-
17 Грудня/ 20:58
Vinnytsia
Публікація17.12.1920:58
“Бородинський наполеон” і “Фініки до кави”: у Вінниці стартував історико-гастрономічний проект. ФОТО
“Смачні” натюрморти, виставка столових приборів різних часів, лекції від місцевих гастрогідів і дегустації страв Подільської кухні – такий історико-гастрономічний проект стартував у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї.
Сьогодні, 17 грудня, у великій виставковій залі музею буквально запахло їжею. Там відкрили дві виставки: “У історії на Кухні” та “Смаки натюрморту”, а також пригощали відвідувачів закусками Подільської кухні від шеф-кухаря одного з місцевих ресторанів.
“Окуньки і срібний карась” (Валентин Тишецький), “Риба, фарширована крабами (Михайло Бабій), “Фініки до кави” (Іван Горобчук), а ще – раки, намазанки, консервація, персики, ягідні пироги та наливки від 13 сучасних художників Вінниччини.
Зокрема декілька “смачних” натюрмортів надав й Олександр Никитюк. І варто зазначити, що чи не найбільшу увагу привертав саме його акриловий “Nature morte” – апетитні шматки підчеревини на бордовому тлі.
Якщо йти на цю виставку, то краще не бути голодним, адже від картин, представлених в експозиції, насправді може “потекти слинка”.
Багато з художників були присутні на відкритті цього проекту і окремі з них доповнити свої полотна власноруч приготовленими смаколиками. Наприклад, художниця Ірина Попенко до картини “Дідусева журавлина” спекла тертий пиріг з журавлиною, а Валентина Колтановська разом із натюрмортом “Танцював гарбуз з калиною” принесла і пригощала всіх гарбузовою кашею.
Натомість у меншій залі (в кінці виставкової) розмістили історичну експозицію кухонних і столових предметів від кам’яного віку до ХХ століття. З давніших – трипільські цідила і горщики (ІV-ІІІ тис. до н.е.), скляний келих сарматів і залізна медорізка (І ст. до н.е.), навіть горщик з напутньою їжею (каша пшоняна зі свининою) черняхівської культури (ІІІ-ІV ст до н. е.).
Також є скляний і кришталевий посуд Європи кінця ХІХ початку ХХ століть, а також предмети зі скарбу столового срібла родини Грохольських.
З цікавого ще – дерев’яні форми для печива на свято Пурим (ХІХ-ХХ ст. Вінниччина), керамічні та металеві кубки для Шабату (ХХ ст), пристрій для нарізки маци, схожий на сучасний ніж для піци (ХХ ст, Вінниччина), ручний млинок для кави (Східне Поділля ХІХ ст) і ціла полиця кухонних “ґаджетів” радянської доби: комбайн, локшинорізка, ручний соковитискач тощо.
Тетяна Журунова, завідуюча сектором виставкової роботи та кураторка проекту, розповіла, що деякі з цих ґаджетів, наприклад м’ясорубку, виготовляли на Вінницькому радіо-ламповому заводі.
Таким чином відвідувачам пропонують “зазирнути на кухню у подільських селах, садибах та містечках і згадати не такий далекий побут наших батьків за радянської доби”.
В рамках історико-гастрономічного проекту відбудуться ще кураторські екскурсії від Тетяни Журунової, а також лекції на теми їжі в історії та мистецтві від дослідниць подільської кухні Тетяни Пірус і Олени Павлової.
Цікаво, що лекції поєднають з дегустаціями страв подільської кухні від шеф-кухаря Віктора Палевського. Деякі з них він представив у вигляді закусок сьогодні, 17 грудня, під час відкриття проекту. Тому від запахів які витали у повітрі, важко було абстрагуватися, особливо на виставці картин з насправді “смачними” натюрмортами.
Водночас Віктор Палевський сказав, що “нічого аж такого тут немає – він лише спробував “погратися” зі старими рецептами”.
“Нічого такого” – це рулетики зі щуки з чорнилами каракатиці, декоровані ферментованими бруньками з липи; намазанки з хрону з бузиною та гірчиці з бузиновим оцтом; форшмак з копченої дунайки у тоненькому слайсі редьки; “бородинський наполеон” (тоненькі шматочки хліба, перемащені вершковим маслом) з ікрою щуки та оселедця та багато іншого.
Попри цікаву подачу, це все й справді нагадує смак дитинства. Як чорнослив, фарширований волоським горіхом у шоколадному ганаші з соусом зі сметани.
Є багато книг, багато досліджень. У Вінниці ми знаємо Олену Павлову. Вона їздить по селах і всі ці рецепти дізнається. Ми в неї багато чого взяли. В мене ще є книга 1903 року, в якій дуже багато рецептів цікавих… Зараз популярним стає використовувати старовинні рецепти, тому для мене дуже цікава історія подільської кухні, – розповів Віктор Палевський.
Виставки “У історії на кухні” та “Смаки натюрморту” можна переглянути у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї до 16 лютого 2020 року. Вхід – 20 гривень (дорослий квиток) і 10 гривень (дитячий). Також за бажання можна замовити екскурсію, вартість якої – 100 гривень (для групи дітей – 50 гривень).
Ці екскурсії все ж варто замовляти, бо нам, наприклад, Тетяна Журунова розповіла, що “демократичний” посуд з алюмінію, який набув поширення з середини XX століття, навчилися видобувати досить пізно. Тому за часів французького імператора Наполеона ІІІ ним користувалася лише його родина та найпочесніші гості, а трішки простіші люди їли срібними та золотими приборами.
І таких історій у музеї насправді можуть розповісти дуже багато. Як от про примус (пристрій для приготування їжі) і те, чому його “постійно лагодив Кіт з роману “Майстер і Маргарита”.
Додаткова інформація та замовлення тематичних екскурсій для сформованих груп (від 10 до 20 осіб) за телефоном: (098) 462 44 05 (Тетяна Журунова, авторка проекту). У музеї зазначають, що на своїй сторінці у Фейсбук вони додатково оголосять про проведення тематичних екскурсій у вихідні дні (за попередньою реєстрацією).
Фото Марини Сербінович
Читайте також:
На території Вінницько-Хутірського старостинського округу цими вихідними відбудуться дві толоки
Дякуємо!
Тепер редактори знають.