Сьогодні, 5 червня, в Україні відновлюють роботу закладів громадського харчування майже у звичному режимі. Тепер можна перебувати не лише на літніх майданчиках, а й всередині кафе та ресторанів.
Відповідну постанову опублікували на сайті Міністерства охорони здоров’я. Згідно з нею, з 5 червня у закладах громадського харчування запровадять нові тимчасові рекомендації. Зокрема,
- перед початком роботи всі працівники мають пройти температурний скринінг. Якщо температура тіла перевищує 37,2 або наявні ознаки респіраторних захворювань – співробітник до роботи не допускається.
- на вході до закладу або поруч з місцем видачі замовлень має бути місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками;
- біля місць скупчення людей повинно бути нанесено маркування на підлозі про необхідність дотримуватися дистанції не менше 1,5 метра. Також у закладі мають забезпечити відстань між сусідніми столиками не менше 1,5 метра. За одним столом може перебувати щонайбільше чотири клієнти (без урахування дітей до 14 років);
- дозволяється відокремлення частини стола перегородкою, що унеможливить контакт клієнтів, розміщеними по обидві її сторони;
- меню розміщується для безконтактного ознайомлення на вході або біля місця прийняття замовлень у достатній кількості, аби уникнути скупчення людей. Або меню може бути на столах, якщо його виготовлено з матеріалу, який дозволить його продезінфікувати. Також дозволяється видача одноразових меню з їх подальшою утилізацією;
- видача замовлень в багаторазовому посуді можлива лише в тому випадку, якщо її потім можна помити при високій температурі в посудомийній машині з використанням миючих засобів;
- дозволяється користуватись одноразовим посудом. Прибори повинні бути в індивідуальних упаковках;
- необхідно забезпечити можливість безконтактного розрахунку.
Водночас, згідно з новими рекомендаціями, у закладах громадського харчування заборонено:
- очікування черги в приміщенні кафе чи ресторану;
- самостійно входити до закладу без супроводу працівника закладу;
- функціонування дитячих кімнат;
- проведення свят, банкетів, майстер-класів, публічних подій за участю понад 10 осіб;
- приготування їжі на відкритих кухнях;
- функціонування буфетів самообслуговування.
Для відвідувачів також встановлюють декілька правил. Зокрема, необхідно обробити руки антисептиком перед входом на територію закладу, дотримуватися соціальної дистанції в 1,5 метра, заходити та пересуватися по закладу можна лише в масці, що прикриває ніс і рот. Звісно, сидіти за столом та вживати їжу чи напої можна без маски.
Адміністрації закладів харчування мають самостійно контролювати недопущення черг, забезпечувати постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах. Використання багаторазових рушників забороняється. Своїх клієнтів повинні інформувати про нові умови в закладах, або в соціальних мережах чи на своїх сайтах. Вологе прибирання виробничих приміщень і поверхонь на літніх майданчиках, місць контактів рук клієнтів і працівників мають проводити не рідше, ніж щодві години, а також перед початком і в кінці зміни.
Як співробітники закладу, так і відвідувачі мають бути в засобах індивідуального захисту. Адміністрація кафе чи ресторану має забезпечити централізований збір використаних засобів індивідуального захисту і паперових серветок в окремі урни з їх подальшою утилізацією. Крім того, від роботи тимчасово усунуть працівників із зони ризику.
Нагадаємо, на засіданні в середу Кабмін дозволив з 5 червня відновити роботу кафе та ресторанів, відкрити внутрішнє авіасполучення і відновити богослужіння, однак з певними обмеженнями.
Як повідомляє видання “Слово і Діло”, головний санітарний лікар Віктор Ляшко зазначив, що на наступному засіданні Кабінету міністрів буде знято обмеження щодо кількості людей в туристичних групах. За його словами, в Україні незабаром дозволять збирати туристичні групи в кількості до півсотні людей.
– Ми знімаємо обмеження в 10 осіб для туристичних груп, воно буде стільки, скільки перевозить автобус – до 50 осіб, – пояснив Віктор Ляшко.
Дякуємо!
Тепер редактори знають.