У Вінниці розпочинають будівництво окремих укриттів для шкіл, де немає підвальних чи напівпідвальних приміщень

16:00
Автор: Vежа
Become a Patron!

У Вінниці станом на кінець квітня у 28 із 30 шкіл відремонтовано найпростіші укриття. Наразі міська рада починає будівництво окремих укриттів для шкіл, де немає підвальних чи напівпідвальних приміщень, які могли б бути укриттям. 

Як повідомляє Вінницька міська рада, усі роботи виконуються коштом міського бюджету. На ремонти лише шкільних сховищ міська рада вже витратила майже 87 мільйонів гривень. З них левова частка коштів спрямована на капітальний ремонт.

До робіт капітального характеру відносяться: бетонування підлоги, перенесення інженерних мереж, опорядження стін та стелі, облаштування санвузлів, монтаж системи освітлення з аварійним живленням, влаштування системи вентиляції та електромережі для підключення генераторів.

За словами директора департаменту капітального будівництва Ігора Откидача, це зокрема, облаштування запасних входів/виходів, а, за потреби, і пониження рівня підлоги, як, наприклад, в школі №35.

Станом на 20 квітня, департамент капітального будівництва міської ради виконав капітальний ремонт 24 шкільних укриттів на загальну суму 82,8 мільйона гривень. При цьому сума коштів міського бюджету виділена загалом на капітальний ремонт укриттів в закладах освіти (школи, садочки та позашкільні заклади) склала понад 133 мільйони гривень.

Поточний ремонт підвалів та адаптація їх під найпростіші укриття проведено в чотирьох закладах. Ці роботи також виконувалися коштом міського бюджету і їх обсяг склав 4,1 мільйона гривень.

Директорка департаменту освіти міськради Оксана Яценко додає, що до поточних робіт відносяться всі ремонтні роботи, які не змінюють конструкцію будівлі.

Так, ремонтні роботи тривають ще в кількох школах:

– в Писарівці облаштовується найпростіше укриття. Воно дозволить вийти на навчання 75% учнів. Для учнів дев’ятої школи після ремонту буде використовуватись загальноміське укриття.

– тривають роботи з облаштування сховища для початкової школи №13. Її приміщення розташоване окремо від старшої.

– днями завершили роботи по укриттю в ліцеї №17.

До речі, це єдина школа, до ремонту укриття якої були залучені благодійні кошти. В усіх решті випадків ремонтні роботи проводились виключно за кошти міського бюджету. Батьки на ремонт укриттів та закупівлю обладнання кошти не здають. Єдине, що їх можуть попросити – це дати дитині в школу “тривожну валізку з водою та печивом”. Хоча варто зазначити, що ряд міжнародних донорських організацій долучаються до процесу облаштування укриттів. Завдяки їм в наших сховищах з’явилися ємності для води, навчальні матеріали та аптечки тощо, – каже Оксана Яценко. 

З 44 наявних в громаді закладів загальної середньої освіти, 14 не мають укриттів. У таких випадках, заклади намагалися укладати договори про використання сусідніх укриттів. Проте і така можливість є не завжди або такі сховища замалі й не відповідають вимогам ДСНС.

Як підкреслює директорка департаменту освіти, варто розуміти, що досвіду будівництва з нуля окремих протирадіаційних укриттів для закладів освіти дуже мало. Відтак це може зайняти певний час. Поки що триває виготовлення проектно-кошторисної документації, що дасть можливість визначитися з потрібним обсягом робіт та фінансуванням. Після цього вдасться приступати до будівельних робіт.

Головне, що процес розпочався і він не закінчиться поки всі школи не матимуть укриттів. Їх наявність – це вимога воєнного часу, але, думаю, ця вимога залишиться і після його завершення (…) Це буде довгий і кропіткий процес, з залученням Держспоживслужби, ДСНС, архітектури, департаментів капітального будівництва та освіти. Сховище мало побудувати – його ще буде потрібно обладнати відповідно до вимог та забезпечити всім необхідним. Але в будь-якому випадку доручення міського голови буде виконане

Формат навчання 

На сьогодні офлайн у громаді навчаються уже 56% школярів. Це близько 26,117 тисячі дітей з 47,5 тисяч вінницьких школярів. При тому, що першого вересня 2022 року в школу виявили бажання відправити лише 2,3% учнів.

Тож зазначено, що завдяки облаштуванню укриттів, доступ до очної освіти фактично має кожен другий вінницький учень.

За цей рік міською радою, департаментом освіти, закладами освіти та департаментом капітального будівництва була зроблена велика робота, щодо створення та облаштування найпростіших укриттів. Завдяки тому, що ми надзвичайно відповідально підійшли до питання безпеки наших дітей, ми змогли повністю виконати всі вимоги ДСНС – перетворили старі шкільні підвали, напівпідвали та цокольні приміщення, на найпростіші укриття, – пояснює Оксана Яценко. 

Вона додає, що наявність укриття у закладах освіти – це нова реальність. Тому місто розглядає різні варіанти, аби максимальна кількість освітніх закладів була забезпечена ними і якомога більше учнів змогли навчатись офлайн. Наразі ж ситуація з офлайн-навчанням у кожній школі різна. Все залежить від того, яку кількість людей може вмістити укриття:

– (…)В першу чергу школи намагаються, по можливості, забезпечити очним форматом навчання учнів початкової школи, адже в такому віці жива комунікація є дуже важливою. Переважно школи комунальної власності використовують змішану форму навчання й у кожного закладу вона різна. Хоча в нас є школи, зокрема, де на навчання вийшли майже всі учні. Дуже хочеться сподіватися, що в новому навчальному році кількість таких шкіл стане більшою.

Нагадаємо, у Вінниці планують побудувати укриття для чотирьох ліцеїв – №12, 13, 23 і 30. Наразі в місті розпочинають розробку проєктно-кошторисної документації. Також планують побудувати укриття у ще двох ліцеях та попередньо – чотирьох дитячих садочках. Зокрема це ліцеї №11 і №33.

Згідно з дорученням міського голови у Вінниці проведуть і чергову перевірку укриттів.

Також нагадаємо, що на сесії 28 квітня міськрада виділила додаткові 152,5 мільйона гривень на ремонти закладів освіти, потреби закладів охорони здоров’я та сектор оборони. Цим рішенням виділили кошти й на будівництво укриттів для шкіл.

Фото – vikna.if.ua

Читайте також: У Вінниці планують побудувати укриття для чотирьох ліцеїв

Читайте також: У Вінниці планують побудувати укриття ще у двох ліцеях і чотирьох дитячих садочках

Читайте також: У Вінниці проведуть чергову перевірку укриттів

Читайте також: У трьох ліцеях Вінницької громади відремонтують покрівлі

Читайте також: На школи, лікарні та сферу оборони: у Вінниці міськрада виділила додаткових 152,5 мільйона гривень

 

 

 

 

 

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.