У Вінниці презентували гастрокаталог Camino Podolico

13:14
Автор: Vежа
Become a Patron!

У Вінниці презентували гастрономічний каталог Camino Podolico – Подільського шляху святого Якова. Видання містить 22 рецепти унікальних страв, зібраних в 11 громадах Вінниччини та Хмельниччини.

Як повідомляється на сайті Вінницької міськради, гастрокаталог розробили у рамках грантового проєкту «Шлях має тривати».

 

Повідомляється, що проєкт реалізовується департаментом маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради за підтримки Ради Європи і Європейського Союзу.

Зокрема, у серпні-вересні команда Подільського шляху святого Якова спільно з фахівцями відвідала кожну з громад, зібрала інформацію від носіїв рецептів і відзняла відеоматеріали про ці місця, їхню багату історію та збережену багатьма поколіннями нематеріальну спадщину. Незабаром згадані відеорепортажі можна буде переглянути на офіційному ютуб-каналі Camino Podolico.

Презентували каталог гастрономічної спадщини 16 жовтня. До видання увійшли рецепти 22 страв українською та англійською мовами. Серед них – білий борщ, який готують у Маліївцях, ворошилівські рубчики зі шлунку молодого теляти у Гніванській громаді, голубці на свинячому реберці часів королеви Бони у Барській громаді, рагу з кислими огірками у Браїлові та інші цікаві страви локальної подільської кухні.

 

 

– Проєкт “Шлях має тривати” задумувався ще в минулому році, коли довелося поставити на паузу наш культурний маршрут Camino Podolico. У зв’язку з безпековими питаннями і тим, що багато громад в той час активно приймали внутрішньо переміщених осіб, ми не могли рекомендувати пілігримам вирушати. Наш задум тоді разом з гастродослідницею Оленою Павловою полягав у підсиленні ідентифікації нашого маршруту як гастрономічного.

…Якщо говорити про те, який цей маршрут на смак, то там багато риби (якраз більшість маршруту проходить вздовж річок Південний Буг, Рів, Ушка і Смотрич), дуже цікаві варіанти рагу і використання так званих потрохів (або бебехів чи рубців), і звісно багато ягідних і фруктових страв (з яблуками, малиною, вишнею). Це те, що було історично поширеним в нашому регіоні, і з чого подоляни готували щось смачне, – цитують директора департаменту маркетингу міста і туризму Олександра Вешелені.

 

Каталог гастрономічної спадщини культурного й паломницького маршруту Camino Podolico вийшов накладом у 200 примірників. Усі охочі можуть завантажити це видання в електронному форматі за посиланням.

Фото з сайту ВМР

Читайте також: У Вінниці відкрили відправну точку культурного маршруту Camino Podolico

Читайте також: Автори проєкту з розвитку Camino Podolico виграли грант на майже 10 тисяч євро

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.