У Вінниці визначили перше ОСББ, яке встановить на даху свого будинку сонячну електростанцію

15:05
Автор: Vежа
Become a Patron!

У Вінниці визначили перше ОСББ, яке встановить на даху свого будинку сонячну електростанцію. Вироблена електроенергія йтиме на загальнобудинкові потреби: забезпечуватиме роботу дахової котельні, насосного обладнання та роботу ліфта.

Як повідомляє Вінницька міська рада, її загальна вартість – 1,4 мільйона гривень. Місто компенсує 40% від цієї суми (556 тисяч гривень). Ще до 70% вартості обладнання, але не більше одного мільйона гривень, після закінчення робіт має відшкодувати ОСББ держава через ДУ «Фонд енергоефективності».

Наразі ми ще не знаємо точну суму цього відшкодування, адже воно буде здійснено після завершення робіт. Попередньо ми розраховуємо, що безпосередня фінансова участь ОСББ складе кількасот тисяч гривень, – розповідає голова правління ОСББ Андрій Калашніков.

На даху будинку планують встановити сонячну електростанцію потужністю до 30 КВт. За словами Андрія Калашнікова, в будинку 31 квартира. Під час попередніх зимових вимкнень електроенергії, температура в помешканнях знизилась до 12-13 градусів. Тоді були змушені збільшити температуру подачі теплоносія. Це призвело до того, що споживання газу збільшилось практично вдвічі. Тому, коли з’явилася можливість встановлення СЕС, мешканці підтримали цю ідею.

Меморандум про співфінансування на встановлення на даху будинку сонячної електростанції днями підписали департамент житлового господарства та голова одного з вінницьких ОСББ.

Йдеться, що роботи зі встановлення СЕС планують розпочати найближчим часом. Також зазначено, що за програмою «ГрінДім» відшкодовується вартість уже виконаних робіт. Тож ОСББ домовилось про кредитну лінію з державним Sense Bank на майже мільйон гривень.

Умови програми:

В складі СЕС обов’язковою є наявність обладнання: гібридний інвертор, сонячні електричні панелі (фотоелектричні модулі), акумуляторні батареї.

Ініціатор супровідним листом з відміткою про наявність суми співфінансування надсилає до департаменту житлового господарства міської ради наступні документи:

– протокол загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку щодо згоди на виконання робіт з ремонту систем електропостачання із влаштуванням СЕС на умовах співфінансування та надання повноважень ініціатору підписати договір підряду від імені співвласників будинку;

– проєктно-кошторисну документацію (оригінал та електронна версія);

– експертний звіт щодо розгляду кошторисної частини проєктної документації з робочого проєкту при проведенні капітального ремонту (в разі потреби);

– схвалену ДУ «Фонд енергоефективності» заявку на участь у програмі «ГрінДІМ» (для будинків з ОСББ, які беруть участь в програмі «ГрінДІМ»).

Фото – ВМР

 

 

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.