На Вінниччині за місяць отруїлись грибами 73 людини

9:50
Автор: В'ячеслав Луцков
Become a Patron!

На Вінниччині протягом останнього місяця, з 16 жовтня, зафіксували 60 випадків отруєння грибами. Від отруєнь постраждали 73 людини, серед них і одна дитина 13 років.

Про це повідомляється на сайті ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Так, випадки отруєння зафіксували в: м. Вінниця – 24 випадки, Чернівецькому та Мурованокуриловецькому районах – по 8 випадків; Жмеринському районі – 6 випадків; Могилів-Подільському районі – 5 випадків; м. Ладижин – 3 випадки; Вінницькому районі – 2 випадки; Томашпільському, Калинівському, Козятинському районах та Піщанці – по 1 випадку.

Зазначається, що серед причин отруєнь на першому місці грибний збір, на другому – рядовки, на третьому – маремухи.

Також варто зазначити, що в 3 випадках отруєння виникло після вживання мухоморів, ще в 3 – після вживання білих грибів та 7 випадків в результаті вживання невідомих грибів, придбаних на ринку.

Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять сполуки, які вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.

В Держпродспоживслужбі дають наступні поради для уникнення отруєння:

– Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
– Не купуйте гриби на стихійних ринках.
– Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання.
– Збирайте лише добре знайомі вам гриби.
– Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
– Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
– Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
– Ніколи не куштуйте сирі гриби.
– Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
– Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
– Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Фото – https://minobl.mchs.gov.by/