Стало відомо про загибель одинадцятьох захисників з Вінниччини

13:32
Автор: Юлія Плахтій
Become a Patron!

Протягом останніх кількох днів стало відомо про загибель одинадцятьох захисників з Вінниччини: Єленича Олега Віталійовича, Радецького Романа, Калиновського Володимира Віталійовича, Кривошеєва Ігоря Юрійовича, Криштофа Івана Ігоровича, Михайлова Павла Володимировича, Следя Євгена Григоровича, Станішевського Олександра Леонідовича, Козінського Анатолія Ігоровича, Войтовича Олександра Дмитровича та Бойка Максима Віталійовича.

Стало відомо, що 20 лютого 2024 року в районі населеного пункту Ласточкіно Покровського району Донецької області загинув Єленич Олег Віталійович. Чоловік – 5 березня 1992 року народження, з м.Тульчин. У 2015 році Олег Віталійович був мобілізований, проходив військову службу в бригаді морської піхоти, брав участь в бойових діях в зоні АТО. З часом, підписавши контракт, проходив військову службу в сухопутних військах. З початком повномасштабного вторгнення, 25 лютого 2022 року разом з братом пішов добровольцем на військову службу в батальйон територіальної оборони. Молодший сержант Єленич Олег Віталійович служив бойовим медиком стрілецького взводу.

24 травня поблизу населеного пункту Сергіївка на Луганщині загинув жмеринчанин Радецький Роман. Понад 2 місяці Романа вважали безвісти зниклим. Відомо, що чоловік захищав Україну понад 2 роки, брав участь у звільненні Київщини та населених пунктів Запоріжжя, Донеччини, Харківщини та Луганщини, виконував завдання в “найгарячіших точках”, в тому числі в Бахмуті та Авдіївці. Так, з перших днів повномасштабного вторгнення російських військ в Україну став на захист рідної землі. Спочатку вступив до лав місцевої територіальної оборони, а у квітні 2022 року під час звільнення Київщини від окупантів стрілець-санітар Добровольчого батальйону ОУН виносив з поля бою побратимів. Під Бахмутом отримав поранення та після лікування і реабілітації знову став на захист держави. За виняткові вчинки мужності та героїзму, проявлені при виконанні завдань, та лідерство на полі бою воїн нагороджений відзнакою «Хрест хоробрих» та орденом «Лицарський хрест». У Жмеринській міській територіальній громаді 5 серпня 2024 року оголошено Днем жалоби – громада прощатиметься з Героєм.

3 серпня Вінниця прощалася з Бойком Максимом Віталійовичем з позивним Бармен, який загинув 17 липня на Донеччині. Відомо, що чоловік долучився до війська задовго до повномасштабного російського вторгнення. У 2018-му пішов на строкову службу, а за рік, щоб залишитись в армії, уклав контракт зі Збройними Силами. Там і зустрів велике вороже вторгнення. У складі виїзної групи ППО охороняв небо над Житомирщиною та Чернігівщиною. Згодом – був стрільцем-гранатометником, захищав Україну на Донецькому напрямку.

26 липня під час виконання бойового завдання на Донеччині загинув 36-річний Калиновський Володимир Віталійович Калиновський (позивний Калина) з Вінниці. Старший солдат, стрілець-санітар захищав Батьківщину з лютого минулого року, тримав оборону на Лиманському напрямку. За сумлінне виконання службових обов’язків та високий професіоналізм, зокрема був удостоєний грамоти, а також відзнаки свого окремого стрілецького батальйону – “За мужність та відданість українському народу”. Прощання з воїном відбулося 1 серпня.

28 липня обірвалося життя 38-річного військовослужбовця Кривошеєва Ігоря Юрійовича з селища Оратів. У лютому 2024 року чоловік був мобілізований, службу проходив у механізованій бригаді на Харківському напрямку на посаді старшого стрільця-оператора. Прощалися з воїном 2 серпня.

29 липня під час виконання завдання з розвідки в результаті ворожого мінометного обстрілу загинув Криштоф Іван Ігорович 1998 р.н., з міста Бар. Воїн був розвідником-навідником групи спеціальної розвідки, старшим солдатом. Відбулося прощання із захисником 3 серпня.

29 липня у Запорізькій області загинув Михайлов Павло Володимирович. Чоловік – родом з села Коробочкине (в минулому Коробчине) Чугуївського району Харківської області. З початком повномасштабного російського вторгнення його багатодітна родина (четверо хлопців та троє дівчат, а також мати) переїхала до Вінниці. Всі чотири брати один за одним пішли захищати Україну. Рік тому на війні також загинув старший брат Павла. Прощаються із загиблим Павлом 4 серпня.

29 липня в Семенівській міській лікарні Новгород-Сіверського району Чернігівської області помер Следь Євген Григорович, 19 квітня 1982 року народження з с.Гарячківка. Чоловік був призваний на військову службу за призовом під час мобілізації у травні 2022 року. Старший солдат служив інспектором прикордонної служби 3 категорії – номером обслуги зенітної групи першого зенітно-ракетного відділення.

1 серпня стало відомо, що загинув Станішевський Олександр Леонідович, 1987 року народження, з Козятинської громади. 4 серпня в Козятинській громаді оголошено Днем жалоби за загиблим Героєм – цього дня громада з ним прощається.

2 серпня Вінниця прощалася із загиблим 33-річним Козінським Анатолієм Ігоровичем з Вінниці, який загинув 29 липня під час виконання бойового завдання на Донеччині. Чоловік служив гранатометником у лавах стрілецького спеціалізованого батальйону «Шквал».

Також 2 серпня Вінниця прощалася із загиблим 37-річним Войтовичем Олександром Дмитровичем з Павлівки Калинівського району – він загинув 25 липня у Запорізькій області. Війна з російськими окупантами для чоловіка розпочалась у 2015 році в зоні Антитерористичної операції. Відтоді й боронив Україну. Спочатку у складі полку «Ягуар», пізніше відомого як 14-та бригада оперативного призначення імені Івана Богуна, а тепер – славнозвісна штурмова бригада НГУ «Червона калина». Під час повномасштабного вторгнення воював у званні штаб-сержанта, був начальником відділення зв’язку ротної групи. Білогорівка, Очеретине, Спірне, Оріхове – це лише невеличка частина населених пунктів, у боях за які брав участь Олександр. За мужність та відвагу, проявлені у боях на Донецькому напрямку, був удостоєний медалі Національної гвардії України – «За звитягу».

Вічна пам’ять загиблим Героям! Співчуття рідним та близьким…

Ілюстративне фото – “Прямий”