На вихідних в Україні більше не діятимуть додаткові карантинні обмеження, відомі як “карантин вихідного дня”.
Про це сьогодні, 2 грудня повідомив очільник Кабінету міністрів Денис Шмигаль під час засідання уряду.
За його словами, на вихідних і в будні по всій Україні діятимуть обмеження як для помаранчевої епідемічної зони.
– Можна констатувати, що ми отримали позитивний ефект. На кінець “карантину вихідного дня” 30 листопада за попередній тиждень ми отримали на 6 тисяч випадків захворювання менше, ніж було прогнозовано. Посилені заходи на вихідних дещо стабілізували ситуацію і в лікарнях: спостерігається вирівнювання ситуації із зайнятістю ліжок, яка вже місяць тримається на постійному рівні 27-28 тисяч зайнятих хворими на COVID-19 ліжок, – заявив Шмигаль під час засідання уряду.
Зазначимо, що раніше міністр МОЗ Максим Степанов заявив, що не рекомендуватиме уряду продовжувати “карантин вихідного дня”, позаяк він не дав того ефекту, на який очікували.
– Остаточні результати ми побачимо наступного тижня, як спрацювали всі без винятку карантини вихідного дня впродовж трьох пар вихідних, які були. Але хочу однозначно сказати, що ми пам’ятаємо, як пройшли перші вихідні, коли, м’яко кажучи, не дотримувалися карантину вихідного дня. Але все-таки бачимо тенденцію до зменшення динаміки зростання…
Ми не досягли того ефекту, на який розраховували спочатку, українці не дотримувалися карантину в повному обсязі, як ми прописували, – заявив Степанов.
Зазначимо, що карантинні обмеження у “помаранчевій” епідемічній зоні передбачають заборону наступної діяльності:
– масові заходи за участі більше 20 осіб
– робота закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів
– планові госпіталізації в лікарнях
– спортзали, фітнес-центри, заклади культури
– прийом нових змін в дитячі табори
– обмеження жовтої і зеленої зон зберігаються.
Нагадаємо, що раніше вінницькі підприємці, зокрема ресторатори, масово протестували проти “карантину вихідного дня”. А вчора внаслідок цих обмежень у Вінниці припинив роботу тематичний історичний ресторан.
Дякуємо!
Тепер редактори знають.