В чому секрет вінницького сала і бабусиного борщу: у Вінниці стартують уроки подільської кухні

14:11
Автор: Марина Однорог
Become a Patron!

У перший день лютого в молодіжному центрі «Квадрат» розпочнеться серія лекцій з історії та напрямків розвитку автентичної кухні величезної території Поділля.

Перша лекція, яку проведе відома фуд-блогерка, котра вже не перший рік займається відродження подільської кухні, Олена Павлова, відбудеться першого лютого о 17.00 та поєднає теоретичну частину та дегустацію.

— З лютого розпочинаємо магічну серію лекцій про подільську кухню та їжу взагалі. Ми поєднаємо історію та сучасні технології, легенди та старовинні рецепти, відкриємо двері експериментального “ресторану одного дня”, де не буде меню, а лише фантазії та дослідження. Ми розширимо ваші смакові горизонти, ми поспіваємо та потанцюємо, бо це також є частиною жіночої магії приготування страв. І взагалі, з лютого розпочнеться ера відродження подільської кухні у Вінниці і всьому її різноманітті, — написала Олена на своїй сторінці у Фейбуці.

Організаторка додає, що ці лекції будуть цікаві тим, хто хоче через страви та їжу вивчати традиції свого народу.

— Подільська кухня вражає мене постійно, доки я крок за кроком йду вглибину її скарбниць. Вона здивує вас настільки, наскільки ви взагалі здатні дивуватись. І повірте, це буде спочатку наша спільна пригода, яка стане потім вашим особистим квестом. І вона не нудна, вона жива, треба лише навчитися її слухати, — говорить Олена.

На першій лекції організатори обіцяють розповісти чому вінницьке сало таке смачне і чому бабусин борщ найкращий в світі. А також пригощатимуть смальцями, свіжим чорним хлібом і гарбузовим супом.

Уроки подільської кухні будуть не систематичними. Стежити за анонсами можна на сторінці Гастрогід Вінниччина.  

Олена додає, що за рік гості «уроків» зможуть:

  • Поєднати те, що не поєднується. Наприклад, мед і солоні огірки;
  • Дізнатися, як готувати справжню крижавку та чому варто відродити автентичні сорти капусти;
  • Спробувати один з найстаріших злакових на смак, тобто те, що їли тут ще трипільці;
  • Дослідити на практиці, чому наші бабусі завжди у борщ додавали цукор, а у солодку випічку – сіль і як це насправді правильно;
  • Приготувати тісто без дріжджів та штучних заквасок;
  • Позбирати бруньки та першу зелень, наділену властивостями зцілювати та лікувати;
  • Зварити борщ, який чистить кров;
  • Приготувати лікувальну кашу, приворотні голубці, чарівні соуси та цілющі настоянки.