У Вінниці ОСББ можуть брати участь в програмі «ГрінДІМ»

17:31
Автор: Vежа
Become a Patron!

У Вінниці погодили зміни до програми розвитку ОСББ, в рамках якого передбачили можливість пільгового кредитування для участі в програмі «ГрінДІМ».

Як повідомляє Вінницька міська рада, згідно з цією програмою, мешканці можуть подбати про функціонування загальнобудинкових систем, каже начальник відділу розвитку ОСББ міськради Ігор Іванов. Це, зокрема, робота ліфтів та насосного обладнання в умовах відсутності централізованого електропостачання.

Так, ОСББ можуть розраховувати на компенсацію до 70 % вартості сонячних панелей чи теплових насосів за умови, що отриману енергію спрямують на покриття загальнобудинкових потреб. Це роботи ліфтів, підкачку води, освітлення сходових майданчиків тощо.

При цьому розмір гранту не може бути більше одного мільйона у випадку становлення системи сонячного електропостачання та двох мільйонів гривень – на встановлення теплових насосів.

Під час чергової сесії міськради внесли зміни до Програми розвитку та підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків ВМТГ на 2024-2028 роки.

Він розповів, що раніше була передбачена можливість участі ОСББ в державній програмі «Енергодім». Відповідно до неї мешканці могли зробити енергомодернізацію своїх будинків. Після цього можна було відшкодувати вартість робіт коштом держави.

Як і у випадку з програмою «Енергодім», пільгове кредитування відбуватиметься через МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій». Кредитування в цьому випадку – це досить важливий інструмент, адже відшкодування вартості реалізації того чи іншого проєкту державою відбувається уже постфактум – після виконання робіт, – додає Ігор Іванов.

Ілюстрація – dostup.org.ua

 

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.