Семінари, лекції та екскурсії: у Вінниці пройдуть Дні європейської спадищини

12:50
Автор: Vежа
Become a Patron!

У Вінниці з 16 вересня до 5 жовтня відбудуться Дні європейської спадщини. Темою цьогорічного циклу заходів є важливість історичних маршрутів, мереж і зв’язків, які об’єднують різні народи та культури Європи.

Як повідомляють на туристичному сайті міста Vinnytsia.city, особливе місце в заходах відведено пішохідному маршруту Подільський шлях святого Якова. Відвідувачів, які встигнуть зареєструватися, очікує:

– спільний похід частиною маршруту Camino Podolico,

– сплав по Південному Бугу,

– велотур,

– зустріч з пілігримами та лекція про паломництво на Поділлі.

Серед інших заходів – лекції про видатних діячів і діячок, котрі у своїх мандрах відкривали світ для Вінниці і Україну світові, екскурсії на тему транспорту, етнічних спільнот та міграційних процесів, тестування нового екомаршртуту в Сабарівському лісі до Каменя Коцюбинського тощо.

Програма заходів 

Мережування «Нова ера спадщини: стратегії для власників пам’яток» (18 вересня). Початок о 16:00 у HUB Місто змістів, що розташований по вул. Григорія Сковороди, 11.

Вінниця поки має недостатньо прикладів, коли власники чи співвласники історичних пам’яток зуміли зберегти спадщину, щоб говорити про системну роботу. Як ефективно задіювати різні ресурси для відновлення цінної міської архітектури – розкажуть фахівці новоствореного Бюро охорони культурної спадщини Вінниці.

– Семінар «Важливість збереження та досвід аналізу культурних нашарувань в реставрації» (19 вересня). Початок о 16:00 у Садибі Боруха Львовича (“Музей Вінниці”, вул. Симона Петлюри, 15А).

Один з помітних викликів на шляху до системної реставрації пам’яток (зокрема у Вінниці) – брак досвідчених реставраторів. Цій майстерності навчаються впродовж усього життя, але часто навіть невтаємничений у секрети цього фаху будівельник може грамотно підійти до своєї роботи, консультуючись з істориками архітектури і технологами. Дізнатися про особливості аналізу культурних нашарувань можна буде на відкритій зустрічі у вінницькій садибі Львовича.

– Групове пішохідне проходження частини маршруту Camino Podolico (21 вересня). Триватиме з 9:00 до 17:41, Костел Діви Марії Ангельської (Вінниця) – Костел святого Йосипа (Гнівань).

Відкрийте для себе мальовничу стартову ділянку Подільського шляху святого Якова з Вінниці до Гнівані! На вас чекають вражаючі пам’ятки сакральної архітектури, прекрасні береги Південного Бугу і відчуття полегшення в проходженні двох десятків кілометрів. Похід пройде з обідом у Селищі (вартість 140 грн). Доїзд назад з Гнівані до Вінниці рейсовим автобусом або електричкою (за власний кошт).

Сплав на байдарках за маршрутом Сабарів – Гнівань (21 вересня). Триватиме з 9:00 до 15:00, старт за Сабарівською ГЕС.

Необов’язково мати власну байдарку, щоб помилуватися найкрасивішими видами Camino Podolico. Містян запрошують на сплав, який занурить в атмосферу давніх часів, коли Південний Буг був оборонною лінією кількох фортечних міст. Орієнтовна вартість 1560-1750 грн з особи. По маршруту буде зупинка на каву з сендвічами, а на фініші – великий пікнік на природі.

Екскурсія Музеєм української марки імені Якова Балабана (21 вересня). Початок о 12:00 у Музеї української марки ім. Я. Балабана, що розташований по вул. Соборна, 26.

Пошта – одне з великих відкриттів людства, яке кардинально змінило взаємини і зв’язки між людьми і цілими державами. А марка – головний атрибут і символ країн, які розбудовували свою інфраструктуру комунікації зі світом. Завдяки експозиції Музею української марки можна простежити історію становлення державності України та етнічних територій українців. Тут є марки УНР, ЗУНР, гетьманату і Директорії, марки радянської доби, таборова і діаспорна пошта, а також сучасні марки незалежної України.

– Тематична екскурсія «Дорогами минулого. Шляхи та засоби пересування від найдавніших часів» (22 вересня)

На тематичній екскурсії краєзнавчим музеєм учасники помандрують давніми шляхами історії, починаючи від III тисячоліття до н.е., коли землі сучасної України були свідками численних міграцій народів, що залишили глибокий слід в історії та культурі усієї Європи. Вона – про племена ямної культури, скіфів, сарматів, Чорний та Кучманський шляхи (на ділянках яких пізніше на Поділлі проклали залізницю) та багато-багато іншого аж до сучасних часів.

Де: Обласний краєзнавчий музей (вул. Соборна, 19).

Реєстрація на 14:00, 14:30, 15:00.

Екскурсія екологічним маршрутом «Стежка Коцюбинського» (22 вересня). Початок о 12:00, від Території SUN (вул. Синьоводська, 243) до каменя Коцюбинського.

Новий вінницький екомаршрут, створений до ювілею Михайла Коцюбинського, запрошує на прогулянку Сабарівським лісом. Вона розкриє зв’язок письменника з природою і рідним містом Вінницею, які дарували йому натхнення. Однією з важливих зупинок цієї екскурсії є «Камінь Коцюбинського» – символічний пам’ятний знак, що нагадує про дитинство та юність письменника.

– Тематична лекція «Європейські шляхи українського мистецтва» (22 вересня)

Лекція в художньому музеї пройде з демонстрацією живописних картин митців, які мешкали на теренах України (переважно сучасної Вінниччини) впродовж сер. ХІХ-ХХ ст: Ян Засідатель/Іван Соколенко, Микола Глущенко та ін. Вони відвідували країни Європи і малювали звідти архітектурні пейзажі (Франції, Італії та ін). На цій лекції можна буде дізнатися і побачити, як художники з України сприймали та переосмислювали європейське мистецтво, вводячи до його контексту національного образотворчого мистецтва.

Де: Обласний художній музей (вулиця Соборна, 23).

Реєстрація на 14:30, 15:00, 15:30.

Лекція «Річка-невидимка: фантастичні місця та де їх шукати» (24 вересня). Початок о 18:00 поблизу будинку за адресою вул. Марії Литвиненко-Вольгемут, 27.

Як з’явилася мала річка Скельна, в чому її «магія», чому такі водойми часто ігнорують і як це можна виправити? Про це і не тільки розповість заступник директора з виставкової роботи Музею Вінниці Євгеній Сафар’янс.

Лекція історикині Тетяни Кароєвої «Куди і як ходили давні паломники на Поділлі» (26 вересня). Початок о 17:30 у Туристичному хабі Visit Vinnytsia (вул. Соборна, 89)

На лекції можна буде дізнатися про релігійні маршрути, якими користувалися паломники у давні часи, важливі святині Поділля та шляхи, якими прочани прямували до них. Лекція висвітлює значення паломництва в культурному та духовному житті регіону, а також його історичні аспекти.

Пішохідна екскурсія «Зв’язки крізь час: історичний спадок малих громад Вінниці (ассирійці, грузини, вірмени та інші)». Початок о 15:00, старт біля фонтану «Мушля» на Майдані Незалежності.

Екскурсія розкриє внесок малих етнічних громад, які відіграли важливу роль у розвитку Вінниці. Протягом століть вони залишили помітний слід у різних аспектах життя міста (від культурного до економічного) і формували багатонаціональну спадщину Вінниці. Як саме – розповість гідеса Оксана Роздорожнюк.

Екскурсійна програма від Музею вінницького трамвая «Громадський транспорт Вінниці: історія, метаморфози та пакси» (29 вересня). Початок о 14:00, початок – біля пам’ятника першому вінницькому трамваю (Хмельницьке шосе, 29).

Вінницю вже більше ста років не можна уявити без громадського транспорту. Це частина міської історії, частина життя вінничан. Якою була мережа громадського транспорту і якою стала, розповість гід Олег Матюхов.

Екскурсійна програма для дітей «Таємниці рухливого міста» (28 вересня). Початок о 17:00 у Туристичному хабі Visit Vinnytsia (вул. Соборна, 89).

Екскурсія розкриє цікаві факти про маршрути руху та історію розвитку транспорту. Діти відвідають Музей моделей транспорту і виставку «Ретро по-вінницьки», активно проведуть час, розв’язуючи спеціальні завдання і головоломки, отримають багато незабутніх вражень.

– Екскурсія до підземель монастиря капуцинів «Слідами минулого» (28 вересня)

В рамках екскурсії ви зрозумієте глибоку ідентичність Вінниці, яка ховається в офіційних документах, назві, гербовій символіці. Дізнаєтеся про військовий устрій, який тісно переплівся зі щоденним життям і житловими будинками. Про те, для чого в давній Вінниці зводили товсті стіни й чому вони, окрім прямих функцій, виконують ще й естетичні.

Де: Костел Пресвятої Діви Марії Ангельської (вул. Соборна, 12).

Реєстрація на 11:00, 13:00, 15:00.

Дводенна велосипедна мандрівка частиною культурного маршруту Camino Podolico (28-29 вересня)

Це мандрівка до села Межирів у Жмеринській громаді. Загальна відстань – близько 100 км (до 45+ км на день). Перший день – подорож до с.Межирів, геолого-історична екскурсія, ночівля. Другий день – повернення до Вінниці. Гідом для велосипедистів стане завідувач кафедри географії ВДПУ ім. М. Коцюбинського Володимир Канський.

Вимоги для велоподорожі:

– велосипед;
– досвід їзди без зупинки не менше 2-3 годин;
– наявність намету, туристичного килимка, спального мішка.

Організаційна зустріч відбудеться 26 вересня о 17:00 в Туристичному хабі (вул. Соборна, 89).

Де: Віниця – Межирів – Вінниця. Виїзд у суботу, 28 вересня, о 7:00 від зупинки «Електромережа».

– Зустріч пілігримів Подільського шляху святого Якова (2 жовтня). Початок о 17:30 у Туристичному хабі Visit Vinnytsia (вул. Соборна, 89).

Зустріч для обміну враженнями з пілігримами, що вже пройшли або планують проходити маршрут. Таких за останні місяці набралося вже понад 250. Запрошена гостя – амбасадорка Camino Podolico, гідеса пішого туризму Світлана Гордійчук

Лекція «Європейські мандри Михайла Коцюбинського» (3 жовтня). Початок о 16:00 у Музеї М. Коцюбинського (вул. Івана Бевза, 15).

Подорожі – важлива сторінка в житті класика з Вінниці Михайла Коцюбинського. Він їздив за кордон для лікування та відпочинку, і відвідав багато європейський міст: : Краків, Берлін, Дрезден, Рим, Неаполь, Венеція, Флоренція, Мілан, Берн, Люцерн, Відень, Женева острів Капрі та ін. Завдяки цьому Михайло Коцюбинський написав чимало неперевершених творів і численні листи, що більше схожі на художні полотна.

Екскурсія «Ґрохольські: маршрути, мережі, зв’язки» (5 жовтня). Початок об 11:00 на Площі Шевченка (біля пам’ятника)

Екскурсія присвячена родині відомих польських підприємців та громадських діячів, які у XVIII-XX століттях жили на теренах Поділля, зокрема у Вінниці. На прогулянці середмістям відвідувачі зможуть дізнатись про роль родини у культурному ландшафті міста та ексклюзивно ознайомитись з фрагментами спогадів Здзіслава Ґрохольського, які незабаром побачать світ.

– Повнокупольне пізнавальне шоу «Чумацькі зорі» (для дітей від 10 років)

Вирушаємо у подорож разом із чумаками – українським мандрівним купецтвом, та дізнаємось про українську народну астрономію, яка століттями допомагала нашим предкам орієнтуватися в темну пору.

Де: Планетарій (вул. Хлібна, 1).

Реєстрація 5 жовтня о 13:00 та 6 жовтня о 13:00.

Фото – Vinnytsia.city