На Вінниччині за тиждень отруїлися грибами ще четверо людей, серед них одна дитина

14:09
Автор: Ольга Каплун

За останній тиждень у Вінницькій області зафіксовані чотири випадки отруєння дикорослими грибами. Двоє випадків – у місті Вінниця та ще двоє – у Вінницькому районі.

Як ідеться на сайті Вінницької обласної державної адміністрації, серед постраждалих – одна дитина. Відомо, що вона з’їла гриби, які знайшла на подвір’ї.

Також за інформацією державної установи “Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб”, за період цього року вже зареєстровано дев’ять випадків отруєнь з 14 постраждалими, з яких шестеро дітей.

Як повідомлялось раніше, 5 вересня троє дітей з однієї родини були госпіталізовані до реанімації Гайсинської центральної лікарні з отруєнням. Під час надання медичної допомоги двоє з них померло. Одна із версій отруєння – вживання грибів або лісових ягід. Поки триває комплексна судово-медична експертиза причин смерті дітей.

Як уникнути отруєння грибами

В першу чергу обирати штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують в магазинах та на спеціалізованих ринках, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль.

Адже, отруїтися можна не лише отруйними грибами, але і їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.

При збиранні лісових грибів дотримуйтеся таких рекомендацій:

– Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.
– Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
– Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
– Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
– Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.

При приготуванні лісових грибів дотримуйтеся таких рекомендацій:

– Не вживайте сирих грибів.
– Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
– Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Варто кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.
– Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді не більше доби.

Фото – https://moz.gov.ua/

Читайте також: Можливе отруєння грибами чи лісовими ягодами: поліція з’ясовує причини смерті двох дітей у Гайсинському районі

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.