«Де у міста душа?»: вінничан запрошують на відкрите обговорення-«здибанку»

16:44
Автор: Олеся Яненко
Become a Patron!

У Вінниці відбудеться перша “здибанка” від ГО “Мистецьке об’єднання PLAI” – це зустріч, де вінничани зможуть обговорити різні теми, які хвилюють містян. Першу зустріч присвятять “душі міста” – тій, що робить місто особливим.

Як ідеться в анонсі, у Вінниці розпочинють серію зустрічей в новому просторі-студії “ПІЧ”, перша “здибанка” відбудеться 30 грудня, початок – о 19:00. Тема першої зустрічі – “Genius Loci: де у міста душа?”.

Питання, яких торкнуться на зустрічі: чому пластикові двері в середмісті це “+1 стигмата в душу міста” та як зчитувати ледь вловимі деталі міста. “Коннекторкою” по темі буде Дар’я Іванович (ГО “Мистецьке об’єднання “PLAI”).

– Що таке Genius Loci? Коли ми в 10-й раз їдемо в ту чи іншу місцевість: в Одесу, Львів чи Франик, то часто навіть не можемо сказати – навіщо, – пише Veжі  Дар’я. – Нуууу, за отим вайбом Одеси. Нууу, за атмосферою Львову, за колоритом Карпат. Знайомо? У всього цього ненамацального, невловимого є назва – Genius Loci (геній місця, дух (душа) міста), в який вірили і дуже плекали ще в античності.

Дар’я каже, що такі зустрічі фактично є “клубом за інтересами”, де кожен може поділитися своєю думкою з того чи іншого питання. “Складаючи зусилля, досвід і манери мислення різних людей, вивчаємо тему з різних сторін”:

– Це такі собі івенти постмодерну, які вертають нас до витоків – часів, коли наші пращури сиділи коло вогню і обговорювали разом насущні проблеми племені, або ж збирались в Давній Греції на агорах. Обов’язково “дошиватимемо” кожну тему певним видом мистецтва: кінематограф, музика, література, живопис тощо.

На першій зустріч також покажуть короткометражку “Rhino full throttle” (2014) про хлопця Бруно, який шукає “душу” Берліну. Формат зустрічей передбачає, що вінничани можуть пропонувати свої ідеї для наступних зустрічей.

Вхід на першу “Здибанку” – 100 гривень. Кількість місць обмежена, записатися на зустріч можна написавши в телеграм Дар’ї у фейсбуці або на сторінку простору-студії “ПІЧ.

Нагадаємо, тиждень тому у Вінниці презентували “ПІЧ” – простір-студію для мистецьких подій. Як виглядає приміщення та що там відбуватиметься –читайте у нашому матеріалі за ЦИМ посиланням.

Читайте також: Архітектурні «привиди» міста: що мріють бачити вінничани у занедбаних будівлях Вінниці

Читайте також: Унікальні старовинні двері можуть не повернути на історичну будівлю в центрі Вінниці. ФОТО

Читайте також: Монтажна піна і пластик: як у центрі Вінниці в старовинній будівлі вікно демонтували. ФОТО

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.