З вишнями, ананасом та арахісом: огляд незвичного фастфуду у Вінниці (Ч.1). ФОТО

10:45
Автор: В'ячеслав Луцков

Партнерський матеріал

Їжа – невід’ємна складова життя людини, що за тисячі років розвитку культури набувала такого різноманіття, що, здається, одна людина не зможе перекуштувати всі страви й за десятки років.

Фраза “Їсти, щоб жити” в сучасних реаліях вже не окреслює всього функціоналу страв, що ми споживаємо. Вона використовується для релігійних ритуалів, лікування, бодібілдингу чи, наприклад, як привід зустрітись…

Навіть якщо нам не вистачає ресурсів на відпустку до інших країн, можна спробувати “гастрономічну екскурсію” – півтори години до Індії, Грузії чи Японії і назад. Список того, що дає нам їжа, окрім підтримки життя, можна продовжувати.

Та буває, всім нам не вистачає часу чи сил на те, щоб готувати щось вдома чи сидіти десятки хвилин в певному закладі в очікуванні замовлення – у той час, як бажання смачно поїсти нікуди не зникає. Тоді на допомогу може прийти фастфуд.

Раніше ми вже робили огляд окремих видів фастфуду – наприклад, піц чи хот-догів, а цього разу вирішили зібрати для вас нестандартні, на наш погляд, страви. Так, у першій частині нашого огляду ви можете дізнатись, як смакують та де можна придбати соковиті кебаби з вишнями та ананасом, хрусткі смажені азійські пельмені, “скляну” азійську локшину з морепродуктами, хот-дог з дивовижним маринадом та пікантну курку з арахісом.

“Курка “Гунбао”

Можливість повправлятись паличками з арахісом

Заклад: Ho Chu Bo (вул. Грушевського, 70)
Вартість: 105 гривень (350 грамів)

Ця страва – один з прикладів того, як вже звичні для України основні інгредієнти починають “виблискувати” новими палітрами в одному зі східних, а точніше китайських варіантах обробки та подачі. Ідеально розварений рис прекрасно гармонує з невеликими шматочками курки під густим солодкуватим фірмовим соусом.

Все це доповнюють легкі ноти імбиру, часнику, зеленої цибулі та кунжутної олії. Однак дійсно незвичною цю страву робить арахіс, присмак якого впевнено залишиться на язику до кінця трапези вже після кількох подрібнених в роті горішків.

 

 

 

 

 

 

Якщо ви, як ми, замовите середньогостру страву, то до цієї палітри додасться ще й тепла пікантність невеликої кількості перцю чилі та смак болгарського перцю – це дасть не лише можливість відчути смак основних інгредієнтів, але й трохи зігрітись.

Рис у закладі, до речі, подають на низу страви, тож радимо врахувати це, аби він не залишився “самотнім” наостанок.

Вважається, що рецепт приготування курки Гунбао (“Kung Pao”, “Gong Bao”, or “Kung Po” chicken, “курки за рецептом гунбао”) створив китайський сановник і відомий гурман Дін Баочжень у ХІХ столітті. Значний вплив на остаточний рецепт мала кухня провінції Сичуань, де Баочжень перебував свого часу на посаді губернатора. При імператорському дворі ж він займав посаду “гунбао” – вихователя спадкоємця, що й дало назву страві. Джерело – china-ukraine.info

 

 

 

 

 

Особливості закладу: заклад не розрахований на розташування великої компанії людей, однак приготовану страву можна забрати з собою. Також відкрите розташування кухні дозволяє, з одного боку, спостерігати, як готується ваша страва, з іншого дозволяє сильним запахам потрапляти в зал.

Тел: 097 118 18 52

“Kebab story”

Вишнева історія

Заклад: Kebab story (площа Гагаріна, 2)
Вартість: 89-159 гривень (вартість залежить від розміру (350, 500 грамів) та м’яса (курка, телятина, мікс). Наша страва коштувала 129 гривень.

В колах українських поціновувачів і бізнес-представників східної кухні досі точаться суперечки, як правильно називати обсмажене м’ясо з овочами, спеціями та соусами в лаваші: шаурмою, кебабом, дьонер-кебабом чи простою “куркою в лаваші” (якщо йдеться саме про курятину).

Однак, на думку автора, набагато важливіше питання – чи є результат, незалежно від назви, інгредієнтів та тонкощів приготування, зрештою смачним? У випадку фірмового кебаба “Kebab story” відповідь однозначно “так” – за умови, якщо ви готові до солодкої шаурми.

 

 

 

 

 

 

Адже головною відмінністю цієї страви в однойменному закладі є додавання вишневого соусу з солодкими консервованими вишеньками. Відтак, мікс витриманої телятини та курятини (який замовили ми), фірмовий соус на основі йогурту, пекінська капуста, синя цибуля, огірки, томати та ягідний бальзамік набувають нових відтінків у солодкому “маринаді”. Кебаб, як і “класичні” несолодкі варіанти, залишається ситним, однак споживається набагато легше.

Щоправда, варто врахувати, що страва подається “запакованою” лише з одного краю – інший є відкритим. Це, з одного боку, допомагає роздивитись нарізані інгредієнти, але з іншого, ускладнює перенесення кебабу в горизонтальному (чи тим паче перевернутому) стані.

Особливості закладу: “Kebab story” дуже прозорий та при цьому розташований на досить популярній площі, що дозволяє як вам дивитись на фонтани чи спостерігати за міською метушнею, так і перехожим – на ваше споживання їжі чи напоїв. Тому, якщо захочете уникнути голодних поглядів ззовні, радимо обирати місця поглибше.

 

 

 

 

 

Крім цього, у закладі, попри типову відкриту кухню, запах від приготування хоча й є, однак відносно несильний.

Тел: 063 077 07 03

“Фунчоза з морепродуктами”

Морський мікс

Заклад: WOK street (вул. Соборна, 76)
Вартість: 115 гривень (300 грамів), 165 гривень (450 грамів). Ми куштували негострий варіант страви.

Якщо ви нечасто їсте в закладах азійської кухні (але при цьому любите морську кухню), то коли відкриєте коробку з цією стравою, вірогідно, перше, що приверне вашу увагу, буде напівпрозора “скляна” локшина (яка й називається фунчозою).

Однак, якщо ви й до закладів із морською кухнею навідуєтесь нечасто, то у випадку цієї страви ви можете відкрити для себе ще й мінівосьминогів. У порівнянні з кальмарами автору вони здались дещо жорсткіше та нейтральніше на смак, однак все одно варті того, щоб їх спробувати.

 

 

 

 

 

Серед “морського”, крім мінівосьминогів, у фунчозі можна посмакувати ще й креветками, мідіями та вже згаданими кальмарами. Також у страві є печериці, морква, болгарський перець, червона цибуля, зелена цибуля, порей, імбир, часник, соєвий соус, теріякі, кунжут та кінза.

Однак все це не перекриває смаку морських морепродуктів, а лише доповнює його. Так, “скляна” локшина, яка виробляється з рисової муки та крохмалю бобів мунг, здається несхожою на свої європейські аналоги, хоча й має відносно приємний та нейтральний смак.

А решта додатків не починають домінувати над морськими інгредієнтами – наприклад, соковитий кальмар залишається на смак соковитим кальмаром з відтінком спецій, а смак восьминога не перекривається соєвим соусом.

Загалом страва дуже ситна, масна та смачна.

 

 

 

 

Особливості закладу: “WOK street” – дуже атмосферне місце, яке ніби переносить у Японію: тут і спортивні обладунки для кендо (японського мистецтва фехтування на бамбукових мечах), і декоративні мечі, і малюнки сакури та самураїв на стінах, і рожеве сонце як посилання до прапора цієї країни.

Тел: 093 433 77 33, 068 433 77 33

“Чиказький хот-дог”

ВИ. ДОЇСТЕ. ЙОГО. ДО КІНЦЯ

Заклад: Black in Сup (вул. Замостянська, 24)
Вартість: 40 гривень (зі звичайною сосискою), 45 гривень (з баварською).

На перший погляд, у цьому хот-догу ніби немає нічого незвичного – булочка ніби звичайна та й сосиска ніби теж. Але після першого ж укусу можна зрозуміти, наскільки ця думка була хибною.

 

 

 

 

В ідеально хрусткій після підсмаження пшеничній булочці ховаються прекрасна на смак сосиска (незалежно від вибору), американська гірчиця, помідори, мариновані огірки та головне – кисло-солодкий маринад з овочами та діжонською гірчицею, який і перетворює цю страву на дійсно особливу.

Але якщо цього вам замало, то загалом чи не всі інгредієнти, на скромну думку автора, у цій страві є ідеальними – як окремо, так і в комплексі, що може змусити поціновувачів фастфуду згадувати про цю страву щоразу під час перебування неподалік закладу.

 

 

 

 

Особливості закладу: “Black in Сup” позиціонує себе як кав’ярня, хоча тут можна не лише випити кави, але й посидіти за настільними іграми чи місцевими книгами. Заклад досить популярний у студентів.

Тел: 098 501 80 55

 

“Гавайський кебаб”

Цікаво, як кебаб готують на Гаваях

Заклад: Kebabhouse (вул. Соборна, 26; Замостянська, 8)
Вартість: 55 -130 гривень (в залежності від розміру). Ми спробували кебаб за 75 гривень (M).

Кому першому спало на думку додавати ананас до м’яса? Складне питання, однак у випадку піци (яку зараз всі називають “гавайською”) відомо, що це зробив у 1962 році Сотіріос «Сем» Панопулос – канадський ресторатор і кухар грецького походження. Надихнула його на це китайська кухня, а назву свою піца отримала через те, що для її приготування стали використовувати марку консервованих ананасів з Гавайських островів.

 

 

 

З тих пір деякі страви з поєднанням м’яса (зазвичай курячого) з консервованими ананасами (не обов’язково з Гаваїв) почали часто називати “гавайськими”. Так, тепер у Вінниці можна спробувати “гавайський” кебаб, який прекрасно підійде любителям ситних основних страв з солодкуватим присмаком.

Крім курятини та ананасів, у цьому кебабі є ще помідори, мікс салату, кукурудза та два види соусу. Такий кебаб не має гострого смаку спецій, а через соковитість інгредієнтів споживається досить легко. Ананаси ж додають легкі нотки солодкуватості всій цій плеяді продуктів.

Смачно, ситно, дає можливість розпочати колекцію “гавайських” страв.

Особливості закладу: У закладі на Соборній є стійка та всього декілька столиків, які, щоправда, відгороджені один від одного перетинками. Тож посидіти можна компанією до чотирьох людей, зате більш “інтимно”.

 

Крім цього, в закладі – відкрита кухня, тож врахуйте присутність запаху від приготування.

P.S. Ще тут є досить постмодернова та маркетологічна картина статуї Свободи з фастфудом замість факела.

Тел: 093 73 23 689 (заклад на Соборній), 093 360 36 23 (заклад на Замостянській).

“Тайські пельмені з сьомгою”

Коли хочеться похрустіти

Заклад: “Міс Лі” (вул. Соборна, 76)
Вартість: 105 гривень (8 шт), 110 гривень (12 шт)

Ця страва – прекрасна альтернатива нагетсам чи картоплі фрі – стравам, які з однієї тари можуть їсти одночасно декілька людей. Невеликі за розміром, готові до вжитку одразу з коробки, не потребують сидіння за столом – чим не хороший фастфуд для компанії?

У вінницькому закладі такі “пельмені” обсмажують у фритюрі, а не подають вареними (як вареники), в результаті чого вони стають дууууже хрусткими ззовні.

 

До того ж у страві досить оригінальна начинка – не щодня зустрінеш обсмажений фарш сьомги з прянощами, перцем, морквою та іншими інгредієнтами всередині навіть звичайних пельменів. Зверху ж “тайські пельмені” присипані кунжутом.

І хоча через все це смак сьомги дещо розмивається, хрустіти цими пельменями хочеться чи не так само, як і соняшниковим насінням – допоки не торкнешся дна тари.

 

Особливості закладу: Столики закладу розташовані в провулку, що дає атмосферу літнього майданчика – вільний вигляд на Соборну та вільний вхід. Та разом із тим, у момент нашого приходу столики вже дещо притрусило пилом – перевірте, коли будете сідати.

Вказаний порядок страв не є топом за якістю приготування чи смаку. Заклади, у яких ми куштували страви, можуть бути не єдиними у місті, де такий фастфуд готують. Твердження щодо смаку тієї чи іншої страви базуються на суб’єктивному сприйнятті та вподобаннях автора.

Фото Марини Сербінович

Читайте також: Кавові напої, які можуть вас здивувати у Вінниці. ОГЛЯД

Читайте також: Етнічні, нові та химерні: чайні напої у Вінниці, які можуть вас здивувати. ОГЛЯД

Читайте також: “Запаяна” кава, кава з киснем та джміль: незвичайні кавові напої у Вінниці-2. ОГЛЯД

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.