В Україні, й зокрема на Вінниччині, вже завершено перший етап реформи шкільного харчування. У рамках реформи в області придбали технологічне обладнання у їдальнях для 36 шкіл.
Оновлення нормативної бази стало першим етапом реформи шкільного харчування. Норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку було затверджено й опубліковано на сайті Кабінету Міністрів.
Як повідомляють на сайті Вінницької ОДА, минулого року з державного бюджету для шкіл Вінниччини виділили 16,1 мільйона гривень на ремонт та придбання обладнання для їдалень державних або комунальних шкіл. З місцевих бюджетів на ці цілі було виділено 1,9 мільйона.
Наразі освоєно 17,7 мільйона (98,5%). Закуплено 452 комплекти технологічного обладнання для 36 закладів загальної середньої освіти (15,9 млн грн – кошти з державного бюджету, а ще 1,8 млн грн – кошти місцевих бюджетів).
Зазначають, що нові норми мають на меті зробити шкільне харчування збалансованішим та кориснішим для дітей. Особливу увагу під час організації харчування приділяють зниженню кількості спожитого цукру.
З-поміж інших змін до норм, які запрацюють з 1 вересня 2021 року, такі:
- кількість цукру зменшиться у 2-2,5 раза – до 7,5 г на один прийом їжі;
- кількість фруктів збільшиться до 100 г на один прийом їжі;
- кількість хліба на 1 прийом їжі зменшиться з 60-80 г до 30-50 г;
- кількість м’яса збільшиться так, щоби протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
- кількість молочних продуктів збільшиться при формуванні меню: новими нормами передбачено одну порцію молока чи молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту чи кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.
Важливим елементом забезпечення усіх школярів здоровою та безпечною їжею є врахування особливих дієтичних потреб. Наприклад, дітям з алергією на молоко та молочні продукти для харчування пропонуються рослинні напої, а школярам із непереносимістю глютену повинні пропонуватися продукти та страви, що не містять глютену та його слідів. У закладах загальної середньої освіти для учнів усіх класів повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм.
Дякуємо!
Тепер редактори знають.