У 2020 році у Вінниці в понад два рази зменшилась сума туристичного збору та кількість ночівель туристів у місті.
Разом з тим, помітно збільшилася кількість дегустацій та гастрономічних турів з акцентом на стравах подільської кухні. Про це повідомляється на сайті Вінницької міської ради.
Так, за 11 місяців 2020 року у порівнянні з таким періодом 2019 року відбулося падіння на 54 % в сумі туристичного збору (до 894 тисяч гривень на противагу рекордним майже 2 мільйонам у 2019 році), а також кількості ночівель (34,7 тисячі на противагу 76 тисячам у 2019 році).
Зазначається, що фактично туристичний сезон 2020 року у Вінниці звузився до 3,5 місяців (кінець червня — початок жовтня), з яких лише 2 припали на роботу світломузичного фонтану.
Однак різкий спад податкових надходжень продемонстрували лише туристичні компанії, а ось готелі, ресторани та музеї зуміли втримати відносну стабільність.
– У перші ж тижні карантину туристична галузь шукала формати переходу в онлайн-промоцію та напрацьовувала прийнятні умови для виходу з жорсткого локдауну.
Попри те, що було втрачено найбільш насичені для Вінниці травень і червень, за літні місяці з’явилися нові екскурсійні та розважальні продукти, якими туристи могли наповнити свою мандрівку – розповідає директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені, передають на сайті ВМР.
Підкреслюється, що помітно збільшилася кількість дегустацій та гастротурів з акцентом на стравах подільської кухні. Гіди у Вінниці запровадили нові формати екскурсій на теплоходах і велосипедах, використавши потенціал рекреаційних та природних зон міста, що особливо популярно в часи карантину.
Популярними також стали прогулянки територією парку та лікарні імені Ющенка, зокрема у форматі костюмованої екскурсії. Повідомляється, що новинки для туристів з’являлись також у Національному музеї-садибі М. І. Пирогова, Музеї моделей транспорту, колекцій та мініатюр і Музеї вінницького трамвая.
Фото з архіву
Дякуємо!
Тепер редактори знають.