Завершується спекотний травень й уже на порозі – ще більш спекотний червень. У Вінниці містяни все частіше міркують над тим, як відпочити на свіжому повітрі. Втім, не усім випадає можливість виїхати за межі міста, а комфорту та насолоди відпочинком хочеться завжди.
Спеціально для тих, хто поки залишається у Вінниці – ми знайшли найбільш оригінальні ресторани, кафе, кальяни-бари та інші заклади з літніми майданчиками, де можна відпочити на свіжому повітрі.
Нагадаємо також, що минулого разу VежА публікувала огляд літніх терас у самому центрі міста та в Центральному міському парку та на ділянці вулиці Пирогова.
В першу чергу звертали увагу на те, наскільки просторим є майданчик, чи дозволено там палити та яка атмосфера панує загалом. Також дізнавалися про специфіку закладу та чи підходить він для візитів із дітьми й відповідно – чи є у ньому дитяча кімната.
Читайте також: Поїсти на свіжому повітрі: огляд літніх майданчиків центру Вінниці. ФОТО/ГРАФІКА
Літні майданчики вінницьких закладів: Центральний парк та вулиця Пирогова. ОГЛЯД
Сьогодні ж на Vежі – третя частину огляду кафе, барів та ресторанів – тепер у мікрорайоні «Вишенька».
Кальян-бар «Дира»
Адреса: вулиця Воїнів Інтернаціоналістів, 10-а. Контакти: 050-922-20-18
Графік: 15:00 – 3:00
Майданчик: на 40 місць
Wi-Fi працює.
Заклад, що відкрився восени минулого року, позиціонується як кальян-бар для молоді та здатен вмістити доволі великі компанії.
Літній майданчик оформлено оригінально: морські камінці тут – у якості підлоги, а дерев’яні кружальця – у якості доріжок. Всюди квіти, а в горщиках зростають навіть маленькі деревця. Ввечері тут особливо красиво, адже щойно стемніє – вмикається оригінальне освітлення й атмосфера закладу стає напрочуд затишною.
За прохолодної погоди своїм гостям тут пропонують пледи, також затишку додають м’які подушки на диванах та заквітчаний дерев’яний паркан навколо майданчику. Від сонця локацію захищає дерев’яно-скляний дах, а від вітру – частково дерев’яні «стіни».
Меню тут також дерев’яне. У будні дні в “Дирі” грає власна підбірка лаунж-музики, а щоп’ятниці до закладу запрошують діджея. Як стиль закладу та його персонал – кухня тут також молодіжна. Оскільки в першу чергу «Дира» – це кальян-бар, то дитячої кімнати тут немає.
Зокрема тут пропонують своїм гостям крафтові напої: світле пиво «Дира» та великий вибір алкогольних коктейлів. Також тут можна скуштувати крафтове морозиво: фундук, солона карамель, вишня, шоколад, а ще – оригінальне з алкоголем: персик-віскі, апельсини-Martini Rosso, Black bacardi.
Ціни на основні страви: бургери (по 300 грамів) – 78-115 гривень, салати – 88-98 гривень, курячі нагетси – 62 гривні за 100 грамів, лаваш з сиром або сьомгою – 50 та 60 гривень відповідно. Кальяни – 160-240 гривень, крафтові коктейлі – 90-150 гривень, морозиво (125 грамів) крафтове 75 гривень, з алкоголем – 110 гривень. Пиво (розливне, пляшкове; світле, темне, нефільтроване, безалкогольне) – 28-65 гривень.
Піцерія «Челентано»
Адреса: вулиця Келецька, 104. Контакти: (0432) 46-58-26.
Графік: 9:00-23:00
Майданчик: на 44 місця
Wi-Fi працює
Заклад позиціонується як піцерія сімейного типу. Майданчик облаштовано охайними стільчиками та столами, втім від негоди не надто захищають невисокі скляні парканчики. З цьогорічних оновлень майданчику – тільки облаштовані під стелею «вітрила».
Врятуватися від прохолоди можна хіба загорнувшись у теплу ковдру чи перейшовши до приміщення. Втім, варто зазначити, що за користування ковдрою доведеться внести заставу у розмірі 50 гривень. Як пояснює адміністрація, так довелося зробити через низку крадіжок.
Оскільки «Челентано» – піцерія, то й акцент відповідно – на широкому асортименті піци. Зокрема тут можна обрати з-поміж її 14 видів або ж «створити» унікальну, замовивши ті чи інші складові.
Також доволі популярними тут є млинці – з шоколадом, ваніллю та кремом (від 39 до 69 гривень). А ще у закладі пишаються десертами власного виробництва: морозиво, тістечка, струделі, желе та суфле. Ці та інші десерти коштують в середньому 25-39 гривень за 90-200 грамів.
З напоїв тут популярні кава – класична та холодна – та чаї (пакетовані та фруктові) в широкому асортименті. До речі, до чаю тут в подарунок подають печиво або курагу.
Є окрема кімната для дітей, втім її використовують для відзначення днів народжень та інших свят.
Ціни на основні страви: сніданки – 30-45 гривень, кава – 20-33 гривні, чай – 25 гривень за чайничок, молочні коктейлі – 23-38 гривень, коктейлі алкогольні – 50-90 гривень. Пиво (пляшкове, розливне; світле, темне, нефільтроване) – 29-39 гривень. Піца (діаметром 40 сантиметрів) – 63-117 гривень.
Кафе «Теремок»
Адреса: вулиця Келецька, 100. Контакти: (0432) 57-28-35, 067-261-93-39
Графік: 10:00-1:00
Майданчик: на 120 місць
Wi-Fi працює.
Заклад позиціонується як кафе із домашніми стравами європейської та української кухонь та як ідеальне місце для відпочинку всією родиною або ж великою компанією.
«Фішкою» закладу є озеро просто посеред майданчику. Літній майданчик – доволі великий (додатково є ще зала на 120 осіб у приміщенні) та зручно поділений на зони та окремі альтанки: для курців (30% території)/не курців, для великих/маленьких компаній, для тих, хто любить відпочивати більш усамітнено або тих, хто любить дещо гамірну атмосферу.
Також на частині майданчику біля столиків для комфорту відвідувачів встановлено вентилятори, загалом альтанки захищено від несприятливих погодних умов – дахом та шторами, які за потреби можна закрити. Ввечері тут вмикають освітлення та пропонують гостям пледи.
Загалом панує доволі домашня атмосфера, яку доповнює музика, що транслюється з платного онлайн-радіо: в основному це зарубіжний джаз та лаунж. Також у період із 19:00 до 23:00 у «Теремку» влаштовують вечори живої музики. Дитячої кімнати у закладі немає.
У закладі кажуть, що пишаються своїм меню зі стравами, приготованими наче вдома – вони відрізняються насиченістю смаку, натуральністю інгредієнтів та чималими порціями.
Наприклад, саме у «Теремку» комплексні обіди пропонують частково за принципом «шведських столів»: окрім першої та другої страви, тут є «безлім» на салати, каву, чай, узвар та солодощі. Також є комплексні сніданки – наприклад, «Німецький» (300 грамів – 55 гривень) включає у себе яйця, сосиски, гриби, квасолю в томаті та томати.
З окремих страв тут можна скуштувати наваристий борщ із салом, шашлик, понад десять видів салатів, а ще – оригінальні узвари, лимонади та десерти власного виробництва.
До речі, саме тут стомленим журналістам запропонували щось випити або з’їсти, чого у цьому районі більше не траплялося.
Ціни на основні страви: шашлик – 46 гривень (за 100 грамів), стейки (200 грамів) – 84 гривні, лаваші з сулугуні – 52 гривні за 250 гривні, гарніри – 40-59 гривень. Пиво (тільки розливне; світле, темне, нефільтроване, безалкогольне) – 18-49 гривень. Сніданки – 44-99 гривень, комплексні обіди – 65 гривень.
Ресторан «Steak House»
Адреса: проспект Юності, 18. Контакти: (0432) 52-54-79, 096-02-54-79
Графік: 12:00-24:00
Майданчик: на 40 місць
Wi-Fi працює
Заклад позиціонується як ідеальне місце для сімейного відпочинку або ж для великих компаній. Кухня – переважно європейська.
У «Steak House» є чітке розмежування зон для курців та для тих, хто не палить: точніше для цього є дві окремі та майже ідентичні між собою зали. У них встановлено дерев’яні лавки, стільці та столи, освітлення та багато квітів у підвісних кашпо. За потреб ввечері своїм гостям тут запропонують теплі ковдри.
Майданчики фактично розміщено всередині приміщення, відтак від сонця, дощу та вітру відвідувачів захищають дах, стіни та штори, які за потреби можна просто закрити.
Музика тут лунає здебільшого зарубіжна у стилі лаунж, а щовихідних до закладу запрошують саксофоніста. Що стосується дитячої кімнати, то вона тут відсутня, проте у закладі є розмальовки, до того ж неподалік є центр дитячих розваг «Дастоша».
Серед страв, майстерністю приготування яких пишаються у «Steak House» – звісно, в першу чергу стейки, яких тут є близько десяти видів. Зокрема із надзвичайно ніжним та соковитим мармуровим м’ясом, що адміністрація закладу називає рідкісним у Вінниці явищем.
Також тут є понад 10 видів кальянів, салати (овочеві, м’ясні та рибні), мангал-меню та страви, що якнайліпше пасуватимуть до банкетних вечірок. Для своїх гостей у цьому ресторані готують фірмові алкогольні та безалкогольні коктейлі, лимонади, морси та сиропи, а ще – міцні настоянки (медовуха, хріновуха, обліпиха).
Окремо варто відзначити мангал- та хоспер-меню: окрім «традиційного» шашлику, тут можна скуштувати каре з баранини, а також качку та рибні страви.
Ціни на основні страви: стейки – 60-250 гривень (за 100 грамів продукту), салати – 70-110 гривень, кальяни – 170-400 гривень. Фірмові коктейлі – 50-90 гривень, настоянки – 27-32 гривні (за 50 мл). Пиво (розливне, пляшкове; світле, темне, безалкогольне) 30-60 гривень. Комплексні обіди – 60 гривень.
Траторія «Terra Mare»
Адреса: вулиця Келецька, 61-а. Контакти: 093-787-88-05, (0432) 57-77-73
Графік: 11:00 – 23:00
Майданчик: на 84 місця
Wi-Fi працює
Terra Mare позиціонується як сімейний ресторан з італійською, японською та українською кухнями. Загалом по місту є три мережеві заклади: по вулиці Коцюбинського, 76-а, Зодчих, 34 та Келецька, 61-а. Ми відвідали піцерію за останньою адресою.
Майданчик поділено на дві окремі зони: ліворуч та праворуч від входу у приміщення розташовано зони для курців та тих, хто не палить. Обидві локації – добре захищені від сонця, дощу та вітру. За потреби у Terra Mare гостям запропонують теплі ковдри. Дитячої кімнати тут немає.
Загалом майданчик є новим – цьогоріч його облаштували новенькими столами та диванами із м’якими сидіннями. На вході до майданчику – квіти у підвісних кашпо.
Що стосується музичного супроводу, то у Terra Mare грає власна підбірка зарубіжної популярної музики, а на спеціальному екрані – транслюються кліпи.
У закладі пишаються майстерністю приготування різноманітних страв італійською кухні: зокрема тут можна скуштувати понад 20 видів піци, що приготована за класичними італійськими рецептами (на пишному чи тонкому коржі).
Окрім страв, котрі тут можна скуштувати протягом усього року, в Terra Mare є спеціально розроблене до літа меню, де у кожній страві є ті чи інші морепродукти. Наприклад, тут можна спробувати піцу з тунцем, морським окунем, мідіями або ж з лососем. Серед гарячих страв літнього меню – паста із кальмарами, тигровими креветками, мідіями та сиром; овочі з кальмарами по-тайськи; мідії з беконом та овочами у пиві; лосось із селеро-фенхелевим пюре тощо.
Кальяни наявні тільки у закладі по вулиці Зодчих, 34. Також у Terra Mare працює служба доставки.
Ціни на страви літнього меню з морепродуктами: піца (діаметром 25 та 35 сантиметрів відповідно) – 92-125 та 168-239 гривень, салати – 129-162 гривні, холодні закуски – 141-169 гривень, гарячі страви – 108-177 гривень. Ціни на інші страви: піца – 230-270 гривень, суші – від 31 гривні, набори суші (вагою у 1 кілограм) – 579 гривень, десерти – від 32 гривень. Пиво (розливне, пляшкове; світле, темне, нефільтроване, безалкгольне) – 25-56 гривень.
Ресторан «Панорама»
Адреса: проспект Космонавтів, 30-а. Контакти: (0432) 50-88-00, 096-460-60-54, 063-129-48-05
Графік: 12:00-24:00
Майданчик: на 96 місць
Wi-Fi працює
Заклад, що розташовано на 10-му поверсі – позиціонується як елітний ресторан європейської кухні. «Панорама» – ідеальне місце як для сімейного відпочинку, так і для відвідування великих компаній.
Серед виявлених недоліків на майданчику, оскільки він розташований на останньому поверсі 10-поверхівки – доволі вітряно. Втім гостям пропонують теплі ковдри, а за потреби можна переміститися всередину приміщення ресторану. Дитячої кімнати у «Панорамі» немає.
Також тим, хто має страх висоти – навряд чи буде приємно тут перебувати, адже фактично майданчик огороджено тільки металевими «парканчиками», через що відчуття висоти особливо гостре. Проте, серед суттєвих переваг, звісно – неймовірний краєвид, про що й свідчить назва закладу – «Панорама».
Меблі на майданчику та всередині приміщення – усі нові та охайні. А літня тераса цього року була оновлена – на ній влаштували красиві альтанки. Окремо є зона, де можна вмоститися у зручні крісла-мішки та наприклад покурити кальян, якого тут до речі – є понад 20 смаків. Музичний супровід у закладі – власна підбірка фонової зарубіжної музики.
Що стосується кухні, то у «Панорамі» можна спробувати страви з мангалу (м’ясо, риба), різноманітні салати та супи.
Також тут є популярними «сети». Наприклад, м’ясний, що важить понад кілограм та коштує 320 гривень, включає у себе курячі нагетси, курячі крильця у медовій глазурі, часникові сосиски гриль та мюнхенські, а ще – два соуси.
Інший «сет» – рибний – складається із кілець кальмара, цибулі, бичків у фритюрі та філе пангасіуса (+два види соусу). Страва вагою у 700 грамів коштує 270 гривень. Також є окреме «літнє» меню. Наприклад, можна скуштувати салати: з качкою та персиком на грилі (120 гривень за 200 грамів) або з руколлою та креветками (140 гривень за 230 грамів).
Окрім того, у сезонному меню – лимонади (класичний, з імбирем, на білому квасі та дюшес), сангрія з білого вина та різноманітні десерти.
Ціни на основні страви: шашлик (за 100 грам страви) – 40-56 гривень, стейки – від 45 гривень за 100 грамів, салати – 75-150 гривень, комплексні обіди – 50 гривень, супи – 50-85 гривень. Кальяни – 140-300 гривень. Фірмові коктейлі – від 80 до 150 гривень, лимонади – 25 гривень за 500 мл. Пиво (розливне, пляшкове; світле, темне, нефільтроване, безалкогольне) – 30-47 гривень.
Кафе «Вінниця»
Адреса: вулиця Келецька, 37-а. Контакти: 067-127-54-45, 063-845-96-94, (0432) 50-79-95
Графік: 9:00-24:00
Майданчик: на 44 місця
Wi-Fi працює
Заклад позиціонується як кафе з європейською та зокрема українською кухнями. Підходить для сімейного відпочинку та великими компаніями. Музика у «Вінниці» лунає переважно зарубіжна з власної підбірки. Щоправда, вона не оновлюється вже доволі довгий час.
Літній майданчик цього року було оновлено: його облаштували зручними диванами та дерев’яно-металевими столами. Загалом літня тераса захищена від сонця та дощу дахом та шторами. Зонування території для курців та тих, хто не палить – відсутнє.
За потреби на літній майданчик гостям винесуть теплі пледи, а ще за несприятливих погодних умов можна сховатися до затишного приміщення. Втім, треба також враховувати, що дитяча кімната тут відсутня.
Що стосується кухні, то перевагу тут надають стравам, приготованим «по-домашньому».
Наприклад, пишаються майстерністю приготування піци (понад десять видів, проте усі – на тонкому коржі) у спеціальній печі, завдяки чому страва набуває неймовірного аромату та смаку. Також у цій печі можуть приготувати борщ (35 гривень) або наприклад картоплю (32 гривні) – які теж смакують ще краще, аніж при звичайному приготуванні.
Також є окремі страви до напоїв: наприклад, спеціальна «Тарілка до пива», що складається зокрема з бастурми, прошутто та чіпсів (100 гривень за 250 грамів страви).
Ціни на основні страви: піца – від 60 до 110 гривень (діаметр 35 сантиметрів), салати – 36-95 гривень, шашлик – в середньому 36 гривень за 100 грам. Десерти – 25-52 гривні. Комплексні обіди – 45 гривень. Пиво (тільки розливне, світле, темне, нефільтроване) – 30-55 гривень, алкогольні коктейлі – 25-80 гривень. Молочні коктейлі – 25-30 гривень.
Ресторан «Шанхай»
Адреса: вулиця 600-річчя, 17. Контакти: (0432) 32-88-80
Графік: 12:00-3:00 (майданчик до 24:00)
Майданчик: на 88 місць
Wi-Fi працює
Заклад позиціонується як престижний ресторан зі східною, європейською та українською кухнями. Літній маданчик облаштовано кількома окремими альтанками, а посеред території – працює фонтан.
Є три закриті альтанки зі зручними дерев’яними меблями та м’якими подушками. Також на території майданчику – окрема локація на 32 особи: її облаштовано диванами та великими столами. Якщо згадані альтанки захищені від сонця, дощу та вітру, то окремо є зона, де можна відпочити під парасолями. А за потреби прохолодного вечора відвідувачам у «Шанхаї» запропонують теплі ковдри.
Загалом літній майданчик було цьогоріч оновлено: зокрема адміністрація вирішила висадити більше квітів, а нещодавно до загальної «картини» додали вічнозелені туї.
Музика тут лунає здебільшого зарубіжна, з власної підбірки. Щоправда живу музику можна почути хіба у приміщенні – щовечора до закладу запрошують діджея. Дитячої кімнати у закладі немає.
Меню тут є українською та англійською, оскільки частими гостями «Шанхаю» є іноземці.
До речі, про іноземців. Особливістю закладу є Лі Вен По – кухар, який готує для відвідувачів закладу м’ясні та рибні страви за оригінальними китайськими рецептами та із використанням тільки натуральних спецій, привезених з Китаю.
Наприклад, серед «коронних» страв Вен По – креветки в картопляній «павутинці» (265 гривень за 250 грамів страви), рисова локшина разом із салатами, м’ясом чи морепродуктами, а також – риба, яку виносять у прямому сенсі слова палаючою (425 гривень за 1 кілограм страви).
Ціни на основні страви: салати – 60-140 гривень, риба, приготована у тандирі – 425 гривень за кілограм, шашлик – 435 гривень. Молочні коктейлі – 46 гривень, квас – 12 гривень. Пиво (розливне, пляшкове; світле, темне, нефільтроване) – 22-35 гривень.
Ресторан «Слов’янський двір»
Адреса: вулиця 600-річчя, 17-е. Контакти: 098-050-78-78.
Графік: 10:00-24:00.
Майданчик: на 250 місць
Wi-Fi працює
Заклад позиціонується як ідеальне місце для відпочинку компаній різних «форматів». Кухня переважно – європейська та українська. Загалом атмосфера – спокійна.
Офіціанти тут зодягнені у вишиванки. Також окрасою майданчику є його «відкритість»: частина столиків розташована просто неба й просто між ними ростуть дерева. У випадку поганої погоди можна перейти до окремо облаштованих альтанок, яких є 22.
На усіх плетених стільцях, також ввечері гостям пропонують теплі ковдри. Зауважимо, що літня тераса розмежована на зони для курців та тих, хто не палить: для перших зокрема відведено кілька альтанок.
Щоправда, дещо негармонійно виглядає підлога майданчику – вона вимощена дерев’яними дошками, котрі подекуди випирають із загального «ансамблю» й через які можна перечепитися.
Натомість доволі красиво оформлено територію: фонтан, квіти у кашпо, на клумбах, а ще – окремі лавки. Кожну п’ятницю та суботу тут лунає жива музика – зазвичай це саксофон чи баян, а у будні – вмикається фонова зарубіжна музика.
Що стосується дитячої кімнати, то вона у закладі відсутня. Також цьогоріч дитячий майданчик було прибрано для здійснення ремонтних робіт, відтак коли у закладі знову облаштують зону, де малеча зможе гратися – не відомо.
Адміністрація закладу робить головний акцент на якості страв, які тут можна скуштувати. Кажуть, що закуповують сировину тільки у роками перевірених постачальників і ретельно усе перевіряють, а також – використовують для приготування своїх страв тільки еко-продукти.
Наприклад, тут можна спробувати оригінальні десерти власного виробництва: чізкейки, тортики тощо. Також тут пишаються стравами з хоспер- та мангал-меню, а також – приготованими на власній коптильні: завдяки цьому пристрою ті чи інші продукти можуть бути холодного чи гарячого копчення, використані як інгредієнт або ж як самостійна страва.
Серед популярних у «Слов’янському дворі» наїдків – курячі крильця із авторським соусом (99 гривень за 550 грамів). Також у закладі щомісяця влаштовують фестиваль, присвячений тій чи іншій страві. Наприклад у травні це були оригінальні бургери, а у червні – копчені реберця, стейки, нові салати та м’ясні страви (ціни поки не затверджено).
Ціни на основні страви: салати – 35-130 гривень, десерти власного виробництва – 43-59 гривень. Авторські лимонади – 60 гривень, алкогольні коктейлі – 85-120 гривень, кальяни – 190 гривень. Пиво (розливне; світле, темне, нефільтроване) – в середньому 30 гривень.
Ресторан «ile-De-France»
Адреса: вулиця 600-річчя, 25. Контакти: 097-468-61-11, 093-468-61-11
Графік: 11:00-23:00
Майданчик: на 32 місця
Wi-Fi працює
Заклад позиціонується як ресторан, ідеальний для відпочинку родинами та невеличкими компаніями. Кухня тут – виключно французька. Загальна атмосфера – спокійна, хоча фактично заклад розташовано неподалік дороги.
Майданчик – красивий та охайний, облаштований невеличкими столиками та стільчиками із м’якими подушками. Втім, від вітру, сонця та дощу – захищений тільки парасолями, відтак за негоди потрібно буде ховатися до приміщення або ж загортатись у теплу ковдру.
Зазвичай тут вмикають власну підбірку французької фонової музики, проте нині на майданчику, оскільки колонку поцупили – триває тиша, допоки не буде встановлено нову. Зазначимо, що дитячої кімнати у «Ile-De-France» немає, проте наявні спеціальні дитячі стільчики, в тому числі – для немовлят.
У Ile-De-France є сезонне меню. Наприклад, страви у полуничному: фірмовий салат з полуницею та шпинатом (83 гривні), філе індички на полуничній «подушці» (75 гривень), качина грудка з полуничним соусом (138 гривень), полуничне суфле (49 гривень).
А ось спаржеве меню включає у себе відповідно салат зі спаржею, прошутто та в’яленими помідорами (125 гривень), запечену спаржу в беконі та із сирним соусом (117 гривень), спаржу з телячою печінкою та малиновим соусом (98 гривень) тощо.
Окрім того, у «Ile-De-France» є популярними такі страви французької кухні як жаб’ячі лапки, рапани та равлики. Також у закладі існує практика бізнес-ланчів (12:00-16:00) за принципом «шведського столу» (в середньому 70 гривень).
Ціни на основні страви: салати з морепродуктами – 60-120 гривень, супи – 35-115 гривень, жаб’ячі лапки – 185 гривень, рапани – 98 гривень, равлики – 100-200 гривень залежно від страви. Чай – 25 гривень, узвари та лимонади – 50-55 гривень, кава – від 19 гривень. Пиво (розливне, пляшкове; світле, темне, нефільтроване, безалкогольне) – 32-57 гривень.
Фото Ольги Мірошниченко
Дякуємо!
Тепер редактори знають.