“Пекельні” соуси, морепродукти та безліч видів смаженого м’яса: у Вінниці розпочався триденний “Vinnytsia Food Fest”. ФОТОРЕПОРТАЖ

19:30
Автор: Богдан Будай
Become a Patron!

Сьогодні, 10 вересня, в Центральному парку імені Леонтовича у Вінниці розпочався черговий фестиваль вуличної їжі “Vinnytsia Food Fest”. Протягом трьох днів на вінничан очікують різноманітні наїдки та напої від близько 30 виробників. Зокрема гостям фесту пропонуватимуть багато різних видів м’яса, морепродуктів та вин.

Близько 14:00 біля фонтану в парку виробники з Вінниці та інших міст України лише починали розгортати свою діяльність, відтак повний розмах цьогорічного фестивалю вуличної їжі можна буде оцінити лише ввечері. Чимало підприємців зазначали – виставляти повністю товар немає сенсу, адже мало відвідувачів. Відтак, деякі свої “напрацювання” вони презентують, коли збільшиться “наплив” клієнтів. Інші ж були “у всеозброєнні”, готові годувати та напоювати вінничан, ледь не від ранку.

Наприклад, підприємці зі Львова почали розкладати свою продукцію раніше, тому одними з перших пропонували майже повний асортимент своєї продукції. За 70 гривень у них можна придбати 100 грамів шашлику зі свинини, реберця та ковбаски обійдуться в 50 гривень за 100 грамів. Риба дещо дорожча – 60-80 гривень. Також львів’яни пропонують скуштувати овочі на мангалі, печериці на грилі та кілька видів картоплі. Це задоволення коштуватиме в межах 30-40 гривень за 100 грамів.

Також відвідувачам пропонують і різноманітні напої. Серед представлених львівськими підприємцями алкогольних коктейлів були “Блакитна Лагуна”, “Сангрія”, “Джин-тонік” і “Ром-кола”, кожен з яких коштує 60 гривень.

Представники місцевого ресторану “Gagarin” облаштувалися дещо осторонь від основного масиву фудфесту та поставили свій намет неподалік пам’ятника Горькому. Тут відвідувачам пропонують бургери, стейки, а також, за класикою, картоплю фрі, порцію якої оцінили в 45 гривень.

Бургери ж, залежно від розміру, мають ціновий діапазон від 90 до 120 гривень (ціни за міні-бургери) та від 160 до 235 гривень (ціни за великі порції). Стейк “Рібай” тут коштує 90 гривень, а для поціновувачів особливого м’яса є стейк “Шато де Бріан”, замаринований в часниково-винному соусі. І ціна в нього відповідна – 360 гривень.

Також чималий вибір м’яса, овочів на грилі, а також авторські грузинські вина пропонує локація грузинської кухні “Генацвалє”. За словами продавчині, порція м’яса обійдеться в 60 гривень, овочі та ковбаса на грилі – 40 гривень (ціни вказано за 100 грамів), салати, залежно від специфіки, мають ціновий “розмах” від 35 до 60 гривень, картопля – від 20 до 40 гривень. Відвідувачі можуть покуштувати й грузинського вина (напівсолодке та сухе на вибір). Залежно від розміру порції, це коштуватиме 40-50 гривень. Також пропонують грузинську “Чачу” за 50 гривень за 100 грамів.

Далі розмістилися місцеві виробники, які пропонують широкий діапазон алкогольних та безалкогольних напоїв. Так, порція авторського коктейлю тут коштуватиме 100 гривень, а на вечір для гостей приготують кілька видів глінтвейну та пунш на основі вина та коньяку.

Широкий спектр морепродуктів на будь-який смак пропонують одесити з тамтешнього тематичного ресторану “Одесские Майсы”. Тут відвідувачі можуть спробувати смажених мідій, лангустів, креветок, сьомгу, кальмарів, обсмажені в клярі цибулеві кільця та кільця кальмарів, мойву та безліч іншої морської смакоти. Ціновий діапазон на локації – 50-150 гривень.

Ну і, звісно, є кукурудза. За 30 гривень. Сама локація тематично облаштована під специфіку одеського ресторану та списана різноманітними написами із “золотими цитатами” одеського гумору.

 

 

 

 

Ще одна цікавинка фестивалю – продукти бджільництва від гостей з Полтавської області. Тут можна придбати різні види меду в ціновому діапазоні від 75 до 400 гривень (залежить від об’єму), а також різноманітні медовухи та настоянки. Медовухи пропонують як класичні медові, так і з додаванням ягід. Одна пляшка обійдеться в 100 гривень. Настоянки в менших ємностях коштують по 80 гривень. Також гостям пропонують крафтовий медовий ель – за 80 гривень за літрову пляшку. Окрім того, тут можна придбати лікувальні настоянки прополісу і не тільки.

Свої різноманітні чипси привезли представники “Master Chips” з Києва. Відтак, до уваги поціновувачів – різнокольорові кукурудзяні снеки зі смаком сиру, крабу, сметани та зелені, паприки, сиру дор блю, васабі, грибів, базиліку тощо. Вартість – 45 гривень за 100 грамів.

 

Східна кухня станом на 14-у годину була представлена на двох локаціях. Так, ресторан “Сан-Пан” пропонує різновиди локшини, боулів та рису у ціновому діапазоні від 70 до 200 гривень. Також тут є недорогі десерти в межах 20-30 гривень. Заклад “Wok Street” також пропонує локшину wok з різноманітним наповненням від курки до морепродуктів. Вартість – в межах 95-115 гривень.

Також свої крафтові хот-доги та “пекельні” соуси пропонує гастромайстерня “HellDaddy” та Олександр Горчаков, учасник кулінарного шоу “Майстер-шеф” на телеканалі “СТБ” та автор гострих соусів зі звучними назвами “Палаюча дупа”, “Смерть ворогам” та “Лови гранату”. Більше дізнатися про гастромайстерню з унікальним асортиментом можна за ЦИМ посиланням. Близько 14:30 Олександр лише починав розгортати свою локацію, відтак, до уваги відвідувачів були лишень гострі соуси, вартість яких, залежно від різновиду, сягає 150 гривень. Хот-доги ж, за його словами, коштуватимуть в межах 70-80 гривень.

Не їжею єдиною

Також паралельно в Центральному парку імені Леонтовича протягом цих днів розміщуватимуться локації від ГО “Гармонія”, Донецького національного університету імені Василя Стуса та організації “Ukrainian Family Foundation”.

Громадська організація “Гармонія” розмістилася неподалік арки на вході до Центрального парку, де облаштувала фотовиставку, яка демонструє діяльність центру, також відвідувачам пропонують спробувати почитати шрифтом Брайля та пригощають цукерками з побажаннями. Окрім іншого, гостям пропонують також різноманітні майстер-класи, що стосуються діяльності центру. Загалом, представники “Гармонії” пробудуть тут протягом двох днів, але в неділю, 12 вересня, локація вже не діятиме.

Поруч свої намети розташували представники ДонНУ імені Василя Стуса. Протягом сьогоднішнього дня студенти університету намагатимуться організовувати різноманітні активності для перехожих вінничан, однак по обіді гостей, як і бажаючих долучитися до заходів, було дуже небагато.

“Ukrainian Family Foundation” пропонує різноманітні майстер-класи для дітей. Зокрема, з малювання, ліплення з легкого пластиліну. Також тут діятиме своя “Школа кулінарії”, де діти зможуть глазур’ю різних кольорів розмальовувати печиво, виготовлене у вигляді вінницької Вежі, гербу тощо.

 

 

Також на головній сцені фестивалю розпочали виступ дитячі колективи міста.

Насправді сьогодні вінницький фудфест лише набирає розмахів. Дізнатися, що саме було заплановано на ці три дні, можна за ЦИМ посиланням.

Фото – Марини Сербінович