У Вінниці планують відкрити “соціальний” ресторан “Коцюбинський 220”

17:26
Автор: Микола Геркалюк
Become a Patron!

Наступного року у Вінниці може з’явитись соціальний ресторан “Коцюбинський 220” – заклад з подільською кухнею та соціальними проектами для міста. 

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила вінницька гастро-блогерка Олена Павлова, яка є також ініціаторкою появи нового ресторану.

Планується, що “Коцюбинський 220” стане соціальним рестораном. Там зможуть працювати люди з інвалідністю, а 80% прибутків закладу спрямовуватимуть на соціальні проекти, які необхідні Вінниці. Приставка “220” в назві – це кількість людей, які вкладуть кошти у створення ресторану, а також енергія, яка необхідна для запуску соціальних проектів у місті.

Попередньо, ресторан відкриється у 2020 році, щоб стати не лише місцем, де знайдуть своє покликання люди з інвалідністю, молоді, закохані у свою справу фахівці, а й місцем, де шефи зможуть експериментувати зі стравами подільської кухні і робити тижні авторських меню за мотивами творів Михайла Коцюбинського – гурмана і громадського діяча, письменника і етнографа, – йдеться в прес-релізі. 

Наразі автори ідеї незвичного ресторану планують запускати кампанію зі збору коштів.

– Збір коштів може тривати дуже довго, тому й про відкриття в 2020 році поки кажемо “попередньо”. Має бути 220 осіб, які вкладуть по 1000 доларів і заснують цей ресторан. Ми паралельно знайдемо приміщення і визначимось з керуючою компанією, яка буде вибудовувати роботу ресторану.

Тут три сторони: меценати, які одноразово вкладаються, а потім приймають рішення куди виділяти ці кошти; керуюча компанія, яка керує рестораном, а він, у свою чергу має певний прибуток – 20% залишається у керуючої компанії, 80% – на соціальні проекти. Третя сторона – ГО “Гармонія”. Вони допомагатимуть нам шукати персонал, – розповіла в коментарі Vежі Олена Павлова

За її словами, персонал ресторану не буде на 100% складатись з людей з інвалідністю. 

– Завдяки “Гармонії” ми розуміємо, що люди з інвалідністю – це не використаний ресурс громади. Вони готові працювати для розвитку громади і вони вже неодноразово це довели своєю соціальною активністю, – каже Олена Павлова. 

Меню “Коцюбинського 220” складатиметься переважно зі страв подільської кухні, проте, експерименти шеф-кухарів включатимуть й кухні інших країн та регіонів. 

– Це буде колаборація кухонь на базі “Коцюбинський 220”, – пояснює Олена Павлова. 

Поки що важко сказати де саме розташується майбутній заклад, але автори ідеї кажуть, що буде точно десь на проспекті Коцюбинського. 

– На щастя, проспект Коцюбинського великий і там багато різноманітних приміщень. Хочеться, щоб заклад працював з 6-ої ранку, щоб люди, які приїздять до Вінниці, мали де випити кави і поснідати. І також хочеться, щоб він стояв на перетині двох вокзалів: автовокзалу і залізничного, – каже Олена Павлова. 

Більше подробиць про “Коцюбинський 220” чекайте вже наступного понеділка, 9 грудня. Саме тоді творці проекту обіцяють розповісти більше деталей.

Нагадаємо, що формат “соціального” або “громадського” ресторану вже успішно працює в інших містах України. Так, вперше подібний заклад відкрили в Івано-Франківську автори соціальної ініціативи “Тепле місто”, ресторан отримав назву Urban Space 100. Невдовзі схожий ресторан під назвою Urban Space 1000 відкрився в центрі Києва.

Читайте також: Олена Павлова про подільську кухню: “В нас ще присутній страх голоду і нікуди ми від цього не дінемось”

Читайте також: Мавпа на лампі, кінь в протигазі, в’єтнамський Шевченко та газований гарбуз: нові ресторани Вінниці. ОГЛЯД

 

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.