У холі Вінницької міськради відкрилась фотовиставка «Хроніки евакуації»

17:21
Автор: Юлія Плахтій
Become a Patron!

У Вінниці сьогодні, 18 жовтня, відкрилась фотовиставка «Хроніки евакуації», яка розповідає про роботу людей, які попри небезпеку евакуйовують тих, хто не може виїхати самостійно. 

Як повідомляє Вінницька міська рада, фотовиставку розгорнув у холі міської ради Благодійний фонд «Схід SOS». Зазначимо, що раніше виставка про евакуацію з 30 світлинами експонувалась біля Літнього театру в Центральному міському парку (фоторепортаж про це – за ЦИМ посиланням).

Зазначено, що за період повномасштабного російського вторгнення евакуаційні команди фонду допомогли виїхати з небезпеки понад 88 000 українців, більш як 12 000 із яких – представники маломобільних груп населення.

Відповідно, в експозиції – фото, зняті представниками евакуаційних бригад фонду під час порятунку людей у різних містах України у 2022-2023 рр.. Зокрема це Дніпро, Покровськ, Краматорськ, Бахмут, Херсон, Лиман, Авдіївка.

 

 

Менеджерка безпечного простору від благодійного фонду «Схід SOS» Ольга Олійник каже:

– Дуже важливо, щоб у важкому сьогоденні люди звертали увагу на те, що війна не закінчується, евакуація продовжується. Зараз наш фонд, зокрема, евакуйовує і з Покровського напрямку, і з донецьких прифронтових територій. Ми хочемо, щоб вінничани побачили, як відбувається цей процес.

Ольга Олійник каже, що деякі фотомольберти зроблені іноземними фотографами, але більшість – командою евакуації фонду, а саме менеджеркою медико-соціального супроводу БФ «Схід SOS» Ольгою Владимировою. Остання, зазначено, не є професійною фотографинею, але що до повномасштабної війни мала стосунок до медіа, тож коли долучилася до команди евакуації, вирішила застосувати свій хист, фіксуючи події на плівку.

– Для мене в центрі всієї евакуації та того, що ми робимо – людина. Ми про гідність. Адже більшість тих, кого рятуємо – люди поважного віку або маломобільні, які не можуть самостійно виїхати і потребують нашої турботи, – каже Ольга Владимирова.

Член евакуаційного екіпажу Едуард Скорик додає, що вивезення людей зазвичай відбувається у дуже складних умовах: «Важко і морально, і фізично буває. Людей доводиться практично виносити на руках».

Відвідати виставку у холі міської ради можна буде до 1 листопада. Мапа укриттів на випадок оголошення тривоги – ТУТ.

Виставка «Хроніки евакуації» реалізована в межах проєкту «Підтримка постраждалих внаслідок війни вразливих груп населення та жителів віддалених територій України» за фінансової підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine).

Фото – ВМР

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.