-
04 Квітня/ 13:17
Vinnytsia
Публікація04.04.1913:17
«Солодка» та «з гірчинкою»: які гастробренди готує Вінниця для України. ФОТО
Туризм, а особливо внутрішній, це вже далеко не лише море, гори та архітектурні принади. Не менш важливим – якщо вже не ключовим – компонентом давно стало питання: а що привезти з нового міста додому? і бажано не банальний магнітик чи брелок, а щось смачненьке, чим можна вразити рідних та друзів.
У Вінниці, яка вже котрий рік намагається стати туристичним центром Поділля, нарешті вирішили взятися і за цю складову, а відтак знайти суто вінницькі продукти і загорнути їх в привабливу маркетингову упаковку.
Тож що їстівного, окрім всенародно відомого вінницького сала, пропонують везти з Вінниці особливо для любителів солоденького та гіркого? Чому саме певні продукти потрапили на туристичну виставку у Києві та які яблука найсмачніші? Спробуємо дещо розібратися у цьому.
Що привезти з Вінниці: від скетч-листівок до пазлової Вежі та супер-сала. ФОТО
Не секрет, що з одного із найбільш туристичних міст України везуть каву, хтось пиво, наливки чи шоколад. Львів вже давно створив свій міф і бренд, в тому числі гастрономічний. Вінниця, на жаль, до певного часу «пасла задніх», пропонуючи хіба відоме на всю Україну вінницьке сало.
Але якщо ти іноземець, подорожуєш влітку або ж маєш довгий маршрут, то сало не той продукт, яким можна буде смакувати по приїзду додому і не хвилюватися, що зі здоров’ям буде щось не так.
Visit Vinnytsia та спробуй гострий яблучний суп: чим вражає Вінниччина на туристичній виставці в Києві. ФОТОРЕПОРТАЖ
Минулого тижня представники департаменту маркетингу міста та туризму презентували на виставці у Києві нові гастробренди міста, позиціонуючи їх, як «Вінниця солодка» та «Вінниця з гірчинкою».
– Для того, аби переконатися в якості вінницьких гастробрендів, достатньо методом виключення скуштувати два солодких і два гірких продукти. З солодкого набору цього разу зробили акцент на яблучних мармеладах та повидлі, оскільки загальна концепція стенду максимально просувала бренд яблуневої Вінниччини. А щодо гіркого – навіть сумнівів не було, що хрін з буряком та гірчиця вже давно стали одними з найупізнаваніших брендів Вінниці на ринку продовольчих товарів, зайшовши навіть на полиці великих мереж по всій Україні — розповів Vежі начальник відділу розвитку туризму департаменту маркетингу міста і туризму Олександр Вешелені.
Олександр зазначив, що виробники цих продуктів – «Солодка мрія» та «Вінхарчосмак» надзвичайно ретельно підходять до якості своєї продукції та її рецептури, тож бажання «розкрутити» їх на туристичній ярмарці вони сприйняли дуже позитивно. Зараз вони продовжують роботу над новими лінійками товарів, у тому числі преміум-сегменту, тож матимемо в майбутньому ще більше можливостей, аби рекомендувати туристам смачні продукти з Вінниці в якості сувеніра.
Олександр також пояснює чому цьогоріч вирішили не розкручувати бренд сала:
– Мусимо розуміти, що транспортувати його (особливо в жарку пору) дуже проблемно, тому краще його спожити прямо на місці або брати в термотару в машину (варіант взяти на поїзд чи навіть на літак, особливо закордон, може мати неприємні наслідки). Подібна історія з цукерками – їх неможливо везти в погоду вище 25 градусів.
Саме тому акцент зробили на яблуках і намагатимуться розкручувати цей бренд і надалі в співпраці із місцевими підприємцями та виробниками:
– Натомість тема яблук дозволяє розвернутися на досить широкий спектр – зефіри, мармелади (ті, що в скляних баночках), джеми, пастили, натуральний сік і звісно ж, самі яблука найрізноманітніших сортів (особливо барські). Це більш ніж привабливий набір на будь-який смак, та ще й абсолютно корисний для організму, — говорить Олександр.
Яка ж Вінниця на смак?
Ми вирішили скуштувати всі продукти із двох сувенірних наборів, які презентували на виставці.
Повидло. По своїй текстурі воно досить щільне та густе, вся маса виглядає однорідною без зайвих елементів на кшталт кісточок і тому подібного. Щодо смаку, то тут особливо разючих відмінностей нема. Смак доволі насичений, не занадто солодкий, чітко відчувається яблучне пюре.
Їсти просто ложкою не рекомендуємо)
Мармелад. Насправді на мармелад цей продукт не дуже схожий, адже ми звикли бачити його густим і порізаним на шматочки. Тут виробники помістили його у маленькі скляні баночки і зробили дещо подібним на желе. Їсти його можна тільки ложкою або і додавати в чай.
Щодо смаку, то відчуваються цитрусові (лимон та апельсин), а імбир додає певної гостроти. Загалом мармелад можна назвати освіжаючим, смак легкий та насичений.
Хрін. «Вінницький хрін» вже давно став брендом. У “Вінницяхарчсмак” він має не щільну структуру, дещо водянистий, з дрібними шматочками хрону. Трішки незручно відкривати баночку, адже “сік” дещо розтікається.
Щодо смаку, то він дійсно міцний з яскравим смаком хрону і відсутністю бурякового присмаку.
Склад: корінь хрону, вода питна, буряк столовий, цукор, кухонна сіль, оцтова кислота.
Гірчиця. Якщо хрін вінницький і про це написано на етикетці, то гірчиця “російська”, але це лише через рецептуру. Як розповів Олександр Вешелені, підприємство у пошуках нової рецептури і хто-зна, можливо, з часом і гірчиця стане вінницькою.
Якщо говорити про смак, то він без зайвої кислоти, з гарно витриманими пропорціями і гострий.
Склад: вода питна, гірчичний порошок, цукор, олія соняшникова, оцтова кислота, сіль кухонна, лавровий лист, перець чорний.
Як хрін, так і гірчиця можуть стати хорошим доповненням до пасхального столу.
Як пояснив Олександр Вешелені, наразі таку сувенірну продукцію разом з туристичним каталогом про Вінницю можна буде побачити і частково отримати на туристичних стендах під час великих міських свят, зокрема на День Європи. Пізніше, коли буде затверджена міська айдентика (бренд міста), ці продукти з’являться в сувенірних крамницях міста, а їхній перелік може змінюватися і доповнюватися. Департамент туризму зі свого боку буде надавати маркетинговий супровід виробникам такої продукції, а також закликає підприємців, чиї товари мають потенціал стати “фірмовим вінницьким”, звертатися до них для співпраці.
Загалом це тільки початок пошуків гастробрендів міста, які можна використовувати як сувенір. Згодом ми можемо дуже здивуватися.
Фото Андрія Завертаного
Читайте також:
У Вінниці на два дні обмежать рух по вулиці Леоніда Каденюка
Дякуємо!
Тепер редактори знають.