“Гастрогід Вінниччина” не збавляє обертів і вже виходить за межі дослідження лише подільської кухні. Тепер Олена Павлова разом з власним проектом починає знайомити вінничан-гурманів зі стравами інших народів, які завжди мешкали і мешкають на Вінниччині. Передусім ідеться про євреїв та їхні, відомі на весь світ, страви.
Кращого приводу для презентації єврейської кухні, аніж Ханука, напевно, складно було придумати. Тож саме минулої суботи, 16 грудня Олена Павлова та “Гастрогід Вінниччина” запросив усіх охочих в ресторан “Старий Замок”, що в Агрономічному.
Ханука («освячення», «новосілля») — свято святості і чистоти, свято перемоги добра над злом, світла — над пітьмою, свято надії. Як би не намагалися вороги закрити світло Всевишнього, завжди знайдеться судина з олією, що може освітити шлях. Свято, яке вчить людей ніколи не впадати у розпач.
На ханукальну вечерю зібралося зо два десятка поціновувачів єврейської кухні, які заплатили за вхідний квиток. Вже із самого початку було зрозуміло, що кошти витрачені не дарма: на столах стояла класична фарширована щука та короп, щука смажена заливна, заливне з телятини та курячих нутрощів, салат з бастурми та овочів. І звісно маца, форшмак та хумус з нуту.
Господиня закладу та організаторка вечері відразу зазначили, що їжа тут – не вся кошерна, однак це нікого не зупинило. Тим більше, що вже за кілька хвилин до столу принесли оригінальні смажені єврейські вареники креплах разом з бульйоном:
- Цей бульйон ще часто називають єврейським пеніцеліном, – пояснює п. Олена – Ним лікували просто все: застуду, недомагання, будь-які хвороби. Саме в цьому бульйоні і варили м’ясо, котре потім закладали у вареники.
Поки гості поїдали креплах, Олена Павлова розповіла, що єврейська кухня насправді дуже економна: “Якщо єврейська мама купувала курочку, то в страви вона йшла вся: від самого м’яса до майже всіх нутрощів. Ну і звісно, той самий бульйон”.
Після гарячого бульйону на столі з’явилися латкес – єврейські деруни, щоправда без яйця. Так само як і українські, їх смажать на маслі: зрештою, усе, що подається на Хануку, так чи інакше пов’язане з маслом. А ось замість сметани до них подали класичний єврейський соус, в якому хрін змішують зі сметаною.
Хітом цього вечора однозначно стали пракес – це єврейські голубці, котрі варяться в томатному соусі та… меді. Дуже оригінальний смак, сильно відчувається мед в капусті: той, хто спробував, обов’язково захоче поїсти таке ще.
Поруч з пракесом подали також фалафель з нуту, і млинці з грибами та… телячими мізками. Як не складно здогадатися, смак начинки дуже ніжний і нагадує… мізки і нагадує! 🙂
Гідним завершенням вечері став “солодкий стіл”: на столи винесли смажений в маслі солодкий “хмизок”, а окрасою десертів став традиційний єврейський десерт флуден з витяжного тіста.
Ця страва з начинкою із сухофруктів може зберігатися дуже довго і готується так само не швидко: тісто потрібно вручну витягнути якомога тоншим. Саме за товщиною тіста визначали, наскільки вміло господиня приготувала флуден.
Наприкінці вечора Олена Павлова анонсувала старт проекту “13 шефів” у Вінниці. В межах проекту, до якого ще раніше приєднався Львів, Дніпро, Одеса та Тернопіль. “13 шефів” передбачає демонстрацію кухні “від кутюр” шефами кращих ресторанів міста перед своїми ж колегами. Проект має стартувати у Вінниці вже наприкінці цього року або на початку наступного. Детальніше про нього читайте незааром на Vежі.
Фото Андрія Завертаного
Дякуємо!
Тепер редактори знають.