З моменту нашого останнього огляду незвичних кавових напоїв у Вінниці минуло понад два роки. За цей час у кавових трендах багато що змінилось – десь з’явилась кава в комбо з іншими, неочікуваними напоями, десь – почала готуватись з фруктами, а десь – стала більш “австралійською”.
Увесь цей час ми накопичували список нових вінницьких цікавинок зі світу кофеїнової залежності (і незалежності), тож сьогодні готові ним поділитись, бо, по-перше, це смачно, по-друге, це кава, а по-третє, попередніх двох причин цілком достатньо.
Цей матеріал має виключно просвітницький характер. Список місць, де можна купити той чи інший кавовий напій не є вичерпним, а смак кави є індивідуальним для кожної людини. Проте кожен із заявлених напоїв вартий того, аби його скуштувати.
Капучино попкорн
Для любителів солодкого
Цей напій може стати одним з еталонів любителів солодкого, а особливо карамелі. Адже окрім класичного капучино (молока та еспресо), до його складу входить сироп “солона карамель” та попкорн з карамеллю.
Відтак, через таку концентрацію солодкого смак кави відходить на другий план. Разом з тим, попкорн у напої досить швидко набирає воду та розм’якає. Відтак ним можна насолодитись у двох стадіях, кожна з яких приносить оригінальні почуття.
На смак таке капучино найбільше нагадує “запаяну” каву, проте на відміну від неї дає можливість ще й трішки поїсти.
Де і за скільки: VJ Coffee (вул. Соборна, 52; вул. Келецька, 64/47а). 45 гривень
Австралійське лунго
Для кращого смаку потрібно трішки зачекати
На перший погляд можна подумати, що це досить класичний кавовий напій – американо чи фільтр-кава. Але вже на етапі його приготування бариста може розповісти, в чому його особливість.
– Кілька років тому австралієць Мет Пергер виступав на Чемпіонаті Світу серед барист (World Barista Championship). І у фіналі він презентував один зі своїх авторських напоїв: з грубого помелу кавових зерен. Помел вставляється в кавомашину на той самий час, що й еспресо, однак через грубий помел об’єм напою стає більшим.
Тому власне й “лунго”. А “австралійським” називається тому, що Пергер – австралієць, – розповів власник кав’ярні “Синій кактус” Олександр Муравський та додає, що в оригінальному рецепті Мета напій також потрібно додатково відфільтрувати, однак у “кактусі” обходяться без цього.
Вже після приготування гарячий напій радять пити не одразу, а дати йому добре вистигнути – до теплого. Тоді напій стає більш м’яким, починає виразніше відчуватися кислинка арабіки та слабшає терпкість напою.
Загалом напій можна сприймати, як альтернативу фільтр-каві – австралійське лунго підійде тим, хто любить природний смак кави у відносно великій кількості.
Де і за скільки: Синій кактус (Соборна, 44) 30 гривень.
Кавовий молочний коктейль
Обережніше з дозуванням!
У попередньому огляді ми куштували та розповідали про алкогольну версію цього напою, яка створювалась в іншому закладі – з додаванням коньяку та шоколадного сиропу.
Цього ж разу розповімо про більш мінімалістичний, однак не менш смачний напій – з використанням лише еспресо, молока та морозива. Результат цього симбіозу прекрасний – м’який молочний смак з кавовим присмаком дає насолоджуватись кожним ковтком.
При цьому, через можливість замовити велику порцію (500 мл) та досить калорійну природу кавовий молочний коктейль можна навіть використовувати в якості ситного десерту. Але будьте обережними: у великій порції використовується подвійна порція еспресо.
Де і за скільки: мережа кав’ярень Your Coffee (Замостянська, 25; вул. Академіка Янгеля, 15; Ватутіна/Баженова 38/37; Москаленка, 65; Ватутіна, 52) 36 гривень, 49 гривень (500 мл)
Орзо
НЕ кава. Але смачно та корисно
Дехто називає орзо “ячмінним кавовим напоєм”, однак це неправильно, адже від кави в ньому є хіба темний колір, яскравий, трохи різкуватий (в порівнянні з зеленим чаєм чи какао) смак та тонізуючі властивості. Тож вірніше буде назвати орзо ячмінним напоєм через зерна, на основі яких його роблять.
Смак орзо досить складно описати – він не схожий ні на каву (еспресо), ні на вже згадане какао, ні на кероб, про який ми розповідали раніше. Так автору здалося, що якась частина смаку цього напою нагадує щось шоколадне з нотками багаття.
Проте насправді його смакова палітра значно оригінальніше, тож до його опису якнайкраще підходить класичне “орзо – це орзо”. Краще один раз спробувати та знайти собі вдале порівняння. Або виділити для цього напою окреме місце в смаковій пам’яті).
Зазначимо лише, що спробували ми його у двох варіаціях: на молоці і на воді. Так, орзо на молоці очікувано більш м’який на смак, тож якщо ви не готові до стрімких експериментів з напоями, радимо почати з нього.
P.S. Кажуть, що орзо містить вітаміни, мінеральні речовини та використовується в дитячому харчуванні і в дієті людей з серцево-судинними захворюваннями. Не містить кофеїну.
Де і за скільки: L`umore (вул. Грушевського, 24). 20 гривень (на воді), 25 гривень (на молоці)
Кава з фруктами
Або навіть овочами…
У наш час чи не в кожній кав’ярні можна знайти топінги – “заводські” солодкі додатки з різними смаками – від алкогольних до фруктових. Та майже ніколи до складу кави не входять справжні фрукти чи натуральні авторські джеми кав’ярень.
І, здається, дарма – адже посмакувати, наприклад, шматочками банана, чи відчути в роті частинки малини значно приємніше, ніж просто відчути смак банана чи малини.
Додають фрукти (і не тільки) найчастіше до лате, хоча якщо зайдете в заклад, де вже є подібна “фруктова” кава, можете попросити баристу проекспериментувати.
І хоча до нашого огляду ми включили лише бананове лате, ви можете знайти у Вінниці й інших представників цієї групи кавових напоїв, наприклад з гарбузовою сумішшю.
Бананове лате. Його смак обвиває теплом та затишком, особливо у холодні осінні дні. Так, до розтовчених шматочків банану додають каву, молоко та банановий топінг, тож напій набуває ніжного смаку.
Більші шматочки банану, щоправда, відчуваються не такими солодкими, як решта напою, однак це лише додає оригінальності смаку.
Де і за скільки: “Lockdown” (вул. Винниченка, 2). 50 гривень. Напою немає в меню, однак замовити в баристи його можна.
“Кавова кола”
Версія з міста Дніпра
Завершимо наш огляд “Coffee Cola”, що належить до низки тих кавових напоїв, які продають вже готовими – прийшов, забрав і випив. Однак від фільтр-кави чи, наприклад, вже згаданого нами “колд брю”, цей напій відрізняється не лише переважним смаком солодкої содової, але й, зокрема, більш “заводським” виробництвом.
Так, попри те, що знайшли цю кавову колу в одній з вінницьких кав’ярень, у світі існують різні версії комбінації кави та коли. Так, ми спробували напій, який виготовляють у місті Дніпрі. Як наслідок, пляшечку такої “Coffee Cola” можна не лише взяти з собою у далеку подорож, але й подарувати.
Склад “Coffee Cola” відповідний: вода, цукор, “кава натуральна смажена арабіка”, натуральні ароматизатори, натуральний екстракт імбиру (який, до речі не відчувається у смаку), лимонна кислота та діоксид вуглецю.
Зрештою, смак напою у комбінації цих інгредієнтів стає схожим до класичної коли, а кава відчувається другорядно.
Де і за скільки: Black in Cup (вул. Замостянська, 24). 50 гривень
Фото Марини Сербінович та Зорини Гаджук
Якщо вам хотілося б знати ще більше незвичайних напоїв, прочитайте наступні матеріали:
Дякуємо!
Тепер редактори знають.