За рік у Вінницькій області нарахували 25 лісових котів

16:33
Автор: Vежа

Кіт лісовий належить до виду, що зникає, тому занесений у Червону книгу України. Проте на Вінниччині чисельність лісового кота останнім часом зростає.

Як повідомили у Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства, за офіційними даними, в угіддях лісгоспів мешкає 25 лісових котів. Цьогоріч їх традиційно зафіксували у лісах Чечельницького лісгоспу, другий рік поспіль у Хмельницькому лісгоспі та вперше за останні роки у Гайсинському.

– У цій місцевості поряд пролягає залізнична колія, яка обабіч позаростала кущами, густими насадженнями. Тому у такому природному сховку цей вид почуває себе комфортно, адже це доволі скритна тварина, розповів Сергій Злепко, мисливствознавець Гайсинського лісгоспу.

На думку Володимира Ткача, мисливствознавця Хмільницького лісгоспу, збільшення чисельності лісового кота може бути зумовлена зменшенням чисельності куниць і тхорів, адже вони є їхніми конкурентами у харчовій базі.

Лісівники кажуть, що це досить жорстокий хижак: нападає не лише на птахів і гризунів, а й на ссавців (приміром, зайців). Також лісові коти харчуються комахами та навіть зміями.

Зустріти їх практично неможливо, бо ці коти ведуть переважно нічний спосіб життя й уникають людей. У повідомленні йдеться, що вони селяться у глухих дубових, дубово-грабових, букових і мішаних лісах, в очеретяних заростях, у чагарниках. Найчастіше оселю лаштують у дуплах дерев, кореневищі, старих норах тварин, навіть на купах залежаного хмизу, вистилаючи кубло травою, листям і пухом птахів.

Нагадаємо, що кілька років тому лісівникам Жмеринського лісгоспу вдалося побачити та навіть зафіксувати на відео червонокнижних лісових кошенят.

За зовнішніми ознаками вони відрізняються від домашнього кота. Мають характерне забарвлення, досить великий розмір тіла та більш виражені зуби-ікла. Довжина тіла – до 90 см, а хвіст коротший і притуплений, обкільцьований кількома темними смугами. Очі має блакитні або сірі. Відрізняються за забарвленням лісові коти й очеретяні коти, – зазначив Сергій Злепко

Загалом науковці називають кілька причин зменшення кількості цього виду: негативний вплив цивілізації на ліси, агресивна поведінка людини в лісі, браконьєрство, меліорація земель, активна сільськогосподарська діяльність людини, густота населених пунктів.

Ілюстративне фото – blog.huellacanina.com

Читайте також: Хижі пухнастики: на Вінниччині зростає популяція лісових котів. ВІДЕО

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.