У Центральному парку Вінниці другий день триває зимовий фестиваль вуличної їжі Vinnytsia Food Fest.
Про те, як починався фестиваль, скільки виставлено яток з їжею та як можна зігрітися на фесті у перші справжні зимові морози ми писали вчора в матеріалі “Спробуй Вінницю на смак”. Сьогодні на Vежі огляд найпомітніших та найоригінальніших страв, які пропонують на Food Festi прямо зараз.
Бограч у хлібній тарілці
Безперечно саме ця гаряча страва від галицької ресторації “Гарбуз” стала головним хітом цьогорічного Vinnytsia Food Fest. Черги за бограчем, який продають за 60 гривень ніколи не зменшується, хоча за рахунок великої кількості працівників у ятці, чекати свою порцію більше кількох хвилин не доведеться.
Бограч наливають з великого казана, який постійно підігрівається, тому страва постійно лишається гарячою. Сам суп подають в оригінальних хлібних тарілках: вони зроблені зі справжнього хлібного тіста, яке запікається кілька разів в спеціальній пічці за температури в понад 300 градусів.
Бограч тут їдять всюди: за брендованими столами прямо під снігом і в наметах з обігрівом, або просто стоячи біля ятки. Самі тарілки, переважно, не їдять, а ставлять поруч зі смітниками: ними потім можуть поласувати пташки та місцеві песики.
Медовий глінтвейн
Поруч з “Гарбузом” сьогодні з’явився огрядний вуйко в солом’яному брилі з Тернопільщини: він продає різноманітні міцні наливки, зокрема “медовий вкляк”. “Випив і вкляк” – написано на афішці, що стоїть на ятці, поруч з великим розмаїттям самих напоїв: від грушівки та вишнівки до медовухи.
50 грамів “медового вкляку” можна випити за 50 гривень (стільки ж коштує, наприклад, Jagermeister, який продають в кількох метрах). Але особливо нам сподобався “медовий глінтвейн”, що насправді є підігрітою медовухою. За 30 гривень наливають 250 мілілітрів напою, який добряче зігріває. А якщо ще й у прикуску з бограчем – шанси змерзнути різко спадають.
Халумі та фалафель
Ятка нещодавно відкритого закладу “Батискаф” прилаштувалася ліворуч від головної сцени свята: тут продають морепродукти (наприклад мідії в мушлях за 100 гривень 8 штук), а також халумі та фалафель. Не витримавши спокуси, ми вирішили спробувати і смажений сир, і фалафель (останнім нас люб’язно пригостили).
Щодо халумі: його потрібно їсти відразу “з пилу жару”, інакше він вихолоне і стане надто твердим. Виглядає симпатично, але знову ж таки – зїсти халумі потрібно відразу, що з огляду на величину порції не так вже і просто. Вартість чотирьох невеликих шматків халумі, що подають в порції – 70 гривень.
Фалафель майже вдвічі дешевше – 40 гривень за порцію – і смак нам видався цікавішим, ніж у більшості місць, де ми їли фалафель у Вінниці. Як пояснив присутній за прилавком власник “Батискафу” Валерій Сиверчук, наразі для приготування фалафелі тут використовують місцевий, вінницький нут. “Він трохи інший, з певними “комочками”, але смак цікавий. Невдовзі нам мають привезти азербайджанський нут, тож смак дещо зміниться”.
За висновком нашої фотографині Ольги Мірошниченко, котра розділила трапезу разом з автором і є більш досвідчена в дегустаціях фалафелі, страва виявилася достатньо збалансована, без надміру спецій.
Свинячі ребра
Молодих хлопців у стім-панківських капелюхах та фартухах з намальованим скелетом на Фуд Фесті видно здалеку: над невеликим грилем вони смажать свіжі свинячі ребра з медом та лавашем. Це виїзне представництво “Вінницької реберні”, ребра тут продають 100 грамів за 35 гривень, на порцію зазвичай іде 200-3—грамів.
Хлопці радять обирати менші шматочки ребер, бо там більше мяса. Тут же і пропонують посмажити до ребер лаваш: за круглий підсмажений коржик просять 20 гривень.
Саме під час нашої присутності “Вінницька реберня” паралельно проводила майстер-клас біля головної сцени і пригощала всіх охочих ребрами безкоштовно. Такі акції тут відбуваються одна за одною, тож спробувати щось смачненьке безкоштовно може кожен охочий.
Чуррос
Це обсмажене в заварне печиво з різноманітними соусами “зробило день” багатьох вінничан ще на минулому фестивалі вуличної їжі у Вінниці. Цього разу тут знову постійні черги: печиво готують прямо на місці, воно, ніби морозиво, вилазить зі спеціального апарату прямо в розпечене масло і смажится. Вартість порції – 50 гривень.
Також тут можна спробувати пунш за 30 гривень або випити “Єгермейтера” за 50 гривень чарку.
Vinnytsia Food Fest чекає вінничан сьогодні ще о самого вечора, він завершить роботу о 22:00. Нагадаємо, що сьогодні увечері, з 18:00 біля головної ялинки міста розпочнеться фінал караоке-шоу “Зірка на ялинці”, а о 19:00 відбудеться урочисте закриття ялинки сезону 2017/2018. Після цього розпочнеться концертна програма.
Фото Ольги Мірошниченко
Дякуємо!
Тепер редактори знають.