У буквальному сенсі посеред зими, у перші справді відчутні морози у Центральному парку Вінниці сьогодні, 13 січня розгорнувся фестиваль вуличної їжі Vinnytsia Food Fest.
Ятки з їжею напоями – загалом понад два десятки смачних “точок” – цього разу розташувалися переважно поблизу головної міської ялинки: від вулиці Хлібної і до Літнього театру. Саме біля вуличної сцени майстер-клас з приготування бограча у ці хвилини дає фіналіст телешоу “Майстер-Шеф” Ігор Місевич.
Біля огрядного мужчини зібралися десятки вінничан, які крім споглядання за процесом приготування їжі ще й мають змогу поставити шефу запитання: наприклад, як він навчився так вправно і швидко шинкувати цибулю – “як у телевізорі”.
- Та ви знаєте, головне мати гострий ніж. А потім я просто брав цибулю і… шинкував. Потім брав ще і ще. І ось саме так, методом спроб і помилок, навчився, – зізнається п. Ігор.
Але найбільший ажіотаж, звісно, біля гарячої їжі та зігріваючих напоїв. Безпосередньо біля ялинки розташувалася ятки з написом “Фестиваль глінтвейнів” – їх тут пропонують цілих дев’ять видів: від класичних з червоного та білого вина, до екзотичних. Наприклад, ми спробували французький глінтвейн з кавою та коньяком: за горнятко 350 мл. Треба заплатити 70 гривень. На жаль, глінтвейн виявився досить прохолодним, однак зігріваючого ефекту таки вдалося досягнути. Стислий та суб’єктивний вердикт: краще надати перевагу класичному глінтвейну.
Поруч з цією яткою – хіт серед солодких смаколиків – хрустке печиво чуррос. Воно витікає зі спеціального апарату, ніби морозиво, відразу в розпечену олію, там смажиться кілька секунд і подається з малиновим, шоколадним або карамельним соусом.
Саме сюди вишикувалася одна з небагатьох черг на цьому Фуд Фесті, однак просувається вона досить швидко.
Неподалік – скромна, але смачна ятка з крем-медом: її сюди привезли кияни, котрі розповідають, що це – здорові та корисні солодощі. Медову пасту, яка не кристалізується і завжди лишається в “товарному вигляді”, продають по 40 гривень найменшу баночку та до понад 100 грн за більшу. На вибір різні смаки: з ягодами годжі, обліпихою, і навіть з кокосом та керобом.
Звісно, особливий ажіотаж біля гарячої їжі, адже вже з обіду температура повітря опустилася, мабуть, до найнижчої позначки за цьогорічну зиму у Вінниці. Однак зігрітися сьогодні в парку можна не лише в спеціально облаштованих теплих наметах – з інфрачервоними обігрівачами – але й гарячими супами, бограчем, шашликами та рибою на грилі.
До речі, бограч від галицької ресторації “Гарбуз” тут – одна з найпривабливіших страв. Його подають у спеціальних “хлібних” тарілках, тому виївши гарячу та ситну юшку (60 гривень) багато вінничан лишають їстівний посуд десь на видноті: аби такими тарілками могли поласувати і пернаті, які не відлетіли у вирій.
Поруч з “Гарбузом” – ятка з органічним вином з Одещини: господар винарні розповідає, що напій роблять в екологічно чистому районі, “на краю географії” у селі Струмок Татарбунарського району в Бесарабії.
- Чому наше вино таке класне? Тому що ми не лише робимо його з душею, але і наше село розташоване на одній географічній паралелі з французьким Бордо, яке виготовляє знамените на весь світ вино, – розповідає колоритний пан і показує фотографії усієї своєї родини, котра зайнята у виробництві вина.
Вино тут не дешеве: пляшка від 200 гривень, а горнятко солодкого і холодного напою можна придбати за 60-100 гривень 250 мл.
Поруч з винною яткою прилаштувалося представництво “Тернопільської гуральні”: тут пригощають різноманітними наливками по 25 гривень за 50 грамів.
А по-сусідству готують польський суп журек та бігус: тушковану капусту з різноманітними копченостями: 50 грн. за порцію як журека, так і бігуса.
Безумовно, найбільше на Vinnytsia Food Fest представлено шашликів, хот-догів, хачапурі, сендвічів, грильованих овочів та подібних, традиційно вуличних страв. Фестиваль триватиме сьогодні ще до 18:00 та продовжиться завтра, 14 січня з 12:00 і до закриття головної ялинки, котре відбудеться о 19:00.
Фото Ольги Мірошниченко
Дякуємо!
Тепер редактори знають.