Вінницька область стабільно займає лідируючі позиції з виробництва цукру і щоб утримувати та навіть покращувати свої показники, цього року на території області має запрацювати ще один цукровий завод у Чернівецькому районі.
Згідно із публікацією у виданні «Голос України», завод у селі Моївка, що у Чернівецькому районі (південь Вінницької області) почне працювати після тривалого простою. Сільський голова Моївки Олександр Вівдич розповів, що вже набрали частину майбутніх працівників заводу. Самі ж лінії до виробничого сезону розпочнуть готувати у лютому.
З осені три фермерські господарства, що працюють у селі, провели глибоку оранку та підготували площі для вирощування буряків.
- Наші родючі чорноземи здатні повністю забезпечити цукроварню сировиною. Таку інформацію маю від фахівців управління агропромислового розвитку району. Односельці й дехто з сусідніх сіл матимуть роботу, а держава — більше цукру, – додав Олександр Вівдич.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найсолодша область: кожен п’ятий кілограм українського цукру – з Вінниччини
Водночас в асоціації «Поділляцукор» зазначають, що новий завод з цукроваріння потрібно запустити у північних районах області.
- На півночі області, у зоні бурякосіяння Жданівської цукроварні, щороку вирощують чимало сировини. А добова потужність невелика – 3,6 тис. т. Не можуть виручити сусіди з Іллінецького заводу. Бо в них можливості ще менші – за добу там переробляють дві тисячі тонн коренів.
Протягом 2017 року цукор варили, а на деяких підприємствах продовжують це робити, загалом на семи заводах. Чотири з них завершили роботу наприкінці 2017-го, а після Нового року зупинили роботу на Гайсинському та Іллінецькому підприємствах. Щодо Жданівської цукроварні, то там мають переробити ще 80 тисяч тонн буряків.
До речі, на вінницькі заводи цукровий буряк привозили з п’яти областей. Іноді відстань сягала 100 кілометрів за один рейс, а це вимагає значних витрат пального, що у свою чергу може призвести до здорожчання цукру.
- На Вінниччині майже повністю зруйновано сировинні зони, – розповіли в обласній асоціації «Поділляцукор». – Ось вам і причина того, що буряки заготовляють там, де вдається домовитися з виробниками сировини, а не там, де ростуть ближче. Бурякоцукровий комплекс — це цілісний механізм. Якщо одна його ланка дає збій, це негативно позначається загалом на технологічному ланцюжку виробництва. Що більша відстань доставки коренів, то дорожчий цукор.
Ідеальна ситуація складається тоді, коли завод сам вирощує цукрові буряки на території поблизу. Один із цукрових заводів, який вирощує сировину на орендованих землях – Крижопільський. Це підприємство повністю забезпечує себе власною сировиною і окрім цього це ще й найпотужніший в області цукрозавод. За добу там переробляють сім тисяч тонн коренів.
Зазначимо, що протягом 2017 року переробні підприємства Вінниччини заготовили понад три мільйона тонн цукрових буряків, частину з яких доставили з сусідніх областей. Станом на 10 січня 2018 року у Вінницькій області зварили 434 тисяч т цукру.
- Крижопільський завод виробив 135,7 тис. т цукру,
- Гайсинський — 105,5 тис. т,
- Жданівський — 74 тис. т,
- Томашпільський — 37,9 тис. т,
- Юзефо-Миколаївський — 27,2 тис. т,
- Іллінецький — 38,6 тис. т,
- Соколівський — 14,7 тис. т.
Загалом, станом на 9 січня, в Україні було вироблено 2,018 млн т цукру та перероблено 14,07 млн т цукрового буряку.
фото chernivtsi-vin.com
Дякуємо!
Тепер редактори знають.