Вінницький обласний центр служби крові потребує донорів усіх груп крові

15:21
Автор: Vежа
Become a Patron!

У Вінницькому обласному центрі служби крові потребують донорів усіх груп крові для формування відповідних запасів.

Про необхідність поповнення запасів повідомляє Вінницький обласний центр служби крові на своїй Facebook-сторінці.

Хто може бути донором?

Як повідомляють в центрі, в Україні донором крові може бути здорова повнолітня людина вагою від 50 кілограмів. Рівень гемоглобіну у жінок має досягати 125 г/л, у чоловіків — 135 г/л.

До абсолютних протипоказань належать:

– серцево-судинні захворювання, крім повністю вилікуваних вроджених патологій;
– серйозні захворювання центральної нервової системи в анамнезі;
– цукровий діабет та інші ендокринні захворювання;
– хронічні захворювання органів дихальної, травної та сечостатевої систем;
– інфекційні хвороби.

Тимчасовим протипоказанням до донорства є вживання більшості медикаментів. Також після тих чи інших захворювань або маніпуляцій перед здачею крові слід витримати інтервал:

– інфекційні хвороби — від 2 тижнів після одужання (ГРЗ, грип) до 3 років (малярія);
– незначні оперативні втручання (наприклад, видалення зуба) — 1 тиждень після процедури (за умови, якщо процедура пройшла без ускладнень;
– значні оперативні втручання, татуювання та пірсинг — 6 місяців (або 4, якщо результат NAT-тесту на гепатит С негативний);
– вакцинація — від 2 тижнів (вакцини проти COVID-19) до 1 року (щеплення від сказу після контакту з джерелом зараження); у разі вакцинації анатоксинами та щеплення від гепатиту й енцефаліту відсторонення не потрібне;
– вагітність — 6 місяців після пологів або переривання вагітності.

Як донору підготуватися до здачі крові?

За словами фахівців центру, кров здають у першій половині дня. Перед цим варто виспатися, а напередодні — не перевтомлюватися. За 48 годин до донації не слід вживати алкоголю та медикаментів.

Протягом доби, перед здачею крові, варто дотримуватися нескладної дієти, відмовившись від:

– молочних продуктів;
– яєць;
– жирного м’яса, ковбас, копчених виробів;
– снеків і фастфуду;
– жирних солодощів.

Основу меню мають складати вуглеводи — каші, макарони, картопля (печена або варена), хліб. Жири краще вживати лише рослинні, м’ясо та рибу — нежирних сортів. Ласувати можна фруктами чи сухофруктами, сухим печивом, солодкими сухариками.

Зранку перед донацією потрібно легко поснідати (кашею на воді та солодким чаєм з печивом). Каву краще не пити ні перед процедурою, ні після.

Від куріння варто утримуватися 2 години перед здачею крові і 2 години після. Після донації, за можливості, уникати суттєвих фізичних навантажень та алкоголю протягом 12 годин. Також потрібно вдосталь їсти і пити побільше рідини.

Забір крові у Центрі відбувається з понеділка по п’ятницю (з 8:00 до 15:00) та щосуботи (з 8:00 до 13:00).

Контактні телефони: +38 0432 551 575 та +38 067 492 00 34.

Фото – vechirniy.kyiv.ua