«Коли подобається смак крейди»: сімейна лікарка про проблеми з гемоглобіном, і як їх уникнути

10:00
Автор: Vежа

На правах реклами

Не такий страшний понижений чи підвищений рівень гемоглобіну, як його наслідки, або причини, що спровокували ці гемоглобінові «стрибки».

Як правильно харчуватись, щоб рівень гемоглобіну був завжди в нормі? Яка симптоматика пониженого та підвищеного гемоглобіну? Які хвороби провокують «стрибки» гемоглобіну? Як підняти його в домашніх умовах?

На ці та інші запитання відповіла Олеся Мазяр, сімейна лікарка Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс».

Чому рівень гемоглобіну в крові «стрибає»?

— Коли підвищений чи понижений рівень гемоглобіну в крові – це погано. Добре, коли він у нормі, а норма його для жінок складає 120-140, для чоловіків – 130-160, для дітей різної вікової категорії – різні норми, наприклад, від 1 року до 5 норма гемоглобіну – 100-140, від 5 до 12 років – 115–150.

А причин для його «стрибків» є чимало. Падає гемоглобін при нераціональному харчуванні, при втраті крові (зокрема через рясні менструації), при захворюваннях кишківника, крові та кісткового мозку.

Підіймається рівень гемоглобіну в крові, коли людина мало п’є води, через куріння, бо відбувається поєднання гемоглобіну з чадним газом, через зайву вагу. Але часто гемоглобін починає рости на фоні серйозних патологій, як от цукровий діабет, онкологія, серцево-судинна недостатність, різні захворювання легенів.

Дуже важливо знайти причину цих гемоглобінових «стрибків», адже, як ви вже зрозуміли, їх можуть спровокувати небезпечні хвороби.

Чи часто Ви діагностуєте у своїх пацієнтів понижений чи підвищений рівень гемоглобіну?

— Так. Загального аналізу крові достатньо, щоб побачити рівень гемоглобіну в крові. Щодня з сімейними лікарями Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» вінничани підписують десятки декларацій. А ще є сотні вже підписаних декларацій. Відповідно сімейний лікар протягом робочого дня розшифровує не один результат загального аналізу крові. І от чи не кожен третій результат говорить про низький чи високий рівень гемоглобіну.

У жінок – частіше понижений, у чоловіків – навпаки, підвищений.

Нерідко гемоглобін понижений у дітей. В більшості молодих людей у віці 20-30 років, які ведуть активний спосіб життя і не мають зайвої ваги, рівень гемоглобіну відповідає нормі. А от уже в пацієнтів вікової категорії 40+ починаються оті гемоглобінові «стрибки», про які ми говорили вище.

Як вінничанам розпізнати брак гемоглобіну, якими симптомами він проявляється?

— Треба спочатку зрозуміти роль самого гемоглобіну в нашому організмі. Отже, гемоглобін – це специфічний білок, який містить залізо. Головна його функція – транспортувати кисень до наших органів. І коли гемоглобін падає, весь організм відчуває кисневий голод, від цього страждає налагоджена робота всіх внутрішніх органів. Як це відображається на людині? Вона відчуває загальну слабкість, швидку втомлюваність, запаморочення, задишку, може боліти голова.

Є специфічна ознака недостатнього рівня гемоглобіну в крові – спотворення сприйняття смаків та запахів. Людині подобається запах бензину, асфальту, запах ремонту… Певно, не раз чули чи були свідками ситуації, коли дитина тягне до рота картон чи інший папір, або коли починає гризти крейду, виколупувати шпаклівку і їсти її… Все це – ознаки анемії, яка є наслідком низького рівня гемоглобіну.

Якщо є зміни на язику – горбистість, з’явились маленькі виразки чи пухирці, він надто яскравий та надто гладенький – це результати анемії. Відбувається запалення язика, яке має назву глосит.

Також в пацієнтів з низьким рівнем гемоглобіну з’являється стоматит.

Характерними симптомами анемії є блідість шкіри, слабкість, сонливість, заїди в куточках рота, погіршення стану шкіри, волосся, нігтів.

Важливо зауважити, що на тлі анемії набагато важче лікуються будь-які запальні захворювання: ГРВІ, COVID-19, цистит, гастрит… Навіть будь-яка ранка на тілі заживатиме значно довше.

Які методи діагностики застосовує сімейний лікар, щоб діагностувати пониження рівня гемоглобіну?

— Окрім загального аналізу крові, який покаже рівень гемоглобіну, можуть й знадобитись інші лабораторні дослідження. Вони необхідні для визначення виду анемії, що допоможе швидше виявити причину пониженого гемоглобіну, а отже й позбутись її.

Інколи призначається аналіз на феритин – складного білкового комплексу, який виконує роль депо для заліза. Феритин може раніше показати недостатність заліза в організмі людини, аніж це зроблять показники гемоглобіна. Адже організм ще певний час показуватиме нормальний гемоглобін за рахунок запасів якраз того самого депо. Тобто цей аналіз – це своєрідний маркер запасу заліза в організмі.

Чи можливо підвищити рівень гемоглобіну в домашніх умовах?

— Зважаючи на те, яким є цей рівень. Якщо він понизився лише на 10-15 показників, то так, завдяки правильному харчуванню цю ситуацію можна виправити. Але й тут є свої нюанси. От наприклад, на днях виявилось, що одна із моїх пацієнток з анемією рідко їсть м’ясо, а якщо й їсть, то лише курячу грудинку. Та при анемії треба вживати червоне м’ясо – свинину, кролика, яловичину, телятину. Або необхідно доповнювати біле м’ясо залізовмістними продуктами – гречкою, морською капустою та ін.

Якщо ж гемоглобін впав нижче 100 – треба шукати причину, адже це може бути результат якогось захворювання.

Інколи залізо поступає в достатній кількості, але воно не засвоюється, або воно засвоюється, але потім руйнується. В таких випадках необхідні медичні препарати заліза.

Чи однакове потрібне харчування для підняття рівня гемоглобіну дитині та дорослому?

— Харчування може бути однакове, адже продукти, які містять залізо однаково використовуються до вживання як дорослими людьми, так і дітьми. Тут різниця лише в порції.

Залізо, що міститься в продуктах тваринного походження – органічне. Воно засвоюється на 30-40% і робить це досить швидко. Натомість залізо з продуктів рослинного походження засвоюється лише на 5%.

Окрім того, є продукти, які не варто поєднувати з залізовмісними, бо вони заважатимуть його засвоєнню. Наприклад, не варто запивати м’ясні страви кефіром чи молоком. Молочні продукти – це кальцій, який не дружить з залізом.

Не комбінується із залізом і щавлева кислота, а вона міститься в чаї, каві, шпинаті, буряку, спаржевій квасолі, цибулі-порей та ін.

Фітинова кислота, яка є в крупах та бобових, зокрема в пшениці, горосі, квасолі, нуті, сочевиці, заважає засвоюватись не лише залізу, а й іншим поживним мікроелементам та мінералам.

В усьому повинен бути раціоналізм. М’ясо найкраще їсти з овочами та фруктами, що містять велику кількість лимонної та яблучної кислоти – салати з моркви, помідорів, болгарського перцю, огірків, яблук, цитрусових. Або якщо їсте кашу з котлетою, то запийте все це цитрусовим чи яблучним фрешем. Та раджу відмовитись від чашечки кави, тим більше від кави з молоком, після, до прикладу, м’ясної страви.

Які харчові продукти мають бути в обов’язковому раціоні вінничан, щоб рівень гемоглобіну був постійно у нормі?

— Мінімальний харчовий набір, який треба мати, аби члени вашої сім’ї мали нормальний рівень гемоглобіну: м’ясо червоних сортів, печінка і решта субпродуктів, які ми називаємо лівером – нирки, легені, серце. А ще – гречка, яблука, капуста і петрушка.

 

Підписати декларацію з сімейним лікарем Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Олесею Володимирівною Мазяр (послуга безкоштовна), або записатись до неї на прийом можна за телефоном: 0 800 33 01 30.