У День пам’яті жертв Голодомору у Вінниці готуватимуть суп з тирси, шишок і хвої

16:55
Автор: Катерина Дядюк

В День пам’яті жертв Голодомору, 27 листопада, у Вінниці влаштують акцію “Непораховані з 1932”. На ній пригощатимуть супом із тирси, шишок та хвої.

Організатори кажуть, що це інгредієнти страви, яка допомогла вижити тисячам українців у страшні 1932-1933 роки. Іншої їжі тоді не було через штучний голод, створений радянською владою.

Цим супом у Вінниці пригощатимуть перехожих, щоб поширити знання про Голодомор та злочин радянської влади проти людяності. Досі невідома остаточна кількість жертв, вони назавжди залишились непорахованими.

Вуличний ресторан “Непораховані з 1932” діятиме з 11:00 до 12:00 години на Майдані Небесної Сотні.

Відео “Радіо Свобода” про таку ж акцію у Львові (2018 р.)

“Непораховані з 1932”

“Непораховані з 1932” — це проєкт, який створила Українська академія лідерства у партнерстві з агенцією “Gres Todorchuk PR” восени 2017 року. Його назвали на честь мільйонів українців, які загинули під час Голодомору.

Вперше проєкт реалізували як вуличний ресторан під час міжнародної експедиції в Ізраїлі. Його метою стало поширення знання про Голодомор, аби більше країн визнали його геноцидом української нації. Згодом такі акції влаштовували у Бельгії та Україні.

Також проєкт існує у вигляді онлайн-ресторану пам’яті. Частина рецептів на платформі родинні спогади студентів Української Академії Лідерства.

У Вінниці акцію “Непораховані з 1932” організовує молодіжний центр “Квадрат”, який для цього підписав меморандум.

– Ці страви неможливо замовити сьогодні. Але можна дізнатися ціну – це врятовані життя сотень тисяч українців, – кажуть організатори.

 

Голодомор

Голодомор – це геноцид української нації, вчинений в 1932-1933 роках. Він скоєний керівництвом Радянського Союзу, щоб упокорити українців, остаточно ліквідувати український спротив режиму та спроби побудови самостійної, незалежної від Москви Української Держави.

Тоді з України вивезли весь урожай і худобу, не залишивши людям нічого. За даними Інституту національної пам’яті від штучного голоду померло від 4,5 до 7 мільйонів осіб. Тобто, у пік смертності у червні 1933 року в Україні помирали щодоби – 34 170 осіб, тобто щогодини – 1 420 осіб, щохвилини – 24 особи. Кожні 5 секунд — 2 людини. Щоб вижити, українці їли усе: жолуді, шишки, листя, кору і траву.

Джерело – uncounted.ual.ua

Читайте також: «Щоб вам у сні не снився цей голодомор»: спогади мешканців Поділля з 1933-го року

Читайте також: “Найвище блаженство в житті – їсти кусок хліба”: Голодомор на Вінниччині в спогадах очевидців

Читайте також: “Забрали батька, бо нема, що вже забирати”: спогади свідка Голодомору з Поділля Надії Корольової. ВІДЕО

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.