Партнерський матеріал
Так склалось, що досить часто у людей слово “фастфуд” асоціюється з чимось поганим чи неякісним. Але насправді така їжа, як і будь-яка інша, буває різною – і, за належної якості та креативності приготування, також може належати до гастрономічного “мистецтва”.
“Швидка їжа” – відповідь на попит епохи – працівників, які стараються економити час по дорозі на роботу чи в обідню перерву, любителів зупинятись на перекус під час довгої прогулянки та просто охочих швидко і ситно поїсти.
Як наслідок, часом саме класичний фастфуд, а не виключно овочевий салат чи страви “складної” кухні, можна побачити в руках у президентів та очільників міст. Тож не дивно, що різноманіття цікавої “швидкої їжі” вистачило на цілі дві частини нашого огляду.
Так, у першій частині нашого огляду ви могли дізнатись, як смакують та де можна придбати соковиті кебаби з вишнями та ананасом, хрусткі смажені азійські пельмені, “скляну” азійську локшину з морепродуктами, хот-дог з дивовижним маринадом та пікантну курку з арахісом.
У другій частині огляду на вас чекає огляд арабського “фаляфелю”, обсмаженої цвітної капусти зі спеціями та медом, “морського” хот-догу з арктичним крилем, пікантного “Гуакамоле Догу”, класичного млинця з нестандартними інгредієнтами та солодкого хот-догу з яблуневим чатні.
Чорна піца “Монтенеро”
В головних ролях: пармезан та прошуто
Заклад: Starwood
Вартість: 157 гривень (вага страви від 540 грамів).
Експерименти зі звичайною зміною кольору звичних страв, здається, стають все частішими у сучасній гастрономічній індустрії – чорні бургери, кольорові пельмені, кольорові вареники. У Вінниці до переліку таких страв нещодавно додалась чорна піца.
Однак попри те, що чорного кольору її тісту надають чорнила каракатиці, на смак набагато більше, здається, впливає приготування на дровах – так корж стає більш хрусткішим знизу та набуває особливих, “пікнікових” рис.
Однак дійсно унікальною цю піцу робить її смак, у якому пармезан та прошуто грають ключову роль, а рукола залишає свіжо-овочевий післясмак. Разом з тим, загалом піца в міру солонувата на смак та ситна. Ще однією важливою “нотою” є смак грецьких горіхів, які також входять до інгредієнтів. Решта складових – помідори чері, сир моцарела та вершковий соус, які слугують доповненням до озвучених інгредієнтів.
Особливості закладу: “Starwood” наразі не можна фізично відвідати – заклад працює виключно на доставку, відтак, замовити піцу можна лише дистанційно. Разом з тим, у Starwood вказують, що доставляють піцу за 33 хвилини або дарують безкоштовну піцу до наступного замовлення.
Тел: 067 79 19 333. Замовити піцу можна також через однойменний застосунок закладу для Android та iOS.
“Honey Chilly Cauliflower”
Таку капусту ви ще не куштували!
Заклад: “Намасте Індія” (вул. Пирогова, 74)
Вартість: 75 гривень (200 грамів)
За довгою англомовною назвою страви ховається неочікуваний для незнавців англійської переклад – “Медова цвітна капуста з чилі”. Опис страви в закладі все прояснює – це “цвітна капуста, обсмажена у фритюрі з додаванням меду та індійських спецій”.
Як наслідок, така капуста – прекрасна овочева/солодка альтернатива нагетсам: її можна їсти на ходу, приваблюючи погляди перехожих до червоних шматочків страви, що смачно “знищуються” компанією чи наодинці.
У класичному рецепті червоного кольору цвітна капуста набуває саме через додавання до панірування порошкових червоних спецій. І хоча у вінницькому закладі індійської кухні з’ясувати точну причину такого кольору ми не змогли, підтвердження додавання спецій все ж відчули.
Так, замовили ми цю страву негострою, однак у солодкій “медовій обгортці” спеції все одно відчувались, що додавало ноток пікантності та індійського колориту звичній цвітній капусті.
Подають страву з “дрібкою” салату, однак під час нашого замовлення він виявився вже досить “втомленим”.
Особливості закладу: Одразу на вході, після першого ж кроку до закладу ви відчуєте запах суміші спецій – в першу чергу карі. Готують тут їжу саме індійці, а ось обслуговує клієнтів офіціантка-українка, тож часом цікаво поспостерігати за їхньою комунікацією.
В самому закладі хотілося б побачити невеликі вдосконалення інтер’єру – задля “повного занурення” в індійську подорож.
Хот-доги з яблуневим чатні та арктичним крилем
Заклад: “Lockdown cafe” (вул. Володимира Винниченка, 2)
Хот-дог з яблуневим чатні та релішем з соленого лимону
Солодкий попри все
Вартість: 55 гривень.
Перше, на що звертаєш увагу при купівлі цього хот-догу ще на етапі вибору – наявність “чогось яблучного” та лимону. Соленого. У тому, що ця страва – таки хот-дог, візуально можна переконатися за наявністю сосиски.
Але у смакових характеристиках ключову роль грає зовсім не вона, а інші інгредієнти. Так, знизу яблуневий чатні (індійський соус, до складу якого входять томлені шматочки яблука з цибулею та спеціями) разом з солодкуватою булочкою перетворює цей хот-дог на майже “десертну” страву.
А зверху реліш (інший індійський соус, двотижневої витримки – з соленого лимону (точніше, цедри лимону) з селерою та огірками) надає страві солонувато-освіжаючого смаку – витримана цедра лимону, попри побоювання, не перекриває смак інших інгредієнтів ні гіркотою, ні кислотою. Знайомим соусом тут може виявитись лише барбекю.
Хот-дог з арктичним крилем та корнішонами
Смак моря
Вартість: 65 гривень.
Так сталось, що автору цього матеріалу часто не щастило не лише з морепродуктовим фастфудом у Вінниці, але й зі стравами з морепродуктами в принципі. То надто рибно, то неситно, то в принципі несмачно.
Відтак, побачивши в меню “Lockdown cafe” хот-дог а арктичним крилем (і дізнавшись, що криль – ряд дрібних морських ракоподібних), його дегустацію захотілось відкласти на якийсь період (через скромні очікування). А дарма!
Бо як виявилося, це не лише унікальний, але й смачний представник фастфуду з морепродуктами. Унікальним його робить, по-перше, відсутність сосиски як такої – замість неї тут той самий пастоподібний криль. А по-друге, фінальний смак цієї страви не схожий на жодну раніше дегустовану страву з морепродуктами.
Так, головний смаковий акцент в хот-догу належить згаданій пасті в тандемі з маринованою цибулею – загалом ніжно-солонуватий та -гіркуватий смак з ключовими “морськими” нотами.
Крім цього, відчутні в страві й корнішони та свіжі огірки, якими можна і похрумкати, освіжитись. Менш відчутні – листя салату, а майже взагалі невідчутні, однак найбільш ексцентричні – завитки обсмаженої скляної локшини, якими присипається страва.
Особливості закладу: “Lockdown cafe” має досить мало місця всередині, тож літніми днями вкупі з паром та запахами від готування всередині закладу може бути досить душно. Разом з тим, в закладу є літній майданчик, де можна уникнути означених умов.
В меню закладу, крім означених страв, є ще ряд досить унікальних позицій.
“Фаляфель”
Гідний конкурент м’ясним котлетам
Заклад: “Амира Востока” (вул. Стуса 3/1)
Вартість: 71 гривня (250 грамів)
Вперше автор цього матеріалу дізнався про існування схожої страви ще близько шести років тому в Одесі – там фалафель (приготовані боби нута) пропонували як альтернативу курятині в кебабі.
Тоді, після кількох спроб намагання полюбити таку “заміну” м’ясу припинились – виходило досить сухо та безсмаково.
Однак “фаляфель”, який подали у вигляді котлеток, змінив ставлення до такої бобової страви у в протилежну сторону – голову почали відвідувати думки про те, що вегетаріанцем, можливо, було б не так і погано жити, якби таким чином приготовані “котлетки” їсти на заміну м’ясу.
Позаяк на смак фаляфель у цьому закладі мало чим відрізняється від нагетсів, за виключенням хіба специфічного, але досить приємного присмаку.
До того, ж подається страва в купі з нарізаними шматочками “повітряного” лавашу, кількома дольками помідорів і огірків, петрушкою та паприкою, тож можна самостійно експериментувати зі споживанням – робити своєрідний бутерброд та їсти його руками чи споживати страву столовими приборами.
Особливості закладу: “Амира Востока” не позиціонує себе, як заклад з фастфудом, тож на очікування замовлення вам, можливо, доведеться почекати довше, ніж в інших місцях нашого списку. Однак страви вам можуть спакувати з собою.
У самому ж закладі, попри російськомовну назву, все створює арабську атмосферу – в закладі грає музика зі східними мотивами, на стінах висять тексти з Корану, а на підвіконні стоїть арабський посуд тощо.
Млинець “Телятина під соусом Dorblu”
Відчуйте себе гурманом
Заклад: Amelie (вул. Оводова, 35)
Вартість: 95 гривень (280 грамів)
Колись першою і чи не єдиною асоціативною стравою для автора зі словом “млинець” були налисники. Зрідка вдавалося спробувати їх з альтернативною начинкою – солодкою чи м’ясною.
Наразі все змінилося і різноманіття продуктів, які поміщають всередину звичайного млинця, випереджає цілу низку інших їстівних “тар”. Та навіть у цьому асортименті солодких та солоних страв телятина під соусом dorblu сильно виділяється.
Сама по собі телятина в поєднанні з солодкуватим млинцем – це вже оригінально. Що казати про додавання до цього поєднання смаку легендарного сиру через соус, а також томатів, кабачків на грилі, міксу салату, свіжої синьої цибулі, сиру “Чедер”, та малинового соусу.
Як результат – специфічний присмак соусу та телятини не покине вас ще якийсь час.
Особливості закладу: Цю та аналогічні страви, на жаль, не можна з’їсти у класичній подачі – за допомогою столових приборів. У закладі також присутні виключно столики на вулиці, що вкупі з французькою музикою, що тут лунає, ніби переносить вас у якесь французьке місто.
“Гуакамоле Дог”
Для любителів та любительок гостренького
Заклад: “Білий налив” (вул. Пирогова, 9Б)
Вартість: 59 гривень.
Цей хот-дог – саме той випадок, коли ми рекомендуємо замовляти саме гострий варіант, навіть якщо зазвичай ви не любите “дражнити” смакові рецептори різними спеціями. Адже саме соус гуакамоле у цій страві є головним – в негострому варіанті ця суміш авокадо, екстракту лайму, солі, цукру та олії має досить простий нейтральний кислуватий смак.
Однак у гострому варіанті “пікантність” прокатає вас на американських гірках смаку – від майже нейтрально-кислуватого на початку, гостро-гарячого в процесі та холоднувато-перченого післясмаку. Це досить унікальна гастрономічна подорож в межах лише однієї страви, до якої можна взяти додаткову рідину для “охолодження”.
Проте несхожими на “конкурентів” є тут і два інші інгредієнти – золотиста солодка булочка та присипка – з карамелізованої цибулі та яблучних чіпсів. Стандартною є лише сосиска.
Особливості закладу: В закладі досить швидко готують замовлення. Разом з тим, тут, попри привітність та обізнаність персоналу, здається, не вистачає трішки більше затишку – чи то через величезні прозорі вікна, чи то з інших причин.
Вказаний порядок страв не є топом за якістю приготування чи смаку. Заклади, у яких ми куштували страви, можуть бути не єдиними у місті, де такий фастфуд готують. Твердження щодо смаку тієї чи іншої страви базуються на суб’єктивному сприйнятті та вподобаннях автора.
Радимо ознайомитись з першою частиною огляду ТУТ.
Фото Марини Сербінович
Дякуємо!
Тепер редактори знають.