Неналежне харчування та умови проживання: виявлені порушення у Вінницькому пансіонаті для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку

14:25
Автор: Vежа
Become a Patron!

У Вінницькому обласному пансіонаті для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку виявили порушення умов проживання. Зокрема, у закладі не дотримуються норм житлової площі, достатнього харчування та забезпечення ліками.

На початку березня на сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини повідомили про результати моніторингу обласного пансіонату для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку на Вінниччині. Підставою для перевірки стали чисельні скарги мешканців закладу на неналежне харчування, умови проживання та медичне обслуговування.

Зазначено, що на момент перевірки у пансіонаті проживали 180 підопічних, з них 96 осіб з інвалідністю та три недієздатних особи. Загалом заклад розрахований на перебування 306 осіб.

– Під час візиту  виявлено порушення конституційних прав підопічних на достатній життєвий рівень, зокрема достатнє харчування, так понад два місяці в меню закладу відсутні масло вершкове, твердий сир, риба та свіжі фрукти. Зі слів керівництва закладу, вказаний недолік викликаний тривалістю тендерних процедур, — вказано у повідомленні.

Харчові продукти були нестікеровані та зберігались з порушенням норм товарного сусідства, також виявили непридатний для використання при приготуванні їжі посуд.

Крім того, в окремих кімнатах проживали від 3 до 5 осіб, а норма житлової площі не дотримувалась. Кімнати потребують ремонту, на підлозі пошкоджене покриття. Один з мешканців пансіонату також повідомив, що на нього обсипається вапно зі стелі, а в санвузлах наявна пліснява, кахель відпадає зі стін, відсутні накладні кришки на унітазах, полички для засобів гігієни та гачки для рушників.

Підопічні більшість лікарських засобів змушені купувати за власні кошти. Водночас під час перевірки виявили ліки, у яких закінчився термін придатності. Також з’ясували, що одному з мешканців пансіонату з 26 лютого не надали призначене лікування.

На оприлюднену інформацію також відреагував голова Вінницької ОДА Сергій Борзов та зазначив, що чекає на правову оцінку.

Реакція керівництва пансіонату

Директор КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» Сергій Якубовський 12 березня оприлюднив офіційну заяву на своїй сторінці у Facebook. Він називає звинувачення у неналежній роботі пансіонату «замовною брудною інформаційною кампанією». Щоправда, не пояснюючи, яка сама з оприлюдненої інформації є неправдивою.

– Протягом останніх тижнів щодо діяльності комунальної установи «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» розгорнуто брудну інформаційну кампанію. Зокрема, через використання маніпулятивних заяв, оприлюднення фейкової інформації та спотворених фактів чиниться тиск на працівників закладу. Замовна брудна інформаційна кампанія принижує честь і гідність працівників усіх підрозділів ввіреної мені установи та ставить під сумнів здобутки трудового колективу за останні роки.

Прикро усвідомлювати, що незважаючи на рік роботи в закритому режимі (в тому числі понад 2 місяці в умовах повної ізоляції разом з персоналом), завдяки чому вдалося зберегти здоров’я мешканців та не допустити жодного випадку захворювання на COVID-19, низькі заробітні плати працюючих, недостатній рівень фінансування, в мережі інтернет поширюється дезінформація, яка не має на меті сприяти покращенню умов проживання в закладі та наданню соціальних послуг в ньому, а служить політичним підґрунтям для зведення рахунків.

Сергій Якубовський також додав, що запрошує голову Обласної ради Вячеслава Соколова та очільника Вінницької ОДА Сергія Борзова, усіх бажаючих депутатів та представників ЗМІ «відвідати заклад у зручний час з дотриманням усіх карантинних вимог, задля отримання неупередженої інформації та наочного знайомства з роботою пансіонату, його проблемами та досягненнями».

Фото з сайту Уповноваженого Верховної Ради з прав людини

Читайте також: В Україні перевірять законність роботи будинків для літніх людей

Читайте також: Плисківский інтернат на Вінниччині, в якому знущались над людьми, реорганізують

 

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.