Вина невеличкої виноробні, що працювала під обстрілами, та благодійна фотовиставка: репортаж з виставки “Виноробство Нескорених”

12:34
Автор: Богдан Будай
Become a Patron!

Оновлено: 31 Травня 2023, в 20:25

Протягом 27-28 травня в межах днів винної культури “Vinnytsia Wine Days” на базі ресторану “Тифліс” триває дегустаційна виставка “Виноробство нескорених”, на якій представлено продукцію 15 виноробень з семи областей України. Сама ж дегустаційна виставка має благодійну складову – частина коштів з проданих квитків буде передана на потреби ЗСУ.

Крім того, також представлено тематичну виставку фотохудожника Арсена Федосенка, з якою можна ознайомитись і придбати роботи, що сподобаються. Зібрані кошти підуть на збір для придбання медичного автомобіля харківським волонтерам, які опікуються людьми похилого віку.

“Виноробство Нескорених”

Загалом, на виставці представлені десятки вин з винарень Одеської, Київської, Тернопільської, Житомирської, Львівської, Закарпатської та Вінницької областей. Серед них представлені вина переможців всеукраїнського дегустаційного конкурсу Odesa Wine&Spirit Awards”. Як зазначають в департаменті туризму, ці вина перемістять у спеціальний сховок у підвалах виноробні Гігінеішвілі, і розкоркують тільки після перемоги, разом із військовими.

Квитки на дегустаційну виставку “Виноробство Нескорених” можна придбати за ЦИМ посиланням: (один квиток – один день), або ж при вході у ресторан “Тифліс” (вул. Театральна, 20), де проходить подія. Відтак, ще сьогодні з 12:00 до 20:00 можна відвідати виставку та підтримати відчизняних виноробів. Купуючи квиток, можна обрати – придбати його з брендованим келихом (300 гривень) чи без нього – 200 гривень.

– Це дійсно унікальний захід для Вінниці та України. І, найголовніше, ми цього разу вперше вирішили організувати виставку продукції не просто підприємств, але асоціацій. Тобто, є Асоціація Поділля, Асоціація Закарпаття приїхало. Найголовніше ідея – донести, що Україна – країна виноробів теж, і країна організована, – відзначає Оксана Ткаченко, співорганізаторка “Винних днів”, доктор технічних наук, завідувачка кафедри технології вина та сенсорного аналізу Одеського національного технологічного університету. – Ми зробили дві конференції, аби показати, що у Вінниці є історія, є сучасність та є майбутнє у виноробстві.

Як додав продюсер “Vinnytsia Wine Days” Ярослав Юшков, всі учасники виставки презентували свою продукцію й на конкурсі. Втім, далеко не всі виробники взяли участь у виставці. Серед причин – і перестороги щодо безпекової ситуації. Деякі з учасників конкурсу, відзначає співорганізатор “Винних днів”, особисто і на сам конкурс не приїздили, але лише відправили свою продукцію.

Сама ж дегустаційна виставка облаштована на оновленій літній терасі “Тифлісу”. Задля організації як виставки, так і проведення конкурсу родина Гігінеішвілі протягом трьох місяців – від початку весни – переоблаштовувала частину свого закладу.

 

 

 

 

Щодо учасників виставки, то, загалом, йдеться як про великих виробників, на кшталт “Koblevo”, які організували стенд з безліччю прикладів своєї продукції, або “Bolgrad”, так і про порівняно невеличкі виноробні, деякі з яких працювали навіть попри обстріли російських загарбників. Крім того, виставка – це також можливість підтримати вітчизняного виробника, адже продукцію, яку презентовано в її рамках, можна придбати в колекцію.

 

 

 

 

Так, наприклад, Максим з сімейної виноробні “Янчинські пагорби” з Львівщини розповідає, що в подібних тематичних виставках участь бере часто. Раніше здебільшого презентував свою продукцію у Львові або Києві. Майстер відзначає – такий захід для Вінниччини – дуже позитивний крок для майбутнього розвитку виноробства в регіоні. Сімейна виноробня, каже чоловік, спеціалізується переважно на вині з винограду української селекції: Мускат Голодриги, Рубін Голодриги. Також чимало вин з винограду сорту Сапераві. “Золоту” нагороду на цьогорічному конкурсі “Odesa Wine&Spirit Awards” виноробня отримала за вино “Сапераві” врожаю 2020 року. Привіз до Вінниці 8 різновидів своїх вин, а загалом виробляє 13-14 видів. Серед молодих вин, 2022 року, презентовано “Байкер”, яке заробило на конкурсі, за словами чоловіка, 84,5 бала. 

– Це є еквівалент срібної медалі. Але оскільки цього року було дуже багато дуже класних вин, воно не потрапило в категорію нагороджених, – відзначає винороб.

 

 

 

Ще один учасник виставки – “Винний дім Гігінеішвілі”, який є, так би мовити, приймаючою стороною. Адже і частково організація, і локація проведення, і навіть ініціатива цьогорічних “Vinnytsia Wine Days” – належать Гігінеішвілі. Вони також презентували свої вина-переможці конкурсів, зокрема, “резервну” колекцію – напої з серій “Reserve”. В тому числі – “Аліберне”, він же – “Одеський чорний” – витримане в діжці сухе вино. До слова, “Одеський чорний” 2018 року виробництва здобуло перемогу і на конкурсі “Кращий Одеський чорний”. 

– Це вина, які вистоювались в дубових бочках до 24 місяців. Вина яскраві, ароматні. І, виходить, найкращі. Це підтверджено дегустаторами, – посміхається Володимир з Винного дому. Фахівець якісно і комплексно описує продукцію виноробні, так що, ймовірно, рано чи пізно вам захочеться придбати пляшку або дві в свою домашню колекцію.

 

 

 

Також представлено столові вина виноробні, зокрема, з сортів Шардоне, Каберне, Іршаї Олівер. В цілому – 3 напівсолодкі та 2 десертні. Якщо ж брати загальну кількість вин від “Винного дому Гігінеішвілі”: йдеться про шість витриманих та п’ять столових. Про витримане Аліберне чоловік зазначає: це вино – вибух емоцій, адже в ньому можна відчути майже всі смаки, і з кожним ковтком вино відкривається по-новому.

– Чому “заходять” витримані вина в діжках – діжки надають медової солодості вину, і воно здається дуже ніжним. Звичайні столові вина мають дещо завищену кислотність. Загалом, я завжди всім розповідаю – не ви обираєте вино, а вино обирає вас. Якщо вино вас обрало, ви будете його завжди пити та під всі страви. Тобто, ніколи ви не візьмете червоне до м’яса, якщо ви любите біле “Rkatsiteli Reserve”, – відзначає чоловік.

Також чималою популярністю від Винного дому користується “Вінницьке червоне” – це напівсолодке вино можна скуштувати не лише на виставці, а й спробувати в низці вінницьких закладів.

Інша примітна виноробня – “Фалько Вайнері” з Миколаївщини, поблизу Дніпровсько-Бузького лиману, близько Херсону. Після початку повномасштабного вторгнення, як розповідає представник підприємства Сергій, виноробня пережила 5 обстрілів. Але продовжила працювати.

– В нас представлені всі сухі сорти. Виноградники свої, вина всі сортові. Невелике виробництво – 5 гектарів виноградника, – каже чоловік. 

Майже всі вина “Фалько Вайнері” презентувала від 2022 року. Як зазначає Сергій, загалом виноробня виготовляє 27 сортів, але вже під час повномасштабної війни виготовила 10.

Ще одна крафтова виноробня, представники якої завітали на виставку, – “Biologist“. Як розповідає представник винарні Максим, підприємство розташоване під Києвом, а основні виноградники “Біологіста” – на Одещині.

– Це невеличка крафтова виноробня, виробляємо 25 тисяч пляшок на рік – це відносно небагато. Виноградники в нас основні знаходяться в Одеській області. Там вони переведені на органіку, не обробляються ніякою хімією, можна назвати органічним це вино. І є ще клаптик під Києвом невеличкий, і там біодинамічна обробка винограду. В нас “Першотвір” виготовляється з такого винограду. Загалом, на сьогодні робимо близько 20 позицій, – розповідає чоловік. 

Біодинамічне сільське господарство (біодинамічне землеробство) — це один з напрямків екологічно чистого землеробства. Воно у багатьох практичних аспектах дуже подібне до органічного землеробства. Відмінності стосуються насамперед філософської основи господарювання.

Загалом, на виставку виноробня привезла 7 позицій.

– Тут в нас представлено “Першотвір”, “Аліготе Crisp” – це таке легке, свіже, ароматне молоде вино. Також є “Сухолиманське” – це, можна сказати, український автохтон. Рік витримки в дубовій діжці. Насичене, цікаве і потужне. “Ренесанс біле” є – це сорти Аліготе-Шардоне, і є “Ренесанс Червоне” – це Каберне Фран й Каберне Совіньйон, теж рік витримки в діжці. Є “Шардоне Оранж “, і “Інтрига“, – розповідає Максим. 

“Інтрига” – це поєднання трьох сортів винограду. Зазвичай, команда “Біологіста”, каже чоловік, не називає їх, залишаючи споживачу інтригу. Залишимо її і ми.

Також на локації “Biologist” можна скуштувати граппу з виноматеріалів виноробні. Як зазначає Максим, це більше фестивально-дегустаційний варіант, і в продажі його нема, оскільки виноробня має ліцензію саме на вина та виготовляє здебільшого саме сухі вина.

В цілому ж, перший день дегустаційної виставки відвідали чимало учасників, через що на відносно невеликій локацій іноді було дещо тіснувато.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Треба заохочувати людей створювати і підтримувати тих, хто створює”: про благодійну фотовиставку Арсена Федосенка

Крім того, на літній терасі “Тифлісу” також представлено роботи фотохудожника Арсена Федосенка. Наразі чоловік є військовим журналістом та перебуває в лавах Збройних Сил України – висвітлює історію української боротьби проти російських окупантів. До повномасштабного вторгнення чоловік зацікавився темою українського виноробства і намагався її висвітлювати через фото. На виставці презентовано 12 робіт автора, які можна придбати. Водночас, одну роботу планується виставити на аукціон. Мета Арсена Федосенка – зібрати кошти для харківського благодійного фонду на придбання медичного автомобіля. Йдеться про ГО “Крізь війну”.

– Вони наразі опікуються літніми людьми, які залишились без догляду. Для допомоги таким людям їм і потрібен медичний автомобіль, – розповідає митець. 

Середня вартість картин – 3 тисячі гривень. Загалом чоловік сподівається зібрати таким чином 30-40 тисяч гривень.

На аукціон чоловік планує виставити роботу, створену в перші дні повномасштабного вторгнення.

 

 

Картина, певним чином, є відображенням поєднання захоплення чоловіка темою українського виноробства та нової реальності, що настала для українців після 24 лютого 2022. Оскільки на картині поєднано тему вина і, водночас, боротьби – в такі пляшки художник разом з командою товаришів у перші дні вторгнення розливав “Коктейлі Молотова”.

– Власне, з цієї картини народилась назва нашої сьогоднішньої виставки – “Вино, життя, любов і боротьба”. І тут є все. Так випадково склалося, що тут представлено образ Григорія Сковороди як філософа, що втілює любов до життя і мудрість українського народу. Вино було виробництва Максима Кічми, який також тут присутній (на дегустаційній виставці – авт.). Етикетка створена художницею Христиною Лукащук, яка якраз про любов. І в такі пляшки ми розливали “бандеро-смузі” 25-26 лютого, – розповідає фотохудожник. 

Загалом, фотомистецтвом чоловік займається з 1996-го року, а в останні роки – зацікавився дослідженням українського виноробства, зокрема – крафтового.

Фото зроблене на Миколаївщині

 

Фото – з Бакоти. До слова, на фото – Анна-Євгенія Янченко, яка вчора проводила у вінницькому турхабі лекцію про українське виноробство

– Тема крафтового виноробства в нас майже не висвітлена, і крафтові винороби не є повноцінними учасниками ринку. В цьому є велика несправедливість, і я вирішив її виправити. По-перше, я подумав, що можу допомогти з формуванням іміджу українського вина. В нашому суспільстві є чимало упереджень, що мовляв, виноград в Україні погано росте, а наші ґрунти – для гарного винограду і якісного вина не підходять. Але це міфи, і що в нас дійсно є – так це комплекс меншовартості. І ринок так сформувався, що вигідніше стало перепродавати імпортні вина, а не робити свої. Тому ті українські винороби, які взялись за виробництво та продаж власного вина – насправді, великі патріоти. Вони інвестують в цей бізнес значні ресурси. І я знаю, що це неприбуткова діяльність. Цим займаються, тому що по-справжньому люблять свою справу, – переконаний митець.

Так, каже чоловік, розповідаючи про українське виноробство, він зрозумів, що варто “показувати не лише виноград і ягідки чи рослини, грона та листочки”.

 

 

 

 

 

 

 

 

– Це, звісно, естетика, це красиво. Але виноград – він всюди виноград. А от люди в нас особливі. І я тоді почав більше спілкуватись і зосереджуватись на тому, що важливо показувати вино в нас не стільки як напій, а як авторський продукт, як візитівку місцевості. І з цього формується особливість вина. Я почав цю тему розвивати, і вона відображається, зокрема, у візуальному доробку (адже кожна робота – це окреме місце). Клімат у кожному місці відрізняється, але це не означає, що він несприятливий для виноробства. Я знаю виноробів, які вирощують виноград на Сумщині, Чернігівщині та Харківщині. Це питання в бажанні. Я вважаю, що треба популяризувати виноробство, заохочувати людей щось створювати і підтримувати тих, хто щось створює. Саме виробництво національного продукту так чи інакше формуватиме економіку країни. Не може бути самостійною економіка в країні, де ми тільки купуємо і перепродаємо, – підкреслює Арсен Федосенко.   

***

Нагадаємо, нагородження переможців конкурсів “Кращий Одеський Чорний” і “Odesa Wine & Spirit Awards” відбулося вчора, 26 травня. Які винороби отримали золоті чи срібні відзнаки – за ЦИМ посиланням

Фото – Зорини Гаджук

Читайте також: “Кращий Одеський Чорний” і “Odesa Wine & Spirit Awards”: у Вінниці в межах “Vinnytsia Wine Days” відзначили кращих виноробів

Читайте також: “Створювати вино – філософія, стиль життя, який затягує”: інтерв’ю з виноробом та почесним президентом “Vinnytsia Wine Days” Володимиром Гігінеішвілі. ФОТО

Читайте також: “Подія не для розваги”: інтерв’ю з Олександром Вешелені про “Vinnytsia Wine Days”. Ч.1. ФОТО

Читайте також: Про історію, культуру та розвиток виноробства на Поділлі: у Вінниці презентували програму “Vinnytsia Wine Days 2023”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.