Білий вінегрет і “омитий соком вареник”: фуд-блогерка назвала 10 легендарних страв Вінниччини, які варті подорожей. ФОТО

15:29
Автор: Vежа
Become a Patron!

Олена Павлова, відома фуд-блогерка з Вінниці, котра вже не перший рік займається відродженням подільської кухні, назвала 10 легендарних страв Вінниччини, які варті подорожей.

Серед них вареники зі шкварками, молода картопля в рукаві, білий борщ, білий вінегрет та інші страви, які готували на Поділлі. Не всі з них можна знайти у закладах громадського харчування, але можна спробувати приготувати вдома.

1. Картопля по-уланівськи

“Картопля по-уланівськи, мабуть, найвідоміший у радянські часи продукт з Вінниччини, який і сьогодні є у меню ресторанів. Історія її проста і водночас дивовижна. Здавалось би, простий продукт зробити легендою не кожному вдається, а найпрекрасніше для мене те, що дала життя страві звичайна кухарка з сільської їдальні, а не іменитий шеф. Це як нагадування про те, що кожен може створити свій бренд.

На жаль, на батьківщині страви, в селі Уланів Хмільницького району, вам її ніде не подадуть”, – пише фуд-блогерка проте зазначає, що в місцевих ресторанах ця страва є в меню.

 

2. Тиманівська каша

Смачна, поживна, корисна, ідеально збалансована страва, відома ще з козацьких походів. Сьогодні об’єкт нематеріальної культурної спадщини однойменного мальовничого села Тиманівка Тульчинського району. Вони навіть цілий фестиваль зробили, щоб частувати на ньому кашею. І не лише кашею, а ці чудові патріотичні тиманівчани навколо каші зробили фантастичне за енергетикою дійство, на якому зібрали й інші легенди з навколишніх сіл, про них далі.

Скуштувати кашу можна у селі Тиманівка, приїхавши та відвідавши аж три музеї невеличкого села, в тому числі й прекрасний музей Суворова.

Тиманівська каша (або як її називають – засипана капуста) складна у приготуванні і вимагає щонайменше чотири години часу. Готують її з квашеної капусти, пшоняних круп і сметани, іноді – з додаванням яєць. Зазвичай її подають на поминальних обідах та весіллях (джерело – day.kyiv.ua).

 

3. Деруни з Дранки

Дранка це село поряд з Тиманівкою, де заповзяті господині з простих дерунів зробили кулінарний шедевр. Їх тут готують і з грибами та з м’ясною підливкою, і з сиром, і з зеленню, і з чим душа забажає.

Скуштувати страву можна в селі Дранка, у Тиманівці та в Тульчині.

 

4. Картопля з села Білий рукав

“Повертаємось до Хмільниччини. Назва страви вже гарна, погодьтеся. Але не лише назва мене підкупила, а й сама картопля. По-перше, це рання, молодесенька картопля, що готується зі шкіркою, по-друге це багато-багато молодої весняної зелені, що пасерується у великій кількості вершкового масла.

Беріть до картоплі скоринку свіжого чорного хліба, бо саме так ви її будете доїдати вимащуючи хлібчиком залишки того соусу, який запам’ятається вам на усе життя”, – ділиться кулінарним “лайфхаком” Олена Павлова.

 

5. Янівська ковбаса

Іванів село зі славною історією у Калинівському районі. Відоме своїм палацом Холоневських, мальовничими краєвидами на річці Буг, красенем-монастирем та своїми м’ясними витребеньками.

Де скуштувати? Та у кожній крамничці села, на щастя.

 

6. Вареники з солоним сиром

Теплицькі та бершадські.

Вареники то не лише любов, а предмет для суперечок господинь двох районів. І ті й ті зі шкварочками та начинені смачним домашнім сиром. Але у Теплику то висмажені до хрусту шкварочки з сала, сіль та перець. А от бершадські вареники великі, мало не на долоню, з щедрими шматками підсмаженої підчеревини з цибулею, що омиває своїм соком кожен вареник. Як казала моя бабуся “взяв два і ситий до Різдва”.

 

7, 8. Ямпільський білий борщ та білий вінегрет

 

Багата Ямпільщина на білий колір своїх вапнякових скель, розфарбованих стін старовинних хат, білої піни швидкого Дністра, білого пилу сільських доріг і, звичайно, борщу та вінегрету. Готується білий борщ з цукрового буряка та квашеної капусти, такий собі борщ навиворіт.

А вінегрет то просто та геніально водночас квасоля, капуста заквашена без моркви, печена картопля (або відварена), печений пастернак, біла цибуля, олія.

 

9. Зарванецький борщ

Оспіваний Коцюбинським в оповіданні “Дядько та тітка”. Червоний, як кров, палкий, як любов… Що там ще таке банальне заримувати вам? Але борщ той просто шедеврально готували та гарно подавали на перше у господах досить заможного села Зарванці, що прямо от під Вінницею.

Де скуштувати? Поки от прям ніде, хіба що дочекатися відкриття Коцюбинський 220 і тоді там.

 

10. Куліш

Не той самий, що у творі “Харитя” той був бідний та пустий. Але з м’ясом та з неймовірно смачним пшоном “аль денте”, гарно темперованим у вершковому маслі.

Скуштувати його можна у ресторані української кухні “Ясті”, тільки попросіть бульйон, щоб аж окропний був. Тоді смачніше.

І взагалі приїздіть на Вінниччину, тут справді гостинно і смачно.

 

Далі буде…

Рецепти страв подільської кухні від Олени Павлової (кабачки у пивному диві, пиріжки з левурдою, стейк із цвітної капусти та багато іншого) можна знайти за ЦИМ посиланням. А те, як ми шукали подільську кухню у Вінниці – за ЦИМ посиланням.

Фото – з архіву Vежі, dreamfood.ua, 4.bp.blogspot.com, cookorama.net,
ukrainianpeople.us, api.culture.pl, Олени Павлової, mesta.com.ua, k1.ua.

Читайте також: Олена Павлова про подільську кухню: “В нас ще присутній страх голоду і нікуди ми від цього не дінемось”

Читайте також: Карасі, вареники та 50 відтінків вінницького сала: як ми шукали подільську кухню у Вінниці. ОГЛЯД

Читайте також: У Вінниці планують відкрити “соціальний” ресторан “Коцюбинський 220”

Читайте також: Березове шампанське і чорні голубці: вінничанам розповіли про весняний сезон у подільській кухні. ФОТО

Читайте також: Феномен вінницького сала та як до нас потрапили шкварки: у Вінниці відбувся урок подільської кухні. ФОТО

Читайте також: “Циганське варення” та “Зося” у “Чайнику”: у Вінниці розповіли історії давніх ресторанів та “генделиків”. ФОТО

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.