Моніторингові перевірки закладів з вуличною їжею Держпродспоживслужбою виявили масу порушень.
Як повідомляється на сайті Держпродспоживслужби у Вінницькій області, на даний момент перевірено 12 підприємств, які виготовляють та реалізують вуличну їжу. Йдеться про заклади, які розташовані на ринку “Урожай”, в підземному переході навпроти ринку, на території ТСК “Пасаж”, автовокзалу “Західний” та прилеглій до нього території. Перевірки були зумовлені масовими випадками отруєння вуличною їжею в Києві на початку серпня.
Обстеженням закладів займались фахівці Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, спільно з працівниками Вінницького відділу поліції Головного управління Національної поліції та Управління Державної міграційної служби України у Вінницькій області.
Зрештою, за результатами перевірок було виявлено наступні порушення:
- В усіх перевірених закладах відсутня державна реєстрація операторів потужностей (вимагається статтею 25 ЗУ “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”);
- Відсутні супроводжувальні документи, що засвідчують якість та безпеку харчових продуктів;
- Приміщення утримуються в антисанітарному стані – брудні підлоги та стіни з жирними плямами та дефектами оздоблення. Поверхні обладнання, що контактують з харчовими продуктами, утримуються у пошкодженому, забрудненому стані, або виготовлені з непридатних для миття і дезінфекції матеріалів. Мають випадки, використання для подрібнення м’яса-гриль малярних шпателів;
- Не створені умови для миття інвентарю та тари. В кіосках миття розробного інвентарю, харчових продуктів проводиться у брудних, не маркованих відрах водою із санвузлів ринку, автовокзалу;
- До роботи з продуктами харчування допускаються особи без медичного огляду. Особові медичні книжки відсутні;
- Жоден заклад не забезпечений маркованим інвентарем для прибирання, дезінфекційними засобами;
- Мають випадки відсутності або недостатньої кількості холодильного обладнання, яке не забезпечено термометрами. Частина продуктів харчування зберігається поза межами холодильного обладнання, в приміщеннях кіосків при температурі +30⁰С;
- Соуси власного виробництва на основі курячих яєць та соняшникової олії, майонез, твердий сир, кетчуп реалізовуються з вітрин без холодильного обладнання;
- При зберіганні продуктів харчування не дотримується товарне сусідство, сира та готова продукція зберігаються разом. Поряд з продуктами харчування зберігається брудне ганчір’я, інвентар для прибирання;
- Не створені умови для дотримання правил особистої гігієни. Відсутні окремі рукомийники, дезінфікуючий розчин для рук, мило, сушарки для рук, чисті рушники тощо. Практично всі продавці не забезпечені санітарним одягом. Не відведено окремого місця для зберігання домашнього та санітарного одягу;
- Відра з відходами переповненні, без кришок, контактують з харчовими продуктами, відповідні договори щодо їх утилізації (знищення) відсутні;
- Не застосовуються системи та процедури, що забезпечують доступність інформації стосовно простежуванності, яка має зберігатися протягом 3-х місяців після закінчення кінцевої дати продажу харчового продукту.
За результатами обстежень, працівники Національної поліції притягнули до відповідальності трьох продавців за статтею 159 КУпАП.
– Вищевикладене є порушенням законодавства у сфері поводження з харчовими продуктами та санітарного законодавства і може призвести до виникнення масових харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій серед населення, – йдеться у повідомленні.
Як стверджують в Держпродспоживслужбі Вінницької області, перевірки триватимуть.
Дякуємо!
Тепер редактори знають.