На Вінниччині військові лікарі врятували життя 24-річному танкісту

13:47
Автор: Vежа
Become a Patron!

Військові лікарі з Вінниччини врятували життя 24-річному танкісту Івану Дикуну. Хлопець, зокрема, пережив довготривалу кому, дві зупинки серця та понад 30 операцій.

Як йдеться на фейсбук-сторінці Командування Медичних сил Збройних Сил України, рятували воїна, зокрема, фахівці одного із медзакладів Вінниччини під керівництвом провідного хірурга Ігоря Марцинковського.

Так, навідник-оператор гармати Т-64 старший солдат Дикун виконував бойове завдання, коли російські окупанти почали масований артобстріл. Після пошкодження техніки воїн “дивом евакуювався із палаючої машини”.

Сестра захисника, Вікторія, розповідає:

– У той день, 27 січня, в мене був день народження. Ваня повернувся із бойового виходу, зателефонував додому, привітав мене. А після цього, як ми дізнались уже згодом, сам визвався знову йти в бій. Про те, що Івана поранено, ми дізнались від командира підрозділу, який подзвонив і сказав, що брат в реанімації у вкрай важкому стані. Лікарі давали мінімальні шанси, що він буде жити.

Зазначено, що після того, як стан Івана стабілізували на попередніх етапах евакуації, його перевели до одного із лікувальних закладів на Вінниччині. У нього було важке поєднане комбіноване поранення – опіки верхніх та нижніх кінцівок, обличчя, голови, забій головного мозку, перелом кісток склепіння та основи черепа, перелом щелепи, проникаюче поранення черевної порожнини, осколок в тазу, множинні рани м’яких тканин. 

– Життя Вані почали рятувати, без перебільшення, всі фахівці закладу під керівництвом провідного хірурга Ігоря Марцинковського – реаніматологи, нейрохірурги, комбустіологи, хірурги відділення хірургічної інфекції, психологи, терапевти, реабілітологи, кардіологи та інші, тобто спеціалісти всіх напрямків, які існують в сучасній медицині, – йдеться в повідомленні.

 

При цьому, у момент надходження до шпиталю хлопець перебував у медикаментозній комі.

– На початку ми активно співпрацювали з  хірургами обласного опікового центру, перші некректомії (вилучення нежиттєздатних тканин) на голові, правій нозі, стегні виконували разом із ними. Перша первинна хірургічна обробка була настільки радикальною, що були видалені майже всі змертвілі тканини, – розповідають нейрохірурги закладу на чолі із начальником відділення Анатолієм Гайструком.

Вказано, що захисник близько двох місяців був підключений до апарату штучної вентиляції легень. Стільки ж часу лікарі годували його через зонд та вводили відповідні препарати внутрішньовенно. 

Кілька разів стан хлопця погіршувався до критичного – зупинки серцевої діяльності. Він переніс дві клінічні смерті, під час однієї з них лікарі п’ять разів здійснювали дефібриляцію. 

Крім того, на фоні загальних проблем у пораненого розвинувся тромбоз магістральних судин лівої верхньої кінцівки, тож постало питання ампутації лівої руки. Після боротьби за її збереження забрали лише пальці. Також боролись лікарі й за праву нижню кінцівку, яку в підсумку вдалось врятувати. Не вдалось врятувати праве око, яке було пошкоджене через важкий опік.

Підкреслюється, що до реабілітаційної клініки Іван Дикун перевівся у свідомості, із відновленими комунікативними навичками – хлопець почав говорити, усміхатись, реагувати на співбесідників.

Наразі захисник наново вчиться ходити. Хірурги закладу привели його рани до того стану, коли можна проводити пластичні оперативні втручання, та закрили всі дефекти. 

– Лікарі створили диво. …Ми повік вклоняємось перед цими людьми, – цитують маму врятованого військовослужбовця.

Фото – з фейсбук-сторінки Командування Медичних сил Збройних Сил України

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.