На Вінниччині за один день зафіксували дев’ять постраждалих від отруєння грибами

16:04
Автор: Vежа
Become a Patron!

На Вінниччині за один день зафіксували дев’ять постраждалих від отруєння грибами. 

Як повідомляє Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України, зареєстрували чотири таких випадки, в яких постраждали 9 людей протягом 7 жовтня.

Загалом від початку року зареєстрували 15 випадків отруєнь грибами з 24 потерпілими. Станом на 9 жовтня, досі на стаціонарному лікуванні перебувають 11 осіб. Серед тих, хто потрапив до лікарні з ознаками отруєння – 4 дітей віком 4, 8, 9 і 12 років. Вони їли попередньо відварені та посмажені дикорослі гриби («рядовки» та маслюки). Їх назбирали та приготували їхні батьки. Діти із середнім перебігом захворювання проходили лікування в обласній дитячій та районних лікарнях.

Цьогоріч отруєння грибами зареєстрували у Вінниці – 2 випадки (2 потерпілих, в тому числі 1 дитина), Жмеринський район – 4 (7 потерпілих), Могилів-Подільський район – 8 ( 13 потерпілих, серед яких 2 дітей), Хмільницький район – 1 випадок ( 2 потерпілих, в тому числі 1 дитина). У всіх постраждалих були слабкість, біль у животі, нудота, блювота та пронос. Деякі скаржилися на галюцинації.

Причиною отруєнь стало збирання та вживання отруйних грибів замість їстівних, недотримання технології приготування страв.

У порівнянні з минулим роком зафіксовано вісім випадків отруєнь дикорослими грибами. Як наслідок постраждали вісім людей, в тому числі одна дитина.

Як уникнути отруєння грибами

– Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.

– Не купуйте гриби на стихійних ринках.

– Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

– Неухильно дотримуйтесь технології приготування та зберігання грибів.

Ілюстрація – ukrainska-gromada.gov.ua