Олена Павлова, відома фуд-блогерка з Вінниці, котра вже не перший рік займається відродженням подільської кухні, назвала 10 легендарних страв Вінниччини, які варті подорожей.
Серед них – вареники зі шкварками, молода картопля в рукаві, білий борщ, білий вінегрет та інші страви, які готували на Поділлі. Не всі з них можна знайти у закладах громадського харчування, але можна спробувати приготувати вдома.
1. Картопля по-уланівськи
“Картопля по-уланівськи, мабуть, найвідоміший у радянські часи продукт з Вінниччини, який і сьогодні є у меню ресторанів. Історія її проста і водночас дивовижна. Здавалось би, простий продукт зробити легендою не кожному вдається, а найпрекрасніше для мене те, що дала життя страві звичайна кухарка з сільської їдальні, а не іменитий шеф. Це як нагадування про те, що кожен може створити свій бренд.
На жаль, на батьківщині страви, в селі Уланів Хмільницького району, вам її ніде не подадуть”, – пише фуд-блогерка проте зазначає, що в місцевих ресторанах ця страва є в меню.
Смачна, поживна, корисна, ідеально збалансована страва, відома ще з козацьких походів. Сьогодні – об’єкт нематеріальної культурної спадщини однойменного мальовничого села Тиманівка Тульчинського району. Вони навіть цілий фестиваль зробили, щоб частувати на ньому кашею. І не лише кашею, а ці чудові патріотичні тиманівчани навколо каші зробили фантастичне за енергетикою дійство, на якому зібрали й інші легенди з навколишніх сіл, про них – далі.
Скуштувати кашу можна у селі Тиманівка, приїхавши та відвідавши аж три музеї невеличкого села, в тому числі й прекрасний музей Суворова.
Тиманівська каша (або як її називають – засипана капуста) складна у приготуванні і вимагає щонайменше чотири години часу. Готують її з квашеної капусти, пшоняних круп і сметани, іноді – з додаванням яєць. Зазвичай її подають на поминальних обідах та весіллях (джерело – day.kyiv.ua).
3. Деруни з Дранки
Дранка – це село поряд з Тиманівкою, де заповзяті господині з простих дерунів зробили кулінарний шедевр. Їх тут готують і з грибами та з м’ясною підливкою, і з сиром, і з зеленню, і з чим душа забажає.
Скуштувати страву можна в селі Дранка, у Тиманівці та в Тульчині.
4. Картопля з села Білий рукав
“Повертаємось до Хмільниччини. Назва страви вже гарна, погодьтеся. Але не лише назва мене підкупила, а й сама картопля. По-перше, це рання, молодесенька картопля, що готується зі шкіркою, по-друге – це багато-багато молодої весняної зелені, що пасерується у великій кількості вершкового масла.
Беріть до картоплі скоринку свіжого чорного хліба, бо саме так ви її будете доїдати – вимащуючи хлібчиком залишки того соусу, який запам’ятається вам на усе життя”, – ділиться кулінарним “лайфхаком” Олена Павлова.
5. Янівська ковбаса
Іванів – село зі славною історією у Калинівському районі. Відоме своїм палацом Холоневських, мальовничими краєвидами на річці Буг, красенем-монастирем та своїми м’ясними витребеньками.
Де скуштувати? Та у кожній крамничці села, на щастя.
6. Вареники з солоним сиром
Теплицькі та бершадські.
Вареники – то не лише любов, а предмет для суперечок господинь двох районів. І ті й ті – зі шкварочками та начинені смачним домашнім сиром. Але у Теплику – то висмажені до хрусту шкварочки з сала, сіль та перець. А от бершадські вареники – великі, мало не на долоню, з щедрими шматками підсмаженої підчеревини з цибулею, що омиває своїм соком кожен вареник. Як казала моя бабуся “взяв два – і ситий до Різдва”.
7, 8. Ямпільський білий борщ та білий вінегрет
Багата Ямпільщина на білий колір – своїх вапнякових скель, розфарбованих стін старовинних хат, білої піни швидкого Дністра, білого пилу сільських доріг і, звичайно, борщу та вінегрету. Готується білий борщ з цукрового буряка та квашеної капусти, такий собі борщ навиворіт.
А вінегрет – то просто та геніально водночас – квасоля, капуста заквашена без моркви, печена картопля (або відварена), печений пастернак, біла цибуля, олія.
9. Зарванецький борщ
Оспіваний Коцюбинським в оповіданні “Дядько та тітка”. Червоний, як кров, палкий, як любов… Що там ще таке банальне заримувати вам? Але борщ той – просто шедеврально готували та гарно подавали на перше у господах досить заможного села Зарванці, що прямо от під Вінницею.
Де скуштувати? Поки от прям ніде, хіба що дочекатися відкриття Коцюбинський 220 і тоді там.
10. Куліш
Не той самий, що у творі “Харитя” – той був бідний та пустий. Але з м’ясом та з неймовірно смачним пшоном “аль денте”, гарно темперованим у вершковому маслі.
Скуштувати його можна у ресторані української кухні “Ясті”, тільки попросіть бульйон, щоб аж окропний був. Тоді смачніше.
І взагалі – приїздіть на Вінниччину, тут справді гостинно і смачно.
Далі буде…
Рецепти страв подільської кухні від Олени Павлової (кабачки у пивному диві, пиріжки з левурдою, стейк із цвітної капусти та багато іншого) можна знайти за ЦИМ посиланням. А те, як ми шукали подільську кухню у Вінниці – за ЦИМ посиланням.
Фото – з архіву Vежі, dreamfood.ua, 4.bp.blogspot.com, cookorama.net,
ukrainianpeople.us, api.culture.pl, Олени Павлової, mesta.com.ua, k1.ua.
Дякуємо!
Тепер редактори знають.