З лицарями за сусіднім столом: у Вінниці відкрилася ресторація “Чан монаха”

12:37
Автор: Олеся Яненко

На правах реклами

Цими вихідними у середмісті Вінниці відкрили ресторацію під назвою “Чан монаха”. Тут можна скуштувати історичну “пивну юшку”, яку готували колись вінницькі монахи-капуцини у Вінниці, а також спробувати ексклюзивне вінницьке пиво Barley & Hops. 

Відкриття закладу відбулося близько 16:00, хоча ще до цього часу цей час заклад поступово та впевнено заповнювався відвідувачами.

На честь відкриття заклад організував виступ музикантів, які компактно розмістилися на вузькому тротуарі неподалік закладу, а потім – зіграли всередині. Їхній виступ додавав ще більше “вінницькості” цьому дійству, адже мешканці міста напевне мають знати хлопців, які часто виступають навпроти “Скайпарку” у центрі.

Сам заклад розташований на вулиці Соборній, 35, навпроти Храму Діви Марії Ангельської та монастиря капуцинів. Саме у пивоварнях під монастирем монахи й варили славнозвісну “пивну юшку”, яка фактично стала візитівкою закладу. Уже зі входу стає зрозумілим, що тут попрацювали над декораціями – над вхідними сходами висить велосипед-ліхтар, а збоку на стіні – фігура чану та назва закладу.

Капуцини — це католицький чернечий орден, основним соціальним призначенням якого була допомога біднякам. Капуцини прибули до Вінниці у 1746 році.

 

 

 

 

Стіни у залах закладу прикрашенні малюнками, виконаними вінницьким художником Олександром Никитюком. Ресторація має очевидні вінницькі мотиви, але й також нагадує європейський паб чи бар (але з їжею).

Аби ще підсилити автентичність закладу, команда закладу запросила на обід “лицарів” в обладунках та зі зброєю, які без особливих заяв сіли за стіл та почали грати карткову гру. Це – учасники клубу “Аркона”, які щорічно влаштовують середньовічні бої у Вінниці.

Коли рицарі зручно вмостилися, до них вийшла у вбранні 16 століття івент-менеджерка та історична консультантка закладу Анастасія Стовпець. Вона розповіла історію вінницьких підземель, під які стилізований “Чан монаха”, про важливість для Вінниці збереження історичної спадщини та можливості “спробувати історію на смак” у стінах ресторації.

– Заклад буде продовжувати тематику вінницьких підземель. Якщо в підземеллях люди просто зможуть послухати історії на екскурсії, то у закладі вже можна буде продегустувати пивну юшку, а також купити сувенірну продукцію, яка поки що в розборці. В цьому ми маємо підтримку Департаменту туризму.

“Наш слоган – “спробуй історію на смак», тобто ідея у тому, щоб історія стала їстівною на нашому столі”, – каже Анастасія та додає, що однією з особливостей в меню є страви з медом:

– За “медовими” переказами, триста років тому у Вінниці бджоли носили мед у кротові нори, адже меду було стільки, що бджолам не вистачало отворів у деревах. Тому наші страви мають також і медовий складник. Тобто це страви, які подаються з медовим соусом, або варяться з медом.

 

 

 

 

 

Зазначимо, що “пивна юшка” приготована з вінницького крафтового пива, що вариться на “Вінницькій харчосмаковій фабриці”. На смак ця страва специфічна, гостра та дещо гірка від пива. Юшка подається у двох варіаціях – з білими грибами та м’ясом.

Окрім цього в меню – бичачі хвости, рулька зі свинини, салати,  сирні та м’ясні сети, а також – ексклюзивне вінницьке пиво, яке можна скуштувати лише тут. Назва одного з них “Gipanis” – так називали річку Південний Буг древні греки.

 

Пивна юшка

 

 

 

 

 

 

 

Заклад працює в будні з 10:00 до 02:00, а на вихідні – з 10:00 до 24:00.

Надалі заклад планує організовувати тематичні заходи в стилі середньовіччя та за мотивами життя Старої Вінниці.  Слідкувати за розвитком закладу можна на сторінках закладу у Фейсбуці та Інстаграмі.

Фото – Зорина Гаджук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.