У Вінниці мешканці двох багатоповерхівок створити власні сортувальні станції

12:02
Автор: Vежа
Become a Patron!

Мешканці одного з вінницьких ОСББ на базі власної сортувальної станції зібрали понад 9 тонн картону, 6 тонн скла та 4 тонни ПЕТ-пляшки. Ще одна аналогічна станція вже функціонує на базі ЖК «Фортеця». 

Як повідомляє Вінницька міська рада, першу ініціативу мешканці багатоповерхівки на вулиці Праведників світу започаткували ще в грудні 2021 року. А ініціаторкою створення сортувальної станції стала екоактивістка Ірина Петрик. Вона має десятирічний досвід сортування сміття:

– Все почалося з двох картонних коробок, які я поділила і звичайним фломастером підписала: «скло» та «пластикові пляшки». Потім в загальному чаті ОСББ запросила сусідів наповнювати ці коробки, охочих відгукнулося чимало.

Так, наразі на сміттєвому майданчику є десяток контейнерів для вторсировини, куди завантажують ПЕТ-пляшки, алюмінієві банки, скляну тару, пластик, а також плівку. Їх придбали за виручені кошти з продажу відходів.

– Знайшли підрядника, який дає за це кошти. Таким чином ми придбали перший контейнер і так поступово розширили нашу «сортувальну станцію». Тепер виручені кошти донатимо на потреби Збройних Сил України. Загалом вивіз ліквідної вторсировини відбувається раз на 3 тижні, в середньому ми отримуємо близько 1,5 тисячі грн. Все, що підприємство не забирає, ми вивозимо на «ЕкоШатл», – каже Ірина Петрик.

Ще одна аналогічна сортувальна станція вже функціонує на базі ЖК «Фортеця». Голова ОСББ Фортеця Леся Каплун розповідає, що ідею сортування сміття мешканці підтримали одноголосно. Він функціонує вже три роки і за цей час суттєво зменшилась кількість сміття, яке вивозить комунальне підприємство «ЕкоВін».

– Все це ми передаємо підряднику на подальшу переробку і отримуємо за це кошти. Їх ми спрямовуємо на покращення благоустрою та комфорт наших жителів. Кожен мешканець самостійно обирає, як саме сортувати – хтось підготував відерця, хтось в коробках його складає. Наш сміттєвий майданчик знаходиться поруч з будинком, тож немає проблеми в тому, щоб щодня наповнювати наші контейнери, – пояснює Леся Каплун.

Фото – ВМР

 

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.