Публікації за датами

  • 17 Грудня/ 20:58

    Vinnytsia

    Публікація17.12.1920:58

    Автор:Катерина Дядюк

    “Бородинський наполеон” і “Фініки до кави”: у Вінниці стартував історико-гастрономічний проект. ФОТО

“Смачні” натюрморти, виставка столових приборів різних часів, лекції від місцевих гастрогідів і дегустації страв Подільської кухні – такий історико-гастрономічний проект стартував у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї.  

Сьогодні, 17 грудня, у великій виставковій залі музею буквально запахло їжею. Там відкрили дві виставки: “У історії на Кухні” та “Смаки натюрморту”, а також пригощали відвідувачів закусками Подільської кухні від шеф-кухаря одного з місцевих ресторанів.

 

 

“Окуньки і срібний карась” (Валентин Тишецький), “Риба, фарширована крабами (Михайло Бабій), “Фініки до кави” (Іван Горобчук), а ще раки, намазанки, консервація, персики, ягідні пироги та наливки від 13 сучасних художників Вінниччини.

Зокрема декілька “смачних” натюрмортів надав й Олександр Никитюк. І варто зазначити, що чи не найбільшу увагу привертав саме його акриловий “Nature morte” апетитні шматки підчеревини на бордовому тлі.

 

 

Якщо йти на цю виставку, то краще не бути голодним, адже від картин, представлених в експозиції, насправді може “потекти слинка”.

Багато з художників були присутні на відкритті цього проекту і окремі з них доповнити свої полотна власноруч приготовленими смаколиками. Наприклад, художниця Ірина Попенко до картини “Дідусева журавлина” спекла тертий пиріг з журавлиною, а Валентина Колтановська разом із натюрмортом “Танцював гарбуз з калиною” принесла і пригощала всіх гарбузовою кашею.

 

Натомість у меншій залі (в кінці виставкової) розмістили історичну експозицію кухонних і столових предметів від кам’яного віку до ХХ століття. З давніших трипільські цідила і горщики (ІV-ІІІ тис. до н.е.),  скляний келих сарматів і залізна медорізка (І ст. до н.е.), навіть горщик з напутньою їжею (каша пшоняна зі свининою) черняхівської культури (ІІІ-ІV ст до н. е.).

Також є скляний і кришталевий посуд Європи кінця ХІХ початку ХХ століть, а також предмети зі скарбу столового срібла родини Грохольських.

 

З цікавого ще дерев’яні форми для печива на свято Пурим (ХІХ-ХХ ст. Вінниччина), керамічні та металеві кубки для Шабату (ХХ ст), пристрій для нарізки маци, схожий на сучасний ніж для піци (ХХ ст, Вінниччина), ручний млинок для кави (Східне Поділля ХІХ ст) і ціла полиця кухонних “ґаджетів” радянської доби: комбайн, локшинорізка, ручний соковитискач тощо.

Тетяна Журунова, завідуюча сектором виставкової роботи та кураторка проекту, розповіла, що деякі з цих ґаджетів, наприклад м’ясорубку, виготовляли на Вінницькому радіо-ламповому заводі.

Таким чином відвідувачам пропонують “зазирнути на кухню у подільських селах, садибах та містечках і згадати не такий далекий побут наших батьків за радянської доби”.

 

В рамках історико-гастрономічного проекту відбудуться ще кураторські екскурсії від Тетяни Журунової, а також лекції на теми їжі в історії та мистецтві від дослідниць подільської кухні Тетяни Пірус і Олени Павлової.

Цікаво, що лекції поєднають з дегустаціями страв подільської кухні від шеф-кухаря Віктора Палевського. Деякі з них він представив у вигляді закусок сьогодні, 17 грудня, під час відкриття проекту. Тому від запахів які витали у повітрі, важко було абстрагуватися, особливо на виставці картин з насправді “смачними” натюрмортами.

Водночас Віктор Палевський сказав, що “нічого аж такого тут немає він лише спробував “погратися” зі старими рецептами”.

“Нічого такого” – це рулетики зі щуки з чорнилами каракатиці, декоровані ферментованими бруньками з липи; намазанки з хрону з бузиною та гірчиці з бузиновим оцтом; форшмак з копченої дунайки у тоненькому слайсі редьки; “бородинський наполеон” (тоненькі шматочки хліба, перемащені вершковим маслом) з  ікрою щуки та оселедця та багато іншого.

 

 

Попри цікаву подачу, це все й справді нагадує смак дитинства. Як чорнослив, фарширований волоським горіхом у шоколадному ганаші з соусом зі сметани.

Є багато книг, багато досліджень. У Вінниці ми знаємо Олену Павлову. Вона їздить по селах і всі ці рецепти дізнається. Ми в неї багато чого взяли. В мене ще є книга 1903 року, в якій дуже багато рецептів цікавих… Зараз популярним стає використовувати старовинні рецепти, тому для мене дуже цікава історія подільської кухні, – розповів Віктор Палевський.

 

Виставки “У історії на кухні” та “Смаки натюрморту” можна переглянути у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї до 16 лютого 2020 року. Вхід – 20 гривень (дорослий квиток) і 10 гривень (дитячий). Також за бажання можна замовити екскурсію, вартість якої – 100 гривень (для групи дітей – 50 гривень).

Ці екскурсії все ж варто замовляти, бо нам, наприклад,  Тетяна Журунова розповіла, що “демократичний” посуд з алюмінію, який набув поширення з середини XX століття, навчилися видобувати досить пізно. Тому за часів французького імператора Наполеона ІІІ ним користувалася лише його родина та найпочесніші гості, а трішки простіші люди їли срібними та золотими приборами.

І таких історій у музеї насправді можуть розповісти дуже багато. Як от про примус (пристрій для приготування їжі) і те, чому його “постійно лагодив Кіт з роману “Майстер і Маргарита”. 

Додаткова інформація та замовлення тематичних екскурсій для сформованих груп (від 10 до 20 осіб) за телефоном: (098) 462 44 05 (Тетяна Журунова, авторка проекту). У музеї зазначають, що на своїй сторінці у Фейсбук вони додатково оголосять про проведення тематичних екскурсій у вихідні дні (за попередньою реєстрацією).

Фото Марини Сербінович

Читайте також: У Вінниці планують відкрити “соціальний” ресторан “Коцюбинський 220” 

Читайте також: “Циганське варення” та “Зося” у “Чайнику”: у Вінниці розповіли історії давніх ресторанів та “генделиків”. ФОТО

Читайте також: Олена Павлова про подільську кухню: “В нас ще присутній страх голоду і нікуди ми від цього не дінемось”

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

author avatar
Катерина Дядюк

Дякуємо!

Тепер редактори знають.