Про кошерні шкварки і приворотний форшмак: у вересні відбудеться гастроподорож «Смак єврейської Вінниці»

12:20
Автор: Марина Однорог
Become a Patron!

Організатори обіцяють екскурсію з частуванням та дегустацією страв подільської єврейської кухні.

10 вересня о 17.00 від Європейської площі стартуватиме екскурсія вуличками старої Єрусалимки, попід вікна будинків старих кварталів Вінниці.

Ідея такої екскурсії належить одній із засновниць проекту “Гастрогід Вінниччина”, фуд-блогерці Олені Павловій: 

– Я подумала, що варто ознайомити вінничан з тими представниками єврейської спільноти, які прославили та вкладали кошти у це місто: з Натаном Альтманом, який так багато писав Єрусалимку, з Борухом Львовичем, але з кулінарного боку – що вони любили, хто їм готував, яким був побут подільських євреїв на особливість їх кухні. Адже Поділля так само вплинуло на євреїв, як і вони на Поділля, – розповіла Vежі Олена Павлова.

Організатори «Гастрогід Вінниччина» обіцяють за дві години не тільки ознайомити з історією, єврейськими легендами та відомими особистостями, але й розповісти що вони їли, пили, з ким товаришували та багато іншого. Також програмою гастроподорожі заплановані цікаві частування:

– Почастуємо вас наливками та настоянками від кращих бутлегерів міста, приворотним форшмаком від тьоті Фіри, улюбленими стравами Натана Альтмана, дізнаємось, що подавали на обід найбагатшим євреям міста та що готували у найбідніших родинах. А головне – ми дізнаємось рецепт правильного приготування коронної страви Вінниці – гефілте фіш. Поділимося рецептом приворотного форшмаку від тьоті Фіри, яка жила трохи далі музею Коцюбинського, поблизу старої лазні, – інтригують організатори.

Смакувати подільську єврейську кухню будуть просто неба, у сквері, як на пікніку, так і у закладах, а також у закладі “Пан Заваркін і син”.

– Мені здається, в першу чергу тих, хто цікавиться кулінарією, хоче розширити свій кругозір, Дізнатися, наприклад, про «кошерні шкварки», як та з чого їх робили, до чого подавали. Про те, чому єврейські традиції передаються з покоління в покоління так само трепетно, як рецепти хумусу. Тим, кому захочеться спробувати 5 видів настоянок за рецептами господинь з Єрусалимки, – додає Олена Павлова.

До речі, кількість місць задля проведення комфортної та затишної екскурсії обмежена. Вартість екскурсії – 250 гривень. Оплата на карту, номер якої можна отримати, написавши на сторінку «Гастрогід Вінниччина»  у Фейсбуці.