Поділлю та Вінниці зокрема пощастило мати чудову кухню, однак проблема регіону – та й України загалом – достойно представити свою гастрокультуру не лише туристам, але й місцевим споживачам.
“Це одна з причин, чому жоден з українських шеф-кухарів наразі не може отримати мішленівську зірку. В принципі”, – наголошує вінницький гастрогід Олена Павлова і саме тому вирішила долучити Вінницю до всеукраїнського проекту “13 шефів”.
13 шефів – це проект-змагання між шеф-кухарями міста: кожен з них перед очима решти 12-ти колег презентує своє вміння працювати з локальними та сезонними інгрідієнтами. Протягом проекту кухарі скликатимуть своїх візаві на звану вечерю, під час якої презентують сет-меню щонайменше з п’яти страв:
- Салат або холодна закуска
- Перша страва або холодна закуска
- Основна страва: риба
- Основна страва: м’ясо
- Десерт
Кожну вечерю оцінюватимуть шеф-кухарі за 100-бальною шкалою, а наприкінці проекту найкращі шефи отримають відзнаки в шістьох номінаціях, головні з яких “Золота”, “Срібна” та “Бронзова вечеря”. Проект, який спочатку стартував у Львові, Івано-Франківську та Харкові, цього року розширюєтся ще на чотири міста: Київ, Дніпро, Хмельницький та Вінницю. Куратором двох останніх міст стане вінничанка Олена Павлова. Фіналом “13 шефів” стане гала-вечеря в одному з найкращих та найбільших ресторанів країни.
Як повідомила кураторка вінницького проекту, звані вечері шефів відбуватимуться в закритому форматі: на них зможуть потрапити лише самі кухарі-учасники проекту та журналісти видань-партнерів. Припускається, що протягом реалізації проекту в його межах також будуть організовані звані вечері й для іншої публіки, на які можна буде придбати вхідний квиток.
- Мені часто телефонують друзі з інших міст, котрі збираються до Вінниці та питають: “а в який ресторан обов’язково тут треба сходити?”. І якщо щодо того ж Хмельницького у мене є конкретна відповідь, то у Вінниці – інша ситуація. Ми маємо в місті ресторани без шеф-кухарів та шеф-кухарів, які не можуть знайти собі ресторан. Через таку ситуацію в кінцевому результаті страждає саме споживач. Тому одне із завдань цього проекту: створити у Вінниці середовище шеф-кухарів, рестораторів, які можуть обмінюватися ідеями, виводити місцеву ресторанну культуру на якісно новий рівень, – пояснює п. Олена.
Під час сьогоднішньої презентації проекту в ресторані “Мармаріс” стало відомо, що до проекту вже долучилися щонайменше два ресторани та їхні шеф-кухарі: кафе “Canape”, що на вул. Зодчих і сам ресторан “Мармаріс”.
27-річний шеф-кухар “Canape” Віталій Будзінський, котрий останні сім років працює в цьому кафе, підтверджує: наразі особливої “тусовки” рестораторів та шеф-кухарів у Вінниці не існує.
Сам він ще не вирішив, що презентуватиме Вінниці на власній званій вечері, однак зізнався, що своєю улюбленою стравою вважає Біф Веллінгтон – вирізку з обсмаженими грибами, хамоном та загорнуту в листкове тісто.
“У світі є три професії, яким не можливо навчитися, якщо це не дар від Бога: лікар, священик та кухар”.
Андрій Валовой, львівський шеф-кухар, автор проекту “13 шефів”
Наразі проект “13 шефів” розшукує вінницькі ресторани та шефів, котрі зможуть організувати в себе такі звані вечері та взяти участь в оцінюванні себе і своїх колег. З огляду не надостатню розвиненість ресторанного бізнесу саме у Вінниці, місцевих шефів вирішили поєднати з кухарями з Хмельницького. Сама Олена Павлова вважає, що у Вінниці є щонайменше до десятка ресторанів, які могли би гідно представити себе у проекті.
- Ми маємо розуміти, що таким чином ми не просто додатково привабимо туристів до міста (яких лише на фонтан протягом року приїздить близько мільйону), але й виведемо Подільську кухню на якісно новий рівень. Це активізує місцевих виробників та фермерів, які вирощують та створюють локальні, автентичні інгрідієнти для місцевих ресторанів. А крім іншого – зупинимо такий шалений відтік найкращих кадрів вінницької гастрогалузі в Європу, – вважає Олена Павлова.
З переліком ресторанів та шеф-кухарів організатори проекту планують визначитися до 1 лютого та сподіваються вже за два тижні організувати першу звану вечерю. Для тих рестораторів та кухарів, котрі хочуть долучитися до “13 шефів”, потрібно зв’язатися з Оленою Павловою через Фейсбук.
Фото Андрія Завертаного
Дякуємо!
Тепер редактори знають.