“Картоплю по-уланівські” хочуть зробити об’єктом нематеріальної культурної спадщини

15:01
Автор: Vежа
Become a Patron!

Картоплі по-уланівськи, рецепт якої винайшли на Вінниччині, хочуть надати статус об’єкта нематеріальної культурної спадщини, присвятити їй фестиваль і встановити пам’ятник. Наразі документи, подані на здобуття статусу об’єкта нематеріальної спадщини обласного рівня перебувають на розгляді.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Лілію Крамар, інспектора з розвитку туризму та збереження культурної спадщини Хмільницької РДА. Також страві, яку придумала кухарка Глафіра Дорош у радянські часи, можуть встановити пам’ятник в Уланові.

“Ми у квітні цього року подали винахід нашої землячки – рецепт  «Картоплю по-уланівськи», як один з цікавих елементів, який ми віднайшли у районі, на здобуття статусу об’єкта нематеріальної спадщини обласного рівня. На даний час ці документи перебувають на розгляді”, – розповідає Лілія Крамар, передає Укрінформ.

Задля цього громада однойменного села Уланів Хмільницького району та райдержадміністрація вже створили ініціативну групу. Також, у перспективі “Картоплю по-уланівськи” хочуть зробити центральним елементом гастрономічного фестивалю, який планують організовувати в Уланові. Крім цього, у селі хочуть встановити страві, яка його прославила, пам’ятник.

Видання також розповідає і про історію страви. Так, Глафіра Дорош, авторка рецепту “Картоплі по-уланівськи”, мешкала в селі Уланів Хмільницького району. Вона готувала їжу для колгоспників, які працювали у полі, згодом – у кафе. За місцевими переказами, страву кухарка випадково винайшла в середині ХХ століття. Місцевим головою колгоспу було незадоволено районне керівництво.

Видання розповідає, що аби знайти підстави для його знищення, із московської газети запросили кореспондента, щоб той написав розгромну статтю. Тому показали господарство, але нічого поганого в селі він не побачив. А так, як кореспондент мав про щось написати, то вирішив поділитися позитивними емоціями від страви, якою його пригощала на обід подільська кухарка. При цьому, за переказами, візит московського гостя до сільського закладу був позаплановим, отож, довелося Глафірі готувати їжу з того, що залишалося під руками.

З того часу “Картоплю по-уланівськи” готують, використовуючи маленькі бульби. Їх чистять, миють, просушують і обсмажують до рум’яної кірки у великій кількості олії. Солять вже у готовому вигляді, подаючи з підливою з часнику та олії, часом трішки розведеного водою.

Після оприлюднення у центральній пресі, Глафіру викликали до Москви, аби вона презентувала свою авторську страву, і пропонували залишитися працювати в їдальні Верховної Ради СРСР. Утім, жінка відмовилася. А “Картопля по-уланівськи” стала відомою на всю країну. Якийсь час, на прохання Дорош, усі працівники сільської ради копіювали рецепт страви і розсилали його у відповідь на численні запити з різних куточків СРСР.

Читайте також: Карасі, вареники та 50 відтінків вінницького сала: як ми шукали подільську кухню у Вінниці. ОГЛЯД

 

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.