глінтвейну: у перший день зими у Вінниці розпочався фестиваль гарячого вина. ФОТОРЕПОРТАЖ 

Фото Ольги Мірошниченко та Андрія Завертаного

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.