Останнім часом на противагу різноманітним фаст-фудам з’являються магазини та навіть ресторани здорового харчування. У Вінниці, щоправда, ресторану чи кафе досі нема, але от декілька магазинів ми таки знайшли. Де можна купити продукти здорового харчування, який їх асортимент та чи надають вони достатньо інформації про продукцію з’ясовувала Vежа.
З тим, як українці почали звертати більше уваги на своє харчування, почала зростати кількість закладів, що задовольняють подібний попит. Магазини здорового харчування, курси, ресторани та кафе, які спеціалізуються саме на цій тематиці.
У Вінниці ми знайшли всього три мережі та магазини здорового харчування (якщо не брати до уваги еко-лавки, яких є декілька по всьому місту):
1. Магазин здорового харчування ( Соборна 99а)
2. Еко-лавка (Зодчих, 20)
3. Еко-ферма (Родіона Скалецького, 4)
Ми намагалися дізнатися, чим вони відрізняються між собою, який у них асортимент, чи є спеціалізовані дієтологи, продукція українського виробника, тематична література, які найпопулярніші продукти та чи представлені в Інтернеті
Магазин здорового харчування (Соборна, 99а)
Найперший магазин здорового харчування у Вінниці, існує у місті 7 років, а сам власник магазину працює у сфері здорового харчування вже 15 років і має подібні магазини в декількох містах України. На час нашого перебування до них приїхав представник із Бердичева. Магазин повністю веганський.
1. Асортимент. Велика кількість різних видів найпопулярнішого у подібних магазинах сиру тофу (класичний, з паприкою, морською капустою, прованськими травами, базиліком), веганські ковбаси на сої, шроти, арахісові та лляні пасти, корисні солодощі на стевії, різні види рослинної олії (оливкова, гарбузова, горіхова, конопляна, з розторопші, гірчична, лляна, кунжутна), кокосове масло, масло какао, кокосове молоко, окара (жмих соєвого молока), екологічно-чисті крупи, бобові, клітковина, багато різноманітних трав’яних та профілактичних чаїв, соєві текстурати, висівки, продукти на стевії, соки та соко-меди, різні види меду, полісол, горіхи та сухофрукти, вітамінні сиропи, майонез, соєвий ізолят, гейнер.
2. Компетентність продавців. Консультант у магазині протягом майже 30 хвилин провів нам міні-лекцію по здоровому харчуванню. За спеціальністю Микола лікар-ветеренар, сам веган, дотримується здорового, збалансованого харчування. Зміг відповісти на всі наші питання стосовно продукції, її складу, не читаючи з етикеток. А також розповів про властивості кожної.
3. Наявність дієтолога. У магазині є кабінет лікаря та масажний кабінет, в якому відвідувачі можуть отримати всі потрібні консультації.
4. Наявність тематичної літератури. Є цілий стенд із літературою про здорове харчування та багато книг із рецептами.
5. Продукція українського виробника. Майже вся продукція в магазині українського виробника, багато навіть саме вінницького (Еколія, Маквар, Мастер Боб)
6. Представлені в інтернеті. Ні
7. «Родзинки». У магазині проходять різні майстер-класи з приготування корисних страв, лекції про здорове харчування, діагностики. Також є печиво, солодощі та чіпси власного приготування. Найширший асортимент сиру тофу.
8. Популярні продукти — сир тофу, майонези, соєве молоко, олії, спеції та приправи, арахісові та лляні пасти.
Графік роботи: пн-пт – 9.00 – 18.00, нд. – 10.00 – 16.00, субота – вихідний
Суб’єктивний висновок. Незважаючи на маленьке, непримітне приміщення спеціалісти знають свою справу, а також для них це більше не робота, а спосіб життя. Всі є веганами і пройшли спеціальне навчання. Тут Ви не побачите стилізованих стелажів та спеціального декору. Щоправда, так як власники акцентують увагу на духовному розвитку, на деякій продукції власного виробництва Ви можете побачити цитати з Біблії.
- Ми не ставимо перед собою ціль прибутковості, ми ставимо питання здоров’я людей. Ми мотивовані не прибутками, а тим, щоб дати людям максимально якісну продукцію для їх здоров’я та здоров’я їх сімей. Потрібно, щоб люди були здоровими як фізично, так і духовно. Адже ми займаємось не лише реалізацією продукції, але й проводимо різні семінари, школи, майстер-класи по приготуванню здорової їжі, а також працюємо з різними санаторіями в Україні, – розповів директор магазину
Магазин Еко-ферма (Родіона Скалецького, 4)
Наймолодший серед всіх магазинів здорового харчування у Вінниці. З’явився у місті у вересні минулого року. Головна відмінність — велике приміщення, наявність тематичного декору, міні-бар для гостей.
1. Асортимент. Найбільший вибір молочної продукції, як українського, так й іноземного виробництва (молоко, сметана, кефір, закваски, йогурти), ексклюзивні, натуральні сири (з чорним трюфелем, з томатом і оливками, козячий та інші), шроти, різні види борошна, полісол, клітковина, насіння, еко-вівсянка, органічні продукти, спіруліна, сік паростків пшениці та ячменю, гриби, хлібо-булочні вироби, печиво, гранола, пластівці та корисні чіпси, широкий вибір солодощів на стевії та інших цукрозамінниках, авторські соуси з вишнею та часником, полуницею та чілі, натуральні джеми, натуральні м’ясні вироби, великий вибір макаронів з додаванням моркви та буряка, соки та соко-меди, різні види рослинної олії (оливкова, гарбузова, горіхова, конопляна, з розторопші, гірчична, лляна, кунжутна), арахісові та лляні пасти, кленовий сироп.
2. Компетенція продавців. Спеціальної освіти у них немає, як зазначив директор магазину, всі проходили спеціальне навчання. На деякі питання консультант відповідав впевнено, на інші, вчитуючись в етикетку товару та не досить чітко.
3. Наявність дієтолога. Відсутній.
4. Наявність тематичної літератури. Відсутня.
5. Продукція українського виробника. Майже вся продукція українського виробника, є також і вінницького, яку виготовляють спеціально для магазину (наприклад, пельмені та вареники).
6. Представлені в інтернеті. Так, мають окрему сторінку на вінницькому порталі.
7. «Родзинки». еко-бар, гриби шиітаке, велике приміщення з тематичним інтер’єром, найбільший асортимент продукції.
8. Популярні продукти — гранола, сир тофу, хлібо-булочні вироби, молочна продукція.
Графік роботи: пн-нд – 9.00 – 21.00
Суб’єктивний висновок. Магазин доволі молодий, можливо це виправдовує недостатню компетенцію консультантів (або ж нам такий трапився). Молочна продукція має короткий термін придатності (до 5 днів), на питання куди вони потім її подінуть, консультант відповів, що спишуть або повернуть постачальникам, якщо це можливо. Підходить для людей, які хочуть придбати органічні та корисні продукти в одному місці. Варто відзначити, що тут найширший вибір продукції, яка структуровано розміщена на поличках.
Еко-лавка (Зодчих, 20)
Всього еко-лавок у Вінниці є три: на Грушевського, 50-річчя перемоги та на Зодчих. Спочатку ми завітали в ту, що на Грушевського, проте консультантка довго вирішувала питання з начальством, нарікала на те, що сьогодні малий асортимент та не з великою охотою спілкувалась з нами. Далі ми вирушили до найближчої еко-лавки на Зодчих. І не прогадали, бо отримали зовсім іншу реакцію, що є дивним. Адже там консультантка нікому не телефонувала і ввічливо та з усмішкою розповіла про продукцію.
1. Асортимент. Великий вибір молочної та м’ясної продукції, бобові, злаки, корисні солодощі на стевії та без барвників, полісол, шроти, спеції, зефір на цукрозамінниках, кленовий сироп, джеми, соуси, аджика, різні види борошна, крупи, злакові, макарони, фіточаї, натуральні соуси, тофу, мед, кава, різні види рослинної олії (кунжутна, амарантова, кокосова, лляна, арахісова, конопляна, з виноградних кісточок, оливкова, гарбузова), соки, гранола, спіруліна.
2. Компетентність продавців. Залежить від того, в яку Еко-лавку ви завітали. На Зодчих нам розповіли про всю продукцію, якою ми цікавились, її склад та походження, на Грушевського фактично відмовилися спілкуватися.
3. Наявність дієтолога. Відсутній.
4. Наявність тематичної літератури. Відсутня.
5. Продукція українського виробника. Майже вся продукція українського виробника, є також і вінницького, яку виготовляють спеціально для магазину (зефір, цукерки «Пташине молоко», пельмені, вареники).
6. Представлені в Інтернеті. Так, є окремий сайт еко-лавки.
7. Родзинки. Куточок, де можна посидіти та випити чаю чи кави, зефір та біодобавки.
8. Популярні продукти — молочна та м’ясна продукція, солодощі, тофу.
Графік роботи: пн-нд – 9.00 – 21.00
Суб’єктивний висновок. У магазині є все, що потрібно людині, яка дотримується здорового харчування, за 15 хвилин нашого перебування в магазині зайшли два відвідувачі. Можливо б варто було розширити асортимент молочної продукції.
Ціни в усіх оглянутих магазинах майже однакові, різниця може бути досить незначна: в діапазоні трьох-шести гривень.
Де купують вінничани та що для них здорове харчування?
Ми вирішили поцікавились у вінничан, які дотримуються здорового харчування, де вони купують продукцію, що купують, чому саме у цьому місці, а також що для них здорове харчування.
Юлія Гвалтюк, 25 років (веган)
- Я обираю «Магазин Здорового Харчування», бо він в центрі міста, вегетаріанський та єдиний, що відповідає стандартам здорового харчування. Віддаю перевагу бобовим, виробам з тофу та домашньому бездрождьовому хлібу. Для мене здорове харчування — це вкладення в своє майбутнє і здорове бачення життя. Наразі такі магазини стають популярними серед тих, хто цікавиться темою здорового способу життя.
Інна Масленчук, 26 років (дотримується здорового харчування, не вживає м’яса)
- Зазвичай купую продукти харчування в еко-лавці, на Театральній. По-перше, магазинчик знаходиться близько до мого дому, по-друге, мені підходить вибір продуктів, який там представлений. Переважно в даній крамничці купую шроти (перемелене насіння льону – позитивно впливає на функцію кишківника, протидіє явищам дисбактеріозу), люблю лляну олію – насичену жирами та білками, без вмісту вуглеводів, клітковину рослинну – чудове доповнення до вівсянки та творогу, термостатний кефір із низьким вмістом жиру – довго зберігається, вживаю ввечері, коли голод пробивається, ідеально – зробити коктейль із корицею та шротом, часто купую перемелену екологічно чисту гречку – також роблю скраб для кишечника із кефіром на її основі.
Сам аспект здорового способу життя полягає не лише в здоровому харчуванні, як думає більшість. Це постійна робота над собою, стримування та мотивація ставати кращим (кращою). Я почала надавати великої уваги аспектам здорового харчування в той період, коли лікувала вугреву хворобу, якою страждала близько 12 років.
За спеціальністю я дерматолог, і завжди говорю своїм пацієнтам, що усі ці мазі, гелі антибактеріальні, крема від зморшок не будуть дієві, якщо не буде підтримуватись раціональне харчування із вживанням продуктів, котрі дієтологи відносять до «здорового харчування». Багато людей біжать при нагоді в «еко-лавку» з надією, що усі продукти там зроблять їх дужими, жінок – худими, дітей – без явищ дисбактеріозу. Кожен повинен розуміти, що збалансованість вуглеводів, жирів та білків в раціоні – основа так званого «харчування», здоров`я шкіри, в не залежності від того ДЕ ти придбав той чи інший продукт.
На жаль, вважаю, що до вінничан культура здорового харчування лишень доходить, і наразі більше людей зустрічаю в Макдональдзі, а не в еко-лавці.
Що говорить дієтолог?
Окрім цього ми дізнались думку дієтолога, яка розповіла яким має бути здорове харчування та чи популярне воно серед вінничан.
Галина Бурковська — дієтолог, спеціаліст зі здорового харчування
- Для кожної людини має бути своє правильне здорове харчування! Щоб правильно харчуватися, необхідно знати свої фізіологічні потреби в білках, жирах, вуглеводах, вітамінах, мікроелементах і мінеральних речовинах та з’їдати саме стільки, скільки необхідно для задоволення наших потреб і підтримки життєдіяльності організму. Потрібно пам’ятати також про те, що основою нашого харчування є рослинна їж, а також продукти з незначним ступенем обробки, яка повинна складати 2/3 нашого раціону. Зазвичай, я раджу своїм клієнтам купувати їжу в спеціалізованих магазинах здорового харчування або ж взагалі вирощувати в себе на ділянці. До того ж вважаю, що в таких магазинах мають працювати дієтологи.
Галина розповідає, що наразі саме той час, коли люди почали більше усвідомлювати, наскільки корисним може бути те, що ми їмо, але в нашому місті, на жаль, поки дуже низька пропаганда серед населення.
- Я часто є учасником фестивалів здорового харчування та для мене важливо, щоб такий фестиваль пройшов в нашому місті. Люди мають розуміти, що здорова їжа може бути корисною, поживною та смачною. Потрібно проводити семінари в навчальних закладах, школах, на підприємствах по здоровому харчуванню і розповідати про його переваги. Починайте з себе, своїх родин і тільки тоді ми зможемо бути здоровою нацією.
Дієтолог також остерігає, що здорове харчування має бути збалансованим і все корисне тільки в міру. Тому не поспішайте бігти в магазини здорового харчування і скуповувати усю “здорову” продукцію, краще обрати те, що підходить саме вам.
Фото Андрія Завертаного
Дякуємо!
Тепер редактори знають.