-
14 Листопада/ 21:08
Vinnitsa
Публікація14.11.1921:08
“Циганське варення” та “Зося” у “Чайнику”: у Вінниці розповіли історії давніх ресторанів та “генделиків”. ФОТО
У Вінниці влаштували екскурсію культовими історичними закладами харчування: ще існуючих та вже забутих вінницьких “генделях” та арт-кав’ярнях міста.
Сьогодні, 14 листопада “гастрономічні історії” прийшли послухати, зокрема, вінницька екскурсоводка Тетяна Рибак, засновник корейського бістро “Хочу Бо” Ігор та представник вінницького велоруху Олександр Царевський.
Екскурсійна група на чолі з Оленою Павловою, експерткою з подільської кухні, ходили центральними вулицями Вінниці та говорили про культові пельмені з оцтом у центральному парку, молочний коктейль у “Пиріжковій” та “Вогник” з тарталетками та “закусоном”.
Від будівлі міської ради екскурсійна група з семи людей вирушила до одного із закладів, який залишився лише у пам’яті вінничан – “Кафе у Віктора”. Воно розташовувалося у теперішньому готелі “Савой” і, як розповіла пані Олена, тут варили смачну каву на піску.
Заклад працював цілодобово, “усі знали, що якщо хочеться гарної кави – це сюди”. Вона також пояснила, що звичка пити каву потрапила до Вінниці з турками. Окрім цього старовіри “привезли” солену тарань, а євреї – страви з птиці.
Наступними зупинками були кафе “Криниченька”: у минулому з великими чергами за молочними коктейлями та з ліверними пиріжками, яка розташовувалася на місці сучасного “МакДональдсу”. А ще “Вогник” у теперішній “Франції”, де можна було швидко випити та закусити тарталетками із шуби та олів’є. Крім того там можна було здати тару або навіть “свого сусіда”.
Тут була своя тверда валюта – “пятьорік”, за який можна було купити кілька сосисок, шматок хліба, плавлений сирок і “0,5”. Це все пакувалося та видавалося, як на конвеєрі, особливо під час парадів 1 травня чи 7 листопада.
“Пиріжкова” – один із культових для Вінниці закладів харчування, який залишився на своєму місці та пригощає вінничан й дотепер.
Хоча він виглядає оновлено та не має характерного запаху смаженої риби, як раніше, “Пиріжкова” все одно відрізняється від сучасних кав’ярень: ще з радянських часів тут залишився апарат, на якому досі готують молочний коктейль. Іншими “ходовими” стравами закладу є, звичайно ж, пиріжки, та, мабуть, алкоголь.
У Вінниці було й своє арт-кафе “Русский чай”, яке, за словами пані Олени, було місцем збору творчих вінничан.
Тут вони читали поезію, співали та просто проводили час, практично цілодобово. У народі цей заклад називався “Чайник” та часто викликав невдоволення сусідів через гамір. Наразі на місці “Чайника” розташовується ресторан грузинської кухні “Марані”.
– Тут співав пісні і Секретарьов (Анатолій Секретарьов – учасник вінницького гурту “Очеретяний кіт”, – прим. авт.), і Байрак, вірші читали, – розповідає пані Олена. – Уже пізніше у них тут були фірмові страви, що подавалися в горщиках, ну і самовар. Фасад виглядав дещо по-іншому, він виступав більше, був яскраво червоного кольору. Тут здійснювалося багато цікавих знайомств. Лері Він, який часто проводив тут час, ще казав: “Вінниця таке спокійне містечко – прокинувся, випив каву, зайшов в “Русский чай”, всіх побачив, і вже ніч”. “Зависали” тут практично цілодобово.

Як додав Олександр Царевський, лише тут, а також в кав’ярні “Політ” продавалася “Зося” –плодово-ягідне вино. Також у “Чайнику” подавали культовий напій “Надія” та вінницьке пиво. До слова, у фейсбуці досі існує спільнота під назвою “Русский чай 80-90” де завсідники колишнього арт-кафе діляться спогадами та фотографіями.
Ще один культовий заклад був у дворику кінотеатру Коцюбинського, де за словами пані Олени подавали пельмені з оцтом та перцем, але без масла. На столах завжди стояли безкоштовні хрін, гірчиця та інші “додатки”, перемішуючи які відвідувачі готували так зване “циганське варення”:
– Голодні цигани брали за три копійки шматок хліб і мастили на нього таке “варення”. Так, щоб до сліз в очах, бо на халяву.
Крім гастрономічних цікавинок пані Ольга розповідала й інші вінницькі історії, та й самі відвідувачі ностальгували та ділилися власними спогади з дев’яностих.
Дякуємо!
Тепер редактори знають.